Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Йорданов от ЕНП настоя комплексът "Камчия" да бъде конфискуван

Снимка: архив /gerb-epp.info

Евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов настоя да бъде конфискуван комплексът "Камчия" по време на дебат в Европарламента, посветен на използването на руските активи за възстановяването на Украйна.

"В България, на брега на прекрасното Черно море, тоест, на европейската граница, се намира една територия от близо 470 000 квадратни метра, която е изцяло собственост на кметството на град Москва. Тя е по-голяма от Ватикана. Руската столица е придобила тази собственост преди близо 20 години и е изградила постепенно център за прокарване на своите интереси в Европа", подчерта Йорданов и още:

"Сергей Лавров определи тази руска база като "идеален образец" на руската мека сила, която е в основата на концепцията "Руски свят". А това е концепцията, която днес е аргумент на Русия за агресията срещу Украйна".

Има една българска поговорка – "който чупи, той ще купи“, обърна се към върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел Андрей Ковачев от същата партия. Според него, е логично тези, които разрушават цивилна инфраструктура, да носят и финансова отговорност за щетите, които са причинили:

"Човешкият живот, за съжаление, не може да се върне и огромните страдания, предизвикани от Путин, няма как да бъдат изплатени, но може поне инфраструктура да бъде възстановена"

Борел припомни, че е предложил преди месец на страните членки 90 на сто от  приходите от руските активи да отидат за увеличаване на военната помощ за Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира. Останалите 10% са за бюджета на ЕС, с който да бъдат събрани средства за подкрепа на възстановяването на Украйна и на отбранителната индустрия.

Комплекс


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 10 пъти са се увеличили случаите на коклюш в Европа

Над 10 пъти са се увеличили случаите на коклюш в Европа за две години, отчита Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията. През 2023 година и до април тази година страните от Европейския съюз и европейското икономическо пространство са съобщили за близо 60 000 случая на коклюш. Това е повече от десетократно увеличение в..

публикувано на 08.05.24 в 13:12
Тодора Радева

Да видим София през литературата

Шестият сезон на "Литературни маршрути" започва с 6 нови градски разходки през май. Началото е утре с европейска литературна разходка. Инициатор е Тодора Радева – основател на Фондация "Прочети София". Пред БНР тя разказа: "Във всички маршрути, които правим, когато говорим за нашите писатели, интелектуалци и представяме не само тяхната..

публикувано на 08.05.24 в 13:01
Сандански

Изборът на общински съветници в Сандански зацикли, ВАС върна делото

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Административен съд - Благоевград, с което се потвърждава избора на общински съветници в Сандански и върна делото за ново разглеждане от нов състав. Делото е образувано пред ВАС по две касационни жалби, с които се оспорват истинността на протоколите на Общинска избирателна комисия -..

публикувано на 08.05.24 в 12:48
 Якоб ван Бейлен

Якоб ван Бейлен обича България и иска да защитава интересите й в ЕП

Якоб ван Бейлен е гражданин на Нидерландия и е трети в листата за изборите за ЕП на "Зелено движение". Той е бивш общински съветник във Велико Търново от групата на "Демократична България". Якоб ван Бейлен има много интереси, включително възстановяването на чипровски килими. "Професионалният ми опит е в електронното и дигитално..

публикувано на 08.05.24 в 12:42

В Неапол конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в банкноти по 50 евро

Финансовата полиция в Неапол разкри в складова промишлена сграда в квартала "Понтичели", печатница за фалшиви евробанкноти. Намерените 48 милиона евро са почти перфектно изработени банкноти от 50 евро. Отпечатани са с "офсет" процес, който в сравнение с дигиталната техника позволява те да се доближат изключително много до оригиналните..

публикувано на 08.05.24 в 12:36

Радев и Алиев подписаха декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан

Президентите на България и Азербайджан Румен Радев и Илхам Алиев подписаха декларация за укрепване на стратегическото партньорство между България и Азербайджан.  Радев подписва декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан "Азербайджан се превърна в ключов партньор на България в областта на енергетиката и има..

публикувано на 08.05.24 в 12:15
Георги Готев

Георги Готев: Китай тепърва ще се намесва сериозно на европейска територия

Китай е много по-голям фактор от Русия. Това заяви пред БНР Георги Готев, Euractiv. Днес Си Цзинпин се среща с Александър Вучич. Следващата му спирка в Европа ще бъде Унгария. "Пекин се стрем и да постигне историческите си цели и го прави с всяка своя стъпка. Опитва се да увеличи влиянието си в ЕС през последните години . Т ърси..

публикувано на 08.05.24 в 11:46