Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пентагонът готов да достави оръжия на Украйна, ако Конгресът разреши

Снимка: Ройтерс

Пентагонът може да достави оръжия на Украйна до дни, ако Конгресът на Съединените щати приеме дълго отлагания законопроект за финансиране.

Американското министерство на отбраната ще реагира бързо и ще започне доставка на оръжия за Украйна почти веднага, ако Конгресът даде зелена светлина на помощта от 61 милиарда долара, съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на Белия Дом. Това е така, защото САЩ имат складове в Европа, в които има боеприпаси и компоненти за противовъздушна отбрана, от които Киев отчаяно се нуждае, допълва агенцията.

В петък в Камарата на представителите беше проведено процедурно гласуване, което събра внушителен брой гласове и от двете партии в подкрепа на трите законопроекта, които предвиждат отпускането на 91 милиарда долара военна помощ на Украйна, Израел и Тайван.

Председателят на Конгреса Майк Джонсън, който най-накрая подложи пакета за гласуване се изправи пред силна опозиция от някои конгресмени от собствената си партия и се наложи да получи решаваща помощ от демократите, за да продължи напред с процедурата . Така в събота следобед Камарата на представителите ще гласува четири отделни законопректа - за помощта за Украйна, помощта за Израел, средства за съюзниците на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион, както и законопроект за забрана на TikTok в САЩ, ако базираният в Китай собственик не се откаже от контрола върху платформата.

Ако мерките получат мнозинство ще бъдат изпратени до контролирания от демократите Сенат, а за да влязат в сила трябва да бъдат подписани и от президента Джо Байдън.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Каварна обсъждат проект за добив на газ в румънската част на Черно море

Публично обсъждане за проект за добив на газ в румънската част на Черно море ще се проведе днес в Каварна. Проектът е предвидено да бъде изграден в близост до българските териториални води и се състои от два кладенеца, които трябва да бъдат пробити на морското дъно.  В общественото обсъждане днес участие се очаква да вземат представители на..

публикувано на 15.05.24 в 08:09

ЮЗУ е домакин на среща-дискусия за 20-годишнината от членството на България в НАТО

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на среща-дискусия, посветена на 20-годишнината  от членството на България в НАТО. Гост-лектори ще бъдат Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи и доц. д-р Велизар Шаламанов, директор "Развитие на способностите" в Атлантическия..

публикувано на 15.05.24 в 07:57
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Форум представя напредъка на България в процеса на присъединяване към ОИСР

Форум в София ще представи напредъка на България в процеса на присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Български и международни експерти, представители на бизнеса и правителството ще обсъждат регулациите за развитието на инвестиционния и финансов климат в страната. Организатори на събитието са асоциация..

публикувано на 15.05.24 в 07:50

Започва приемът на заявления за Натура 2000

От днес започва приемът на заявления за подпомагане по две от интервенциите, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието  - "Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000“ и "Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения“. По интервенцията "Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000“..

публикувано на 15.05.24 в 07:47

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на Рафах

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на град Рафах в южния край на Ивицата Газа, където са намерили подслон повече от половин милион души, принудително напуснали други части на анклава. Близо 450 000 палестинци са били прокудени от Рафах в последната седмица Израелският военен говорител Даниел Хагари съобщи, че израелските..

публикувано на 15.05.24 в 07:43

СБЖ с концерт: 180 години печат и 130 г. журналистическо движение

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) организира тържествен концерт по случай 180-годишнината от зараждането на българския периодичен печат и 130-годишнината от създаването на организирано журналистическо движение в България. Концертът ще бъде от 18 часа в Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов“. Събитието ще е под патронажа на президента..

публикувано на 15.05.24 в 07:43

Протест пред парламента в Грузия заради законопроекта за чуждестранните агенти

Хиляди хора отново излязоха снощи на протест пред парламента на Грузия, след като беше приет спорният законопроект за "чуждестранните агенти". Части за борба с безредиците на грузинската полиция бяха разположени в центъра на Тбилиси, за да разпръснат протестите срещу закона за чуждестранно влияние, който парламентът на страната прие днес...

публикувано на 15.05.24 в 07:40