Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Асен Василев
Снимка: БТА

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията. 

Споразумението между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" е предателство срещу интереса на България, заяви Асен Василев. За съжаление, страната ни няма много опции за излизане от ситуацията, призна той:

"Сделката е изключително неизгодна за българския народ. Ние плащаме 1 милион на ден за нещо, което не ползваме. За съжаление, договорът е направен така, че ако бъде прекъснат, клаузата за неустойка е да се плати целите оставащи 13 години, пълните плащания. Така че трябва да се търси друг вариант този договор как да бъде преформатиран - преговори с турската страна, които, доколкото знам, господин Радев, редовният министъра на енергетиката, беше започнал, от една страна и, от друга страна, да се види дали договорът не противоречи на европейското законодателство и по тази сила всъщност да може да бъде прекратен

Бившият финансов министър коментира и изнесените от служебното правителство данни за бюджета:

"Пари в държавата има, но когато ви плашат с: "Няма да има пари в Бюджета" и така нататък се казва: "Няма пари за нищо", за да останат няколко милиарда в края на годината и да се разпределят между няколко фирми, както се правеше 15 години".

Асен Василев обвини председателя на парламента, че умишлено бави четири законопроекта, свързани с втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост:

"4 закона, които са необходими, за да се отпуши второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, които отлежават в Народното събрание от октомври. Председателят на НС дължи обяснение не само на депутатите, но и на всички български граждани, защо тези закони не влизат в зала. Според мен, това е умишлено".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на Ердоган на местните избори. Гласуването на 31 март отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до края на тази година. С днешните промени се дава възможност да бъде осигурена ограничена помощ под..

публикувано на 02.05.24 в 20:13

Франция се съвзема след снощната опустошителна гръмотевична буря с едра градушка

Франция се съвзема след опустошителна гръмотевична буря с едра градушка, която нанесе значителни щети и обърка въздушния трафик. Опустошена реколта и кални свлачища останаха след снощната буря, връхлетяла Франция. Засегнати бяха най-малко 19 департамента - от Средиземноморието през централните райони, като през нощта бурята достигна Париж и..

публикувано на 02.05.24 в 19:50
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но не това е причината за книгата, обясни той в интервю пред БНР. „По-скоро причината е, че..

публикувано на 02.05.24 в 19:46

От днес Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел

Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел от днес, съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на двама високопоставени представители на турските власти. Този ход разширява ограничението от миналия месец върху част от турския износ за Израел, тъй като президентът Реджеп Ердоган засилва критиките към еврейската държава и се опитва..

публикувано на 02.05.24 в 19:32
Джо Байдън, президент на САЩ

Байдън осъди вандализма при пропалестинските протести в редица висши учебни заведения в САЩ

Президентът Джо Байдън осъди вандализма и прекрачването на граници в рамките на пропалестинските протести, обхванали редица американски висши учебни заведения. "Вандализмът, чупенето на прозорци, затварянето на кампуси, принудително отменяне на лекции и церемонии по дипломиране. Нищо от това не е мирен протест, а сплашване на хората“, заяви..

публикувано на 02.05.24 в 19:22