Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Военната помощ за Украйна не закъсня, но забавянето ѝ имаше последици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Сената на Съединените щати да утвърди час по-скоро решението на долната камара на Конгреса да отпусне 61 милиарда долара военна и финансова подкрепа за отпор срещу руското нашествие.

Генералният секретар на НАТО помощта за Киев не е прекалено закъсняла.

Помощта за войниците на фронта трябва да пристигне колкото е възможно по-бързо, а не след шест месеца, каза украинският президент. Използваме американската подкрепа, за да приближим справедливия край на войната, допълни Зеленски и припомни събитията от 2021-ва година, когато американските войски бяха изтеглени от Афганистан и скоро след това страната беше завладяна от талибаните:

"Това е мощна подкрепа за Украйна, мощен сигнал, че Афганистан няма да се повтори".

Още един руски боен кораб беше ударен от украинска ракета в пристанището Севастопол.

Междувременно от руското командване обявиха, че войските му са завзели село Богдановка на подстъпите на град Часов Яр.

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг военната помощ за Украйна не е дошла прекалено късно.

"Но забавянето ѝ имаше реални последици. Руснаците разполагаха с много повече боеприпаси. А Украйна бе принудена да разпределя своите. Въпреки това украинците показаха завидни умения в защитата на страната си".

Столтенберг не отрече информацията на "Политико", че САЩ обмислят изпращането на още военни съветници в Украйна. Според изданието те ще консултират и подкрепят украинското правителство и военните.

Столтенберг посочи, че не се планира присъствието на НАТО-вски сили. Подчерта, че съюзниците на Киев от алианса обаче имат право да помагат и това не прави НАТО страна в конфликта, каза той.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Френският премиер Габриел Атал (вдясно) приветства президента на Китай Си Цзинпин (вляво) и съпругата му Пън Лиюан (в центъра) на летище Орли, южно от Париж, Франция, 5 май 2024 г.

Китайският президент с официално държавно посещение във Франция

Китайският президент Си Цзинпин пристигна на официално държавно посещение във Франция в рамките на европейската си обиколка. За първи път от пет години насам китайският президент се завръща в Европа. Тридневната му визита във Франция е по случай 60-та годишнина на двустранните дипломатически отношения, но на дневен ред в утрешните дипломатически..

публикувано на 05.05.24 в 18:09

Политиците с великденски пожелания и послания

Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев и политически лидери отправиха пожелания за здраве, благоденствие, мир и вяра в доброто по повод Възкресение Христово.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците Пожелание за здраве, мир и любов във всеки български дом отправи президентът Румен Радев. С пост..

публикувано на 05.05.24 в 17:44
Къща, разрушена от израелски удар в Южен Ливан, архив, 27 декември 2023 г.

Четирима цивилни са убити при израелски удар по гранично село в Ливан

Четирима души бяха убити при израелски удар в село в южен Ливан. Загиналите са били членове на едно семейство, съобщи Ройтерс като се позова на източници от ливанската гражданска защита. По информация на ливанската държавна новинарска агенция убитите са семейство с две деца, едното от които е било на 12 години. В изявление "Хизбула" заяви, че в..

публикувано на 05.05.24 в 17:24
Поддръжниците на хутите стъпват върху знамената на САЩ и Израел по време на протест срещу САЩ и Израел и в знак на солидарност с палестинския народ в Сана, Йемен, 3 май 2024 г.

В САЩ между януари и септември 2023 г. са регистрирани 3500 инцидента, свързани с антисемитизъм

Доклад на неправителствени организации посочва, че през седемте месеца след нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел, светът е свидетел на най-тежкия изблик на антисемитизъм след Втората световна война, предаде ДПА. Ако тази тенденция се запази, евреите в много страни вече няма да могат да живеят със своята идентичност в..

публикувано на 05.05.24 в 17:18
Пускови установки за междуконтинентални балистични ракети

Генерална репетиция за парада в Москва в чест на 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия

На Червения площад в Москва се проведе генерална репетиция за парада в чест на 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия във Втората световна война. Военни паради за Деня на победата във Великата отечествена война -  9 май, ще се проведат в 25 града в Русия. Образци на военна техника преминаха през центъра на руската столица, а..

публикувано на 05.05.24 в 16:59

Парад на хвърчилата: Небето е необятно, там добиваш свобода

Около 40 деца от Силистра се включиха в петия Парад на хвърчилата, организиран от фондация "Човек, природа, здраве". Една от основните цели на организаторите е да се стимулират децата да излизат по-често сред природата. "Целта е децата да могат да добият свобода. Какъв е смисълът на хвърчилото - просторът, небето е необятно, там добиваш свобода,..

публикувано на 05.05.24 в 16:47
Снимката е илюстративна, архив.

Младеж се е предал в полицията в Германия за участие в нападение срещу кандидат за евровота

Един от нападателите на германския евродепутат Матиас Еке (ГСДП), който бе пребит в петък през нощта в Дрезден, се е предал на полицията. Той е на 17 години и е признал деянието си. 17-годишният младеж се е явил в полицията в 1 часа през нощта в събота и е признал за нападението в петък.   Матиас Еке е водещ кандидат на социалдемократите за..

публикувано на 05.05.24 в 16:31