Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

Снимка: БТА

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков.

Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в Закона за Черноморското крайбрежие.

Целта им е да се улесни достъпа на хора с увреждания до морския плаж. В програмата е заложено още приемане на актуализираната Пътна карта за климатична неутралност и мерки за улесняването на достъпа на хора с увреждания до морския плаж.

Предложението за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков е внесено с подписите на депутатите от ПП - ДБ и БСП. В мотивите са посочени четири основания. На първо място, нарушената процедура при прекратяване на мандата на управителя на Здравната каса Станимир Михайлов въпреки заявлението, че той е оттеглил вече подадената оставка от поста. Сред другите причини са системни злоупотреби с правото на председателя да предлага точки в дневния ред, нарушения при провеждане на блиц контрола и недопускането вчера на минута мълчание по повод 109-ата годишнина от Арменския геноцид. За отстраняване на председателя е необходимо обикновено мнозинство.

Първа точка в приетия дневен ред са промените в Закона за Черноморското крайбрежие. Целта им е да се улесни достъпа на хора с увреждания до морския плаж. Министрите на регионалното развитие и на труда и социалната политика ще определят с решение кои ще са достъпните плажове  и с наредба ще определят техническите изисквания в зависимост от релефните характеристики и хидрологичните особености на прилежащата акватория и това ще залегне като едно от изискванията в договорите с концесионерите.

Депутатите ще обсъдят на второ четене и предложенията за отлагане с година на либерализацията на електроенергийния пазар. Така излизането на свободния пазар ще се случи на 1 юли 2025-та, вместо още от тази година. Целта е дотогава държавата да подготви механизма за компенсации и да се попълни Фонда за енергийна сигурност. Трите предложения, идващи от БСП, ГЕРБ СДС и ИТН, са обединение за второ четене в общ законопроект.

В проекта на решение за приемане на Пътна карта за климатична неутралност е записано, че целта е такава да бъде постигната до 2050 г. чрез дълбока трансформация на националния енергиен микс към източници с ниски въглеродни емисии.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВМРО регистрира листите си за изборите

ВМРО регистрира в ЦИК листата си за европейските избори и в Районната избирателна комисия - за извънредните парламентарни избори в София. Водач на листата за Европарламента е Ангел Джамбазки, на второ място е друг настоящ евродепутат - Андрей Слабаков.  Джамбазки е начело и в столичния 25 МИР. Листите в 23 и 24 МИР ще води общинският съветник Карлос..

публикувано на 04.05.24 в 13:59

Оркестър "Сияние" ще гостува "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е на живо, изпълнена от русенския оркестър "Сияние". В състава му..

публикувано на 04.05.24 в 13:32

Благотворителен базар в храм в Горна Оряховица събра 2000 лв. за операция на млада жена в Турция

Благотворителен великденски базар в храма "Свети Три светители“ в Горна Оряховица събра две хиляди лева. Парите са за лечението на млада жена, която има нужда от операция в Турция, за да ходи нормално.  27-годишната Силвия Пенева се нуждае от 19 500 евро за операция в Турция. У нас е претърпяла 17 операции на краката си: "Левият ми крайник..

публикувано на 04.05.24 в 13:30

Очертава се поражение за партията на Сунак на местните избори в Англия и Уелс

Продължава преброяването на гласовете в местните избори в Англия и Уелс, но вече се очертава катастрофално поражение за управляващата Консервативна партия на премиера Риши Сунак. Окончателните резултати от проведените в четвъртък избори ще станат известни едва утре късно вечер, но вече може да се каже, че консерваторите търпят най-тежкото си..

публикувано на 04.05.24 в 13:25
Рилски манастир

Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение

Стотици се очакват за Богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир Стотици миряни и посетители се очакват за богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир. Службата започва в 23 ч. и продължава докъм 3 часа след полунощ. През Великденските празници в района на Светата обител ще има засилено полицейско..

публикувано на 04.05.24 в 12:39
Трявна

За тревненските първомайстори и църковната архитектура

Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. В полунощ в храмовете в цялата страна ще бъде възвестено Христовото Възкресение. Църквата, която събира, е дело на прочути или пък неизвестни майстори и за техния усталък се разказват легенди, но сега ще наблегнем на фактите.  За..

публикувано на 04.05.24 в 12:29

Свличане на камъни и земна маса затрудни движението през Кресненското дефиле

Свличане на камъни и земна маса затрудниха движението през Кресненското дефиле тази сутрин. За повече от час активна е била само едната лента, като трафикът се е осъществявал поетапно в едната и другата посока. Екипи на Областно пътно управление и пътно поддържащата фирма с тежка техника са разчистили пътното платно, но заради падналите..

публикувано на 04.05.24 в 12:24