Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврофинансиране ще подпомага бизнеса на кипърско-турски фирми

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия обяви нова програма на стойност 4 млн. евро в подкрепа на бизнеса на кипърско-турски фирми. Тя е част от усилията на ЕС за обединяване на Кипър чрез насърчаване на икономическото развитие и идва в момент, когато на политическо ниво Кипърският въпрос е в задънена улица. 

Целта на двугодишния проект е "интеграцията на кипърско-турски компании в икономиката на целия остров и в единния пазар на ЕС", се казва в официалното съобщение. Чрез него малки и средни фирми на кипърски турци ще получат достъп до обучение, консултации и безвъзмедна финансова помощ, за да приведат дейността си в съответствие със стандартите на Европейския съюз. По този начин ще се разшири и търговията с техни стоки през разделящата острова "зелена линия", която е единственият им начин да излязат на европейския пазар.

Проектът е част от Програмата на ЕС за подпомагане на кипърските турци, по която досега са отпуснати над 25 млн. евро на техни фирми.

Обединяване на Кипър чрез икономическо партньорство се насърчава и от единствените награди за общ бизнес между двете кипърски общности, които бяха връчени за 14-ти път от благотворителната фондация на сър Стелиос Хаджи-Йоану. 10 от кандидатствалите 34 компании, ръководени съвместно от кипърски гръцки и кипърски турски предприемач, получиха по 20 000 евро за развитие на дейността си.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Кипър очакват 37 градуса идната седмица

Температурен скок до екстремни летни стойности от 37 градуса в съчетание с повишена концентрация на прах във въздуха се очакват в Кипър през новата седмица. Валежите на острова ще продължат да намаляват през следващите десетилетия, посочиха в свое..

публикувано на 20.04.24 в 20:28
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и..

публикувано на 19.04.24 в 11:07

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на..

публикувано на 19.04.24 в 07:56

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стотици жители на Кюстендил се поздравиха с Христовото Възкресение след Светата литургия в църквата

Пълни храмове за Великден в Кюстендилско

В Кюстендилско миряни напълниха храмовете -  дори в села, където няма свещеници като дупнишкото с. Дяково, където доброволци ремонтират черквата, датираща от 1929 г., или родното място на св. Иван Рилски - Скрино, и другаде, хора влязоха да запалят..

публикувано на 05.05.24 в 11:35

Полицай в нетрезво състояние катастрофира във Велико Търново

Полицай с над 2 промила алкохол е катастрофирал тази нощ във Велико Търново.   Инцидентът е станал малко преди полунощ. Полицаят е шофирал личния си автомобил и се е ударил в билборд до бензиностанцията на бул. "България" във Велико Търново..

публикувано на 05.05.24 в 11:12
Велбъждски епископ Исаак

Епископ Исаак: Изкупени сме не с тленни неща, а с драгоценната кръв на агнеца Христос

"Празникът Възкресение Христово е празник на победата над злото, греха и смъртта. Тържествува църквата, тържествува цялото творение, защото Христос възкръсна. Светото Евангелие ни говори, че Бог толкоз обикна света, че отдаде своя Единороден син, та..

публикувано на 05.05.24 в 11:09

Българският флаг се развява в Клисурския манастир

Българското знаме се развява в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий". Идеята е на кмета на Спанчевци, а знамето е ушито от жена от селото Българският трибагреник гордо се развява на метри от Клисурския манастир. Идеята е на кмета на село..

публикувано на 05.05.24 в 11:08

Сунак призова торите да запазят доверието си в него

Британският премиер Риши Сунак призова торите да запазят доверието си в него въпреки шокиращото поражение на Консервативната партия на изборите за кмет на Уест Мидландс, което бе кулминацията на катастрофалното представяне на партията на местните..

публикувано на 05.05.24 в 10:47
Кубинка показва снимка на сина си във военна униформа, Хавана, септември 2023 г.

Пари и паспорти изкушават кубинци да воюват на страната на Русия

Русия вероятно е вербувала кубински граждани да се бият в нейната армия в Украйна, показва проучване на Би Би Си. През септември и октомври 2023 година паспортни данни на над 200 кубинци, за които се твърди, че са се присъединили към руската..

публикувано на 05.05.24 в 10:35

Поредна стачка на жп транспорта в Италия

В Италия отново стачкува железопътният транспорт. Стачката е национална и в рамките на 24 часа. Приключва тази вечер в 21 часа местно време. Засяга всички служители на железопътните транспортни компании. Протестът цели за пореден път да..

публикувано на 05.05.24 в 09:50