Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поптолева, Каменова и Мехмедова също са медалистки на ЕП по бокс (обновено)

| обновено на 23.04.24 в 20:05
Венелина Поптолева (вдясно) си осигури медал от европейското първенство по бокс за жени
Снимка: БФБокс

Венелина Поптолева, Светлана Каменова и Аслъхан Мехмедова продължиха отличната серия на българските момичета на европейското първенство по бокс в Белград. Под наставленията на Борислав Георгиев и Роман Цветков те се класираха за полуфиналите в категориите до 52, 57 и 63 килограма и донесоха петия и шестия медал за страната ни в сръбската столица.

На четвъртфиналите при дамите Поптолева, която е вицешампионка от 2022 година, преодоля по убедителен начин съпротивата на Зейнаб Рахимова (Азербайджан). Българката бе тази, която определяше темпото на играта и видимо превъзхождаше съперничката си. Тя боксира еднакво добре от близка и далечна дистанция по пътя към чистия успех с 5:0 съдийски гласа. На 25 април Поптолева ще се изправи за място на финал срещу олимпийската вицешампионка от Токио, световна и двукратна европейска златна медалистка Бусе Чакъроглу (Турция).

Категорична победа с 5:0 гласа след пълно превъзходство постигна и Светлана Каменова (57 кг) срещу друга азерка - Махсати Хемзайева и също е с минимум бронз от първенството.

За съжаление световната и четирикратна европейска шампионка Станимира Петрова (54 кг) няма да може да вземе участие. От треньорския щаб на националния ни отбор информираха, че тя не е възстановена от вирусно заболяване и няма да рискуват здравословното ѝ състояние. Петрова има квота за Игрите в Париж, като основната цел пред нея е да бъде във върхова форма след три месеца.

По-рано през деня за полуфиналите в Белград се класираха Севда Асенова в категория до 48 килограма и Златислава Чуканова при 50-килограмовите. България вече има и един при мъжете, осигурен в категория над 92 килограма от Йордан Морехон.

Последният мач с българско участие за деня също приключи успешно. Аслъхан Мехмедова (63 кг) не остави срещу румънката Алина Крецу.  На 25 април тя ще се изправи срещу Елена Бабичева (Русия) за място на финала в категорията. 


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кливланд продължава напред в НБА

Донован Мичъл отбеляза 39 точки, а Кливланд Кавалиърс победи със 106:94 Орландо Медик в седмия мач от серията и продължава на полуфиналните плейофи на Източната конференция на Националната баскетболна асоциация (НБА). Мичъл, който вкара 17 точки в третата четвърт, записа 15 от 17 опита при наказателните удари и добави 9 борби. Карис ЛеВърт добави 15..

публикувано на 06.05.24 в 10:54

Почина архитектът на първата световна титла на Аржентина

Футболният треньор Сесар Луис Меноти е починал на 85-годишна възраст, съобщи Аржентинската футболна асоциация (АФА) в неделя. Той остава в историята като наставник на националния отбор на Аржентина при спечелването на първата световна титла на отбора през 1978 г. Меноти, който е играл за Росарио Сентрал, Бока Хуниорс и Сантос, започва треньорската си..

публикувано на 06.05.24 в 09:23

Ювентус удържа Рома

Рома и Ювентус завършиха 1:1 в дербито от 35-тия кръг на Серия А.  Ромелу Лукаку откри за домакините в 15-ата минута, а Бремер изравни в 31-вата.  Мачът изобилстваше от положения и пред двете врати, а отборите удариха и по една греда, като все пак по-чистите положения бяха за Ювентус, но гостите бяха отказани от отличните изяви на младия вратар на Рома..

публикувано на 06.05.24 в 05:55

Първа победа на Ландо Норис във Формула 1

Ландо Норис с Макларън спечели първата си победа във Формула 1 в Маями с късмет. Той стартира пети и при боксовете излезе начело преди да смени гуми, когато Кевин Магнусен и Логан Сарджънт се удариха, което извади колата на сигурността начело на колоната. Норис получи възможност за много по-бърз бокс спрямо съперниците си, като до началото на..

публикувано на 06.05.24 в 05:48

Андрей Рубльов спечели мастърс турнира в Мадрид

Андрей Рубльов спечели титлата от турнира по тенис от сериите "Мастърс" на клей в Мадрид с награден фонд от 7,7 милиона евро. На финала поставеният под номер 7 в схемата руснак победи драматично след обрат с 4:6, 7:5, 7:5 Феликс Оже-Алиасим за два часа и 47 минути.  В първата част канадецът поведе с 4:1 и два пробива, взимайки аванс в мача. След това..

публикувано на 06.05.24 в 05:40

Автогол лиши Милан от успех

Милан завърши наравно 3:3 у дома с Дженоа в мача от 35-ия кръг на италианската Серия А.   Дженоа провеждаше на два пъти с голове на Матео Ретеги и Калеб Екубан, но Милан обърна чрез Алесандро Флоренци, Матео Габия и Оливие Жиру.  Три минути преди края Малик Тиау си отбеляза автогол и Дженоа си тръгна с точка от Милано.  Двубоят се игра в нетипична..

публикувано на 05.05.24 в 21:14

Леверкузен продължи победния ход

Байер Леверкузен победи Айнтрахт Франкфурт с 5:1 като гост от 32-ия кръг на германското първенство.  Головете за Леверкузен отбелязаха Гранит Джака, Патрик Шик, Есекиел Паласиос, Жереми Фримпонг и Виктор Бонифейс.  За Айнтрахт почетен гол вкара Уго Екитика.   Байер, който спечели титлата в  Бундеслига предсрочно, има 84 точки в актива си. Айнтрахт е..

публикувано на 05.05.24 в 20:45