Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Хамза Юсаф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург. 

Хамза Юсаф смая съюзници и опоненти в четвъртък сутринта, като обяви, че внезапно прекратява споразумението със Зелените, подписано от неговата предшественичка Никола Стърджън през 2021 година, приветствано тогава като "нова ера в политиката на консенсус". Бившите вече коалиционни партньори на Шотландската национална партия сега заявиха, че ще гласуват следващата седмица срещу човека, който ги "предаде". Зелените отбелязаха, че вече не вярват, че шотландското правителство ще направи правилното нещо по отношение на политиките за климата и природата. 

Вотът на недоверие е внесен от шотландските консерватори. Ако консерваторите, лейбъристите, лидералдемократите и зелените гласуват срещу Юсаф, те ще съберат 64 гласа срещу 63 на шотландските националисти. Тогава всичко ще се реши от гласа на Аш Регън, която напусна партията и в момента е депутат от другата националистическа партия Алба. 

Залогът е голям, защото става дума и за стремежа на Шотландия към незавимост. До момента благодарение на Зелените имаше правителството на мнозинството в подкрепа на независимостта.

По публикацията работи: Мария Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

Какви са шансовете за провеждане на втори референдум за независимост на Шотландия?

Точно преди година една от горещите теми в Обединеното кралство беше ще се стигне ли до втори референдум за независимост на Шотландия при положение, че Шотландската национална партия, спечелила пореден мандат да управлява, се радваше на все..

публикувано на 18.12.23 в 11:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 100 семейства и нуждаещи се получиха хранителни пакети за Великден в Добрич

Над 100 семейства и крайно нуждаещи се хора получиха хранителни пакети за посрещането на великденските празници в кампанията "Споделен хляб" в Добрич. Инициативата се организира от фондация "Милостиво сърце" и Клуба по народни танци "Жътвари" осма..

публикувано на 05.05.24 в 13:33

Почистиха историческите паметници в Монтана

Предпразнично почистиха историческите паметници в Монтана. Средствата са отделени от бюджета на Общината. 11 паметника са почистени в Монтана през последните седмици. Възстановен е единият рог на скулптурата на елена пред Ловно-рибарското дружество в..

публикувано на 05.05.24 в 13:02

Ръст на безработните младежи у нас на годишна база

Безработните младежи под 25-годишна възраст в България са 16 процента или 19 000 души – това сочат най-новите данни на Евростат за март 2024 година. За една година - в сравнение с март 2023 г., техният брой се е повишил драстично - с 6000 души...

публикувано на 05.05.24 в 12:56

Пловдивчани изпълниха храмовете, за да изразят радостта си от Христовото възкресение и да се помолят

В Пловдив стотици миряни изпълниха тази сутрин храмовете в града, за да изразят своята радост от Христовото възкресение. Детски празник с игри и забавления събра много млади семейства на площада пред Общината.  Христос воскресе! Православният..

публикувано на 05.05.24 в 12:39
Празнично богослужение за така нареченото Второ Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм

Богослужения за Второ Възкресение

Днес в православните храмове има богослужения за така нареченото Второ Възкресение. На тях отново след отминалата нощ бяха прочетени текстове от Евангелието, свързани с възкресението на Божия син. С пасхалния поздрав "Христос воскресе" духовници..

публикувано на 05.05.24 в 12:22

Отец Николай Петков: Трябва да останем при Бога, при изконните неща!

Трябва ли църквата да осъвремени езика, на който говори , за да достигат посланията до повече хора? "Ако трябва да цитирам Витгенщайн : "Каквото ни е в ума, това ни е на езика", а умовете ни стават все по-бедни, затова и църковният език ни става все..

публикувано на 05.05.24 в 11:58
Шествие на православни поклонници в Ерусалим, 4 май 2024 г.

Великден в Ерусалим на фона на продължаващия конфликт

На фона на продължаващите боеве в Ивицата Газа в Ерусалим православните християни празнуват Възкресение Христово. Хиляди православни поклонници от цял свят се стекоха вчера в Стария град на Ерусалим в очакване на слизането на Благодатния огън...

публикувано на 05.05.24 в 11:57