Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна.

Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител, цитиран от агенция Ройтерс.

Военният пакет може да включва радар за борба с артилерия, тактически превозни средства, ракети-прехващачи "Пейтриът", безпилотни самолети, артилерия, прецизни боеприпаси и системи за борба с дронове.

Вчера представител на Пентагона заяви, че Съединените щати се надяват новите доставки на оръжия да помогнат на Украйна да възстанови отбраната, без обаче да се очаква Киев да започне настъпателни операции срещу руските сили.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин е поканил европейски лидери за церемонията за началото на петия му мандат

Поканите за церемонията по встъпването на Владимир Путин в петия му президентски мандат са получени в делегацията на ЕС в Москва, както и от страните-членки, съобщи говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано. Той заяви, че в момента се обсъжда какъв да бъде общият отговор, но уточни, че върховният представители по външната..

публикувано на 06.05.24 в 14:07

ЕК ще прекрати процедура срещу Полша за нарушаване на върховенството на закона

Европейската комисия приключи анализа си за ситуацията с върховенството на закона в Полша и стигна до заключението, че вече няма сериозен риск от неговото нарушение, поради което смята да спре процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, задействана през 2017 година. "Полша започна редица законодателни и незаконодателни мерки в отговор на..

публикувано на 06.05.24 в 13:56
Отец Йордан Божилов

Отец Йордан Божилов: Църквата не трябва да се използва за пропаганда за водене на война

Църквата не трябва да се използва за пропаганда за водене на война . Това каза пред БНР отец Йордан Божилов, свещенослужител в столичния храм "Св. Петка", ж.к. "Орландовци" и в храм "Св. Архангели" на Военната академия в София. Той бил военнослужещ, преди да стане свещеник. " Ако една война се води с цел защита на отечеството и на..

публикувано на 06.05.24 в 13:53
Иван Милов

Иван Милов: Надявам се никога повече да не честваме като днешния 6 май

Надявам се никога повече да не честваме като днешния 6 май. Колегите от гвардейската част показаха трите вида въоръжени сили и само това.   Това заяви Иван Милов от Легия "Г. С. Раковски" в интервю пред БНР в Деня на храбростта. "С колеги днес се чувствахме минорно, днес от Граф Игнатиево минаха, показаха три самолета, които напомниха..

публикувано на 06.05.24 в 13:41

ЕС може да финансира производство на оръжие в Украйна със замразени руски активи

"От този форум трябва да излезем с конкретни предложения в подкрепа на производителите и иноваторите в областта на дроновете в Украйна", подчерта във встъпителното си обръщение върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел на форума за укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна. По думите..

публикувано на 06.05.24 в 13:40

Лондон обмисля да изпраща мигранти и в Ирак

Правителството на Обединеното кралство смята да използва Ирак за прехвърляне на търсещи убежище в рамките на сделка от типа на тази с Руанда, показват изтекли документи, видени от Скай нюз. Плановете означават, че това може да доведе до депортиране на хора от Обединеното кралство в страна, в която правителството не препоръчва никакви..

публикувано на 06.05.24 в 13:30

Гергьовденска възстановка в Арбанаси: посрещнаха светеца на бял кон

С гергьовски люлки и обредни погачи посрещат днешния празника в архитектурния резерват Арбанаси край Велико Търново. Стотици миряни и туристи дойдоха в църквата-музей "Св. Георги", където във възстановка посрещнаха светеца на бял кон. Църквата "Свети Георги" в Арбанаси е от 16-и век и е уникална с това, че в притвора светецът е изобразен на трон, а..

публикувано на 06.05.24 в 13:30