Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идва ли краят на БДЖ? Пазарът за пътнически превози се отваря и за други оператори

Транспортен експерт: Най-важното е да се предостави качествена услуга на пътуващите

| Интервю
Снимка: БГНЕС

За периода 2021-2023 г. БДЖ отчита 23% ръст на разходите. От 2012 г. до 2024-та пък има едва 1,8% ръст в цената на билетите.

Това обясни пред БНР д-р Людмил Иванов, експерт по цифровизация и управление в железопътния транспорт.

Той определи предстоящото вдигане на цените на пътническия жп превоз с 20% като неизбежно и наложително, но посочи, че от БДЖ са могли да подходи диференцирано – увеличението да е само за новите влакове от "Дойче бан", които чакаме да пристигнат.

Имаме стар подвижен състав. Тези 76 вагона, които чакаме от "Дойче бан", ще дойдат до лятото, посочи Иванов.

Снимка: Валери Великов

Най-важното е да се предостави качествена услуга на пътуващите. А дали ще е българска или чуждестранна компания – ние сме задължени за отворим процедурата за обществен превоз за всички, които ще возят пътници в следващите 15 години. Може от Германия, може от Испания да дойде превозвач, коментира Людмил Иванов в предаването "Преди всички" относно отварянето на пазара за пътнически превози и за други оператори.

Самият факт, че БДЖ е под заплаха за съществуването си, вече подтиква към сериозни реформи в компанията, заяви Людмил Иванов. Той изрази умерен оптимизъм, че компанията ще успее да се стабилизира и когато подава оферти в следващите месеци, те да могат да се сравняват със западноевропейските.

Според него следва да отпадне субсидирането на бързите и експресни влакове по водещи направления, които така или иначе са печеливши.

Има и вероятност влаковете, които в момента купуваме, да бъдат отдадени под наем или продадени, уточни транспортният експерт.

Ако БДЖ не спечели тази услуга, вероятно ще се наложи държавата да се отърве от част от сградния фонд, отбеляза още Людмил Иванов във връзка със състоянието на държавната жп компания.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавмено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни история..

обновено на 04.05.24 в 09:20

Проливни дъждове в Бразилия, най-малко 39 жертви

Проливни дъждове в Южна Бразилия. Жертвите са най-малко 39, около 70 души са в неизвестност. Критична е ситуацията в щата Рио Гранди до Сул. Заради срутването на язовирна стена цели градове в долината на река Такуари бяха напълно залети. Семейства с деца очакват спасителните екипи по покривите на сградите. Хиляди хора бяха евакуирани. По данни на..

публикувано на 04.05.24 в 09:16

Наводнения в Тексас

Бури предизвикаха нови бедствия в района около американския град Хюстън, след като части от щата Тексас бяха наводнени тази седмица. Представител на един от окръзите описа положението като кастастрофално и заяви, че няколкостотин сгради там са застрашени от заливане. Над 20 души в окръга са били спасени. Властите в района затвориха училища и магистрали,..

публикувано на 04.05.24 в 09:12
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

СЗО предупреди, че операция в Рафах ще доведе до "кървава баня"

Световната здравна организация предупреди, че израелска офанзива в град Рафах ще доведе до "кървава баня". От организацията написаха в интернет, че ако Израел предприеме сухопътна операция, това ще предизвика нова вълна на разселване и "ще ограничи още повече достъпа до храна, вода и здравни услуги и ще доведе до повече човешки жертви".   След..

публикувано на 04.05.24 в 09:07

С различни традиции посрещат по гръцките острови Великден

С различни традиции посрещат по гръцките острови Великден. Туристи от цял свят,сред които и много българи, пристигнаха за днешния празник. Хиляди туристи са на остров Корфу, където по традиция днес оповестяват Възкресение, като хвърлят през прозорците делви, пълни с вода. Северноегейският остров Сирос привлича вниманието с традицията да посрещат..

публикувано на 04.05.24 в 08:54

Българите в Кипър ще посрещнат Великден с пасхална служба на български език

Сънародниците ни в Кипър посрещат Великден с Пасхална служба, изнесена тази нощ на български език от български свещеник. Засилени проверки в цялата страна извършва полицията в днешния ден заради опасността от пожари от великденските традиции в Кипър. Празничната Великденска литургия на български език ще отслужи българският свещеник отец Станислав..

публикувано на 04.05.24 в 08:48

Деца от различни националности ще боядисват яйца в София

Заедно ще боядисват великденски яйца деца от различни националности и семействата им от 10 до 14 ч. в Каньон парк в "Младост 3" до метростанцията "Александър Малинов". Събитието е със свободен достъп и всеки може да се включи. То се организира за трета поредна година от фондация "От нас зависи".  Мария Тончина от Фондацията обясни: "Всичко е осигурено -..

публикувано на 04.05.24 в 08:40