Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС създаде Съвет по координация на политиките за българите в чужбина

Антоанета Цонева
Снимка: Facebook / Антоанета Цонева

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие окончателно промените в Закона за българите, живеещи извън България.

Той предвижда създаване на Съвет по координация на политиките за българите извън страната, който да организира работата на структурите на изпълнителната власт за осъществяване на държавната политика за общностите ни в чужбина и да синхронизира дейностите на програми и проекти.

Новият орган ще е със статут на постоянно действащ към Министерския съвет.

Димчо Димчев от "Възраждане" заяви, че подобен съвет е неефективен.

"Да попитам ансамблите в чужбина по коя власт са и колко финансиране получават, създава се съвет от едното министерство към другото с КПД близо до нулата. Това ще е органът на колективната безотговорност", коментира депутатът.

Антоанета Цонева от ПП-ДБ обаче защити промените:

"Страната се нуждае от силен координационен механизъм и поемане на управлението на тази политика на ниво премиер. Необходимо е програмите, към които бюджетите се насочват в областта на образованието, културата и българските общности към граница – да са добре синхронизирани, за да може тази дейност да повиши своята ефективност".

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев: В момент на кризи, войни и несигурност не можем да неглижираме армията

Пред Паметника на Незнайния воин в София се състоя тържественият водосвет на бойните знамена и знамената-светини по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта В ритуала участва и президентът Румен Радев, който коментира пред журналисти..

публикувано на 06.05.24 в 11:13

Близо 80 са вече жертвите на наводненията в Бразилия

Близо 80 души достигна броят на жертвите на наводненията, предизвикани от проливните дъждове в Бразилия. Над 100 души се издирват. 88 хиляди бяха принудени да напуснат домовете си в засегнатите райони. Разрушени са пътища и мостове. Президентът  на страната Луиз Инасиу Лула да Силва посети щата Рио Гранди до Сул, за да обсъди с местните власти..

публикувано на 06.05.24 в 11:00

Гергьовденско веселие на пл. "Велбъжд" в Кюстендил

Община Кюстендил кани на Гергьовденско веселие с интересна програма за 6 май на централния пл. "Велбъжд", обявиха от отдел "Култура и духовно развитие“. Началото е от 11.00 часа. Ще бъдат раздадени 900 боядисани в червено яйца и 150 козунака Инициативата е по идея на Младежкия консултативен съвет, подкрепена от Общината и Фолклорен ансамбъл..

публикувано на 06.05.24 в 10:48
Изглед към Акропола в Атина.

И Гърция чества свети Георги

С изключителна тържественост отбелязват днес в Гърция празника на свети Георги. Повсеместно има църковни богослужения. Редица прояви има и в армията - свети Георги е почитан като символ на храбростта. С тържествена литургия за днешния празник започнаха тържествата в чест на свети Георги Победоносец. Църкви и манастири се изпълниха с..

публикувано на 06.05.24 в 10:38

В Силистра: Панихида в памет на загиналите офицери и войници за свободата на България

В Силистра Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан в мемориала-военно гробище на загиналите през Първата световна война. Тържествената церемония ще започне в 11:00 часа. Ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите офицери и войници за свободата на България. На мемориала ще бъдат поднесени венци и цветя...

публикувано на 06.05.24 в 10:29

Парижки пекари поставиха световен рекорд със 140-метрова багета

Нов световен рекорд на Гинес е поставен от френски пекари. Те приготвиха най-дългата багета - 140 метра и половина. Успешният опит стана факт в Сюрен, предградие на Париж. Масивната багета измести от първото място предишното постижение - хляб с дължина над 132 метра, изпечен в италианския град Комо през 2019 година. Голяма част от багетата..

публикувано на 06.05.24 в 10:12
Иван Радев

Иван Радев: Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те

Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те. Това зяви пред БНР Иван Радев, Асоциация на европейските журналисти. "До такава степен зависят от рекламата на хазарт, че много от тях се обявиха против ограничаването й . В краткосрочен план ще има медии и спортни клубове, които ще страдат, но в дългосрочен -..

публикувано на 06.05.24 в 09:59