Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пресилено е обявяването на епидемия

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Съществен недостатък на ваксината от 2007 - 2010 г. е, че не създава групов имунитет

| Интервю
Доц. Атанас Мангъров
Снимка: БГНЕС

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия, но е краткотрайна - за 4-5 години. 

Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР.

"Съществен недостатък е, че с нея не може да се създаде групов имунитет, защото не дава имунитет върху лигавиците. Ваксинираните се разболяват леко, но заразяват другите. Тази ваксина е въведена през 2007 – 2010 година. Старата ваксина е трудно да се върне. Единствената страна в ЕС, която запази клетъчната ваксина си за коклюш, е Полша, а държавата осигурява от новата", коментира доц. Мангъров.

Той сподели, че в момента при него в болницата има четири деца, но три са с недоказан коклюш. От началото на март досега има 25 – 30 деца с коклюш. 

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни 

"Това е опасна болест за новородените, в кърмаческа възраст и до 2-годишна. При коклюша му няма нищо на човек, няма температура, просто кашля и пристъпите могат да бъдат с продължителност до 10 минути. Често завършват с внезапно продължително поемане на въздух със специфичен звук като магаре или кукуригане. При малките деца може да доведе до спиране на дишането и кръвоизлив в мозъка, защото при кашлечните пристъпи се увеличава вътрешночерепното налягане. Коклюшният токсин дразни костния мозък и увеличава белите кръвни клетки. И дете, което кашля и има високи лимфоцити, най-вероятно има коклюш", обясни доц. Мангъров.

И допълни: 

"Сега бременните ще се ваксинират и тези антитела в тях в някаква степен ще възпрепятстват ефекта на ваксината. Според мен най-добре е да не се правят прибързани промени. За момента трябва новородените, докато станат за ваксина, да се изолират от големи социални контакти, да не се събира цялата рода при изписването". 

Доц. Мангъров коментира, че бременните, ако искат да се ваксинират, могат да го направят, "безопасно е, но още по-добре е, когато смятат да забременяват, да се ваксинират преди това". 

"Антителата остават и се прехвърлят върху бебето", категоричен е лекарят. 

Груповият имунитет ще се създаде, когато коклюшът мине през цялото население, каза доц. Мангъров. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска Снимки: БГНЕС

Ден за размисъл в РСМ преди втория тур на президентските избори

В Република Северна Македония е Ден за размисъл преди утрешния балотаж на изборите за президент. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. Едновременно ще се проведат и парламентарни избори,..

публикувано на 07.05.24 в 08:02

"Пулицър" за АП и "Ройтерс" за разкрития за американски съдии и империята на Илон Мъск

Агенциите "Асошиейтед прес" и "Ройтерс" спечелиха журналистически награди "Пулицър" на церемония, състояла се тази вечер в Ню Йорк. Сред лауреатите са "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", предава БТА. Отличава се най-доброто в журналистиката в 15 категории. В най-престижната категория - тази за журналистика в полза на обществеността..

публикувано на 07.05.24 в 07:56
Лидерът на

Продължават преговорите в Кайро за мир в Газа

Очаква се днес да продължат преговорите в Кайро между Израел и "Хамас" -  въпреки информациите, че групировката вече е приела споразумение за прекратяване на огъня, предложено от международните посредници. Това предизвика радостни възгласи сред палестинците в Ивицата Газа. Израел обаче, продължава с бойните действия, насочени към град..

публикувано на 07.05.24 в 07:49

Светли вторник и надежда за просветление, почитат се апостолите и Богородица

Днес е и Светли вторник - вторият ден от Светлата седмица, наричана така, тъй като Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот. По време на Светлата седмица се прославят Светите апостоли и Света Богородица , която почитаме днес. Светлата седмица завърша с Томина неделя, когато се почита Свети..

публикувано на 07.05.24 в 07:48

7 май - Ден на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия. На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май..

публикувано на 07.05.24 в 07:45
Еманюел Макрон и Си Цзинпин по време на визита на френския президент в Китай

Еманюел Макрон и Си Цзинпин и дамите им на разходка в Пиринеите

Френският президент Еманюел Макрон кани китайския си колега Си Цзинпин днес на планинска разходка в Пиренеите, предаде Франс прес. Двете първи дами ще придружат съпрузите си. Си беше посрещнат тържествено в Париж вчера, проведе разговори с Макрон и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Еманюел Макрон заяви на общ..

публикувано на 07.05.24 в 07:41

БНР подписва споразумения с партиите, коалициите и инициативните комитети за предизборната кампания

Днес Българското национално радио кани регистрираните за изборите партии, коалиции и инициативни комитети да подпишат споразумение за отразяване на кампанията преди вота за народни представители и за Европейски парламент. Документите ще се подписват от 10 до 17 часа - в сградата на БНР на адрес: град  София, булевард "Драган Цанков" №4...

публикувано на 07.05.24 в 07:38