Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът отстрани заподозрения в шпионаж асистент

Депутатът Максимилиан Кра заподозрян за нерегламентирани връзки с Русия

Снимка: Европейски парламент

Европейският парламент съобщи днес, че отстранил "незабавно" асистента на германския крайнодесен евродепутат, който е задържан за предполагаем шпионаж в полза на Китай, съобщиха информационните агенции.

След ареста в Германия на заподозрения Цзян Го "и с оглед на сериозността на разкритията, Парламентът отстрани въпросната личност с незабавен ефект", заявиха от институцията.

Досега Цзян Го бе асистент в Брюксел на евродепутата от крайнодясната "Алтернатива за Германия" Максимилиан Кра.

Цзян Го германски гражданин от няколко години, но има китайски корени. Той пристига в Дрезден като студент през 2002 г. и работи след това като бизнесмен. Известно време е бил член на Германската социалдемократическата партия. После се е запознал и с Максимилиан Кра, който е работил като адвокат.

Към този скандал се прибавя и разследването на самия Максимилиан Кра за евентуални нерегламентирани връзки с Русия. Той бе уличен от разследващите в Чехия и Полша, че е имал нерегламентирани връзки с руските служби.

ФБР пък задържа миналия декември Кра в САЩ с четирицифрена сума пари в него, за която нямал логично обяснение.

Властите открили негов чат с проруския активист Олег Волошин. В този чат се споменава за "компенсация" за "техническите разходи" на Кра.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хремът

Продължава кампанията за ремонт на най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хиляди лева. Кампанията за спасяването на храма започва през 2017 годна и до момента са събрани около 130 хил. лева,..

публикувано на 04.05.24 в 02:48
Църквата

Мерки в Кипър заради опасност от пожари от великденските огньове

Сънародниците ни в Кипър посрещат Великден с Пасхална служба, изнесена на български език от български свещеник. Празничната Великденска литургия на ще отслужи отец Станислав Симеонов в църквата „Света Троица“ в град Паралимни, на югоизточния бряг на острова. Засилени проверки в цялата страна извършва полицията в днешния ден заради повишената опасност..

публикувано на 04.05.24 в 01:47
Драматичен театър „Сава Огнянов”, Русе

Русенският театър с четири номинации за "Аскеер"

С четири номинации за награди "Аскеер" е творческият екип на русенския Драматичен театър "Сава Огнянов". Това е поредното признание за трупата, след като актьорът Калоян Желев получи и "Икар" за дебют. В категориите "Изгряваща звезда", "Костюмография", "Режисура" и "Най-добро представление" има русенско пресъствие.  Това стана ясно, след..

публикувано на 04.05.24 в 01:33
Уилям Бърнс, директор на ЦРУ

Директорът на ЦРУ е в Кайро за преговори за уреждане на конфликта в Газа

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пристигна в петък в египетската столица Кайро, за да преговаря за уреждане на конфликта в Газа, съобщи агенция Ройтерс, цитирайки източник от египетските служби за сигурност и три свои източника от летището в Кайро. Египет, Катар и Съединените щати ръководят от месеци усилията за посредничество между Израел и..

публикувано на 03.05.24 в 20:47

Руски съд остави в ареста театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук

Руски военен съд остави в ареста до 22 октомври театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук, предаде Франс прес. Двете бяха задържани преди година и обвинени в оправдание на тероризма заради театрална пиеса, с която през 2021-ва печелят престижната руска театрална награда "Златна маска". Пиесата е написана по..

публикувано на 03.05.24 в 20:36

Димитър Главчев посети СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев" ще получи нов рентгенов апарат. Това стана ясно след неочаквано посещение на служебния премиер Димитър Главчев в лечебното заведение. Преди това той е разговарял с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Процедурите за..

публикувано на 03.05.24 в 20:25
Румен Христов

Румен Христов е водач на листата на ГЕРБ - СДС в област Монтана за парламентарните избори

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен..

публикувано на 03.05.24 в 19:28