Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП иска обратен иск за щети, нанесени от сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

БСП ще настоява за обратен иск за обезщетение срещу отговорните физически лица да възстановят щетите нанесени със споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ", съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова.

Искаме поне веднъж в държавата да се реализира т.нар. регресен иск към физически лица – министри, премиери.  Всички, които са вземали решения и са си слагали подписите под такава вреда за България, не народът да плаща, а правителството да заведе към  тях иск. Т.е. освен наказателна, ако може да понесат и финансова отговорност и да си платят за кражбите и вредите, които нанасят на България всеки ден – 1 милион лева, коментира Нинова.

Левицата ще поиска и предоговаряне на условията с турската държава след смяната на цялото ръководство на българския доставчик.

От ИТН също заявиха, че ще изпратят на прокуратурата доклада за "Боташ".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира обвиненията, че партията му саботира обсъждането на доклада за договора, като заяви, че ГЕРБ ще подкрепи всички комисии, които се предлагат на извънредно заседание, включително за „Боташ“.
Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Антоанета Тончева: Ще обжалваме указанията за отпускане на специалните медицински храни

На 30 април на сайта на НЗОК се появиха указания за отпускане на специалните медицински храни. Те обаче не удовлетворяват хората, които са влезли в тази битка .  Пред БНР д-р Антоанета Тончева - генетик, член на Сдружение "Общност Мостове", коментира как се е стигнало до сегашната ситуация: "Една от горещите теми, по които работи сдружението..

публикувано на 02.05.24 в 09:46

Засилено движение от граничните пунктове в Гърция, фериботите работят по график

Силно е движението по гръцките пристанища. Пътува се само с предварителна резервация. Някои компании отказват да превозват електроавтомобили с кораби. Стачката приключи тази сутрин и фериботите отново се движат по разписание, съобщават транспортните агенции. Поради силния трафик на туристи към островите по основните направления от..

публикувано на 02.05.24 в 09:44
Посетители наблюдаваj детектора ATLAS по време на Дните на отворените врати на ЦЕРН, Европейската лаборатория по физика на елементарните частици (CERN), близо до Женева, Швейцария, архив, септември 2019 г.

Още по-мощен ускорител на частици се очаква в ЦЕРН преди края на този век

Вече четвърт век и български учени участват в разкриването на тайните на Вселената. За това в ЦЕРН помагат български детектори , които регистрират причинените от учените сблъсъци в големия ускорител на частици. Бъдещето обаче е на новите изследвания, за които ЦЕРН вече има планове с новия ускорител. Неговото строителство трябва да започне до..

публикувано на 02.05.24 в 09:25
Димитър Главчев

Премиерът отива в Париж за срещата на Съвета на ОИСР

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев заминава днес за Париж, където ще участва в Срещата на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на ниво министри, която тази година се председателства от Япония. Това съобщиха от правителствения пресцентър. Премиерът ще направи изказване в първото..

публикувано на 02.05.24 в 09:17

Децата могат да боядисват великденски яйца с кауза на пл. "Св. Неделя" в София

За шеста поредна година на Велики четвъртък Софийската митрополия организира от 11:00 часа днес традиционното боядисване на великденски яйца на пл."Св. Неделя" в София. В ритуала ще се включат деца от столичните училища и детски градини. Празникът ще продължи с литийно шествие от площада до храма "Света София". Велина Тонева, директор на..

публикувано на 02.05.24 в 09:13

Благослав Михайлов: Проблемът е, че политическата класа говори едно и също от 20 години

Днес в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба "Излез и гласувай" . Илюстратори от всяка държава-членка на ЕС са създали плакати по темата за мобилизиране на гласоподавателите на предстоящите европейски избори на 9 юни. Идеята е да помним, че демокрацията не е даденост . ЕС е грандиозно упражнение за това как нациите и..

публикувано на 02.05.24 в 08:59

Различни инициативи по цял свят по повод Международния ден на Слънцето

В много страни по света днес започват различни инициативи по повод Международния ден на Слънцето, който цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие.   Международният ден на слънцето цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие...

публикувано на 02.05.24 в 08:49