Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови четири случая на коклюш в Бургас

Снимка: БНР Бургас

Четири нови случая на коклюш при деца са потвърдени след лабораторни изследвания в Бургас. С тях от началото на годината досега диагностицираните болни с коклюш стават общо 10. 
Без поставена имунизация болестта е преминала само при един от случаите - на 9-годишно момиче. 
Положителните резултати на четирите деца с коклюш са потвърдени от лаборатории в града в края на миналата седмица. За да влязат официално в статистиката, при тези случаи трябва да се установи кой лекар е диагностицирал заболяването, каза д-р Мирослава Киселкова, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към Регионалната здравна инспекция в Бургас. 
От началото на годината досега диагностицираните с коклюш в Бургас са 9 деца и един мъж на 62 години. Между отделните случаи няма връзка, каза още д-р Киселкова. 
Относно източниците на заразяване се предполага, че преносителите не са имали симптоми на болестта, уточни д-р Киселкова.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Роберт Фицо, няма опасност за живота му

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а нд-лова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота на Фицо. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата..

публикувано на 16.05.24 в 07:23

В Черна гора обсъждат плана за растеж на Западните Балкани

Днес в Черна гора е вторият ден от срещата на върха за Западните Балкани с представители на Европейския съюз и Съединените щати. Основна тема е планът за растеж на Западните Балкани. Планът беше приет от Европейската комисия през ноември и предвижда финансова подкрепа от 6 милиарда евро. Условието за получаване на средствата е..

публикувано на 16.05.24 в 07:19

Британският премиер и лидерът на лейбъристите са изключително непопулярни сред етническите общности

Британският премиер Риши Сунак и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър са изключително непопулярни сред етническите общности в Обединеното кралство, показва ново проучване, цитирано от "Скай нюз". Въпреки че тенденциите при гласуване в етнически разнообразната общност на Острова са невероятно сложни и почти винаги трудни за..

публикувано на 16.05.24 в 03:23
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40