Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ралф Вебер: Режимът в Пекин търси съмишленици, които се опълчват на установения демократичен ред

Ще разклати ли шпионски скандал "Алтернатива за Германия" преди евровота?

Ханес Хиле: Партията е под натиск. Решаващо е дали ще успее да наложи своята трактовка на събитията

| Интервю
Водещият кандидат на AfD за европейските избори Максимилиян Кра
Снимка: БТА

"Деструктивни играчи от страната и чужбина дестабилизират демокрацията и държавата", заяви тази седмица Томас Халденванг, директор на Федералната служба за защита на конституцията - германската агенция за национална сигурност. Изказването му на отдавна планирано събитие съвпадна с два шпионски скандала в Германия - първо бяха арестувани двама германски граждани от руски произход по подозрение в подготовката на саботажи срещу военни обекти във Федералната република, където са се подготвяли оръжейни доставки за Украйна. А след това прокуратурата повдигна обвинения в шпионаж, но за Китай, на най-близкия сътрудник на водещия кандидат на крайнодясната "Алтернатива за Германия" за евроизборите Максимилиян Кра.

Ако обвиненията бъдат доказани, ако действително в Европейския парламент е извършван шпионаж в полза на чужда държава, това е удар срещу демокрацията в Европа. Който назначава такива шпиони, също носи отговорност - това заяви германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер след ареста на Цън Г., китайския сътрудник с германски паспорт.

"Този случай съвсем не е изненадващ - случаи на шпионаж в полза на Китай има и в други държави, а първите обвинения са още от 2019 година", казва проф. Ралф Вебер, директор на Европейския институт към университета в Базел, който през последните години интензивно анализира отношенията между ЕС и Китай. Обвиненият е шпионирал в ЕП, прехвърлял е информация от там към Китай - това поне твърди прокуратурата. Освен това е следял китайски опозиционери в Германия.

Колко важна е тази информация за Китай? И каква чувствителна информация събира Пекин?

"Става дума основно за индустриален шпионаж. Но също така за информация около блокираното инвестиционно споразумение между ЕС и Китай. Китайците биха искали да знаят какво мислят в Европа, и според това да определят следващите си ходове. Другата важна за Пекин информация се отнася до китайските дисиденти в Германия. Това е от първостепенно значение за режима. Така че не е учудващо, че китайската държавна сигурност е толкова активна." 

Защо за да постигне целите си китайската държавна сигурност се е насочила към германска партия?

"Едната цел на Китай е разклащането на демократичния ред, а за постигането на тази цел най-добрите помощници са партии, които изповядват подобни идеи. Режимът в Пекин търси такива съмишленици, които се опълчват на установения демократичен ред, проповядват някакъв друг обществен модел и описват западните демокрации като отживелица. Китай проповядва своя авторитарен модел на управление и го нарича "работеща демокрация". Или иначе казано - всичко, което може да посее зрънцето на съмнение, че либералната демокрация не е жизнеспособна, е добре дошло за режима в Китай. 

Друг важен метод за влияние е в самите европейски институции чрез изместване на фокуса на дискусиите към подкопаване на установения обществен ред, или най-малкото към промяна на общественото мнение за Китай. Конкретен пример са обсъжданията в Европейския парламент на нарушенията на човешките права на мюсюлманското малцинство на уйгурите. В Страсбург се чуха твърдения, че нищо драматично не се случва в северозападната провинция Синцзян, а че темата се раздухва от европейските медии. Това е само един пример как китайците използват собствените ни институции за свои пропагандни цели." 

Какъв интерес биха имали европейски политици да сътрудничат на Китай?

"Това са предимно онези европейски депутати, или изобщо политици, които залагат на икономическото сътрудничество с Китай. За тях всички щекотливи теми като уйгурите, Тибет или Тайван са изключително неприятни, те умишлено ги избягват. Вместо това те казват: "Нека просто правим бизнес с китайците". 

Извън това, разбира се, има припокриване на идеи, като например, че либералната демокрация не работи, че принадлежи на миналото, че е проядена от корупция, и затова трябва да бъде заменена с друг обществен модел. Както "Алтернатива за Германия", така и китайската комунистическа партия споделят това виждане." 

Министърът на вътрешните работи Нанси Фезер отдавна предупреждава, че рискът от саботаж и шпионаж в полза на чужди държави е нараснал критично през последните години. Споделяте ли тази тревога или предупрежденията са ненужно драматични?

"През последните години напрежението расте, което, разбира се, е свързано с растящото геополитическо напрежение в света, и особено между Съединените щати и Китай. Това е причината досега да не сме обръщали внимание на сигналите от службите, които от поне 10-15 години предупреждават за разширяваща се китайска и руска шпионска мрежа в Европа. Но тук говорим за много комплексни неща - не е лесно да бъдат разкрити чуждите шпиони. Вижте колко време отне на германските служби! Те са наблюдавали заподозрения доста дълго време преди да съберат достатъчно доказателства за повдигането на обвинения."

Лидерите на AfD Алис Вайдел и Тино Крупала дават изявления в германския Бундестаг, 23 април 2024 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

За крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" шпионският скандал дойде в изключително неудобен момент - малко преди началото на предизборната кампания за евровота през юни. Водещият кандидат на партията Максимилиян Кра отрича всякаква вина, а двамата партийни лидери първо се дистанцираха от скандала, а след това и от Кра. "Странно е решението им, все пак той да продължи да води листата за европейските избори, но... без да участва в кампанията", коментира политическият анализатор Ханес Хиле.

"Максимилиян Кра се изкара невинен и влезе в ролята на жертвата. Но в същото време направи впечатление, че ръководството на партията побърза да се дистанцира от него. Единият от двамата партийни лидери - Тино Крупала, дори не пожела да застане заедно с Кра пред камерите. Нещо повече - той заговори за имиджов проблем, въпреки че нямало доказателства за вината на водещия кандидат."

Хем се дистанцират от него, хем го оставят водещ кандидат. Ще успее ли "Алтернатива за Германия" да "замаже" скандала преди изборите?

"На пръв поглед остава впечатлението, че "Алтернатива за Германия" е партия, която търпи различни течения, различни мнения и политическо многообразие. Но това е заблуда. Това поведение на партията всъщност има за цел да изпрати послание към своите различни избиратели.

Твърдият електорат така или иначе не вярва на критиците на "Алтернатива за Германия". Те вярват сляпо на всичко, което партията казва. Така че тези избиратели ще се "вържат" на разказа за жертвата и очернящата кампания срещу Максимилиян Кра в навечерието на изборите. Но има и избиратели, които вече са леко разколебани. Към тях е насочено посланието, че ръководството на партията се дистанцира от Максимилиян Кра в опит да ги задържи."

Засега поне подкрепата за "Алтернатива за Германия" не спада. В социологическите допитвания тя е твърдо над 15 процента. Как ще й се отрази сегашният шпионски скандал?

"Засега подкрепата не пада много, но все пак спада. В началото на годината избухна скандала с "ремиграцията" - намерението на партията да прогони от Германия чужденците и дори германските граждани от чужд произход. А сега и шпионския скандал. В края на миналата година подкрепата за "Алтернатива за Германия" беше около 20 процента. Сега вече е 16 на сто. Така че партията е под натиск и решаващият въпрос ще бъде дали ще успее да наложи своята трактовка на събитията. Не вярвам обаче да успее да привлече нови избиратели.

Партията реагира нервно на обвинението на прокуратурата. Това е разбираемо - залогът е много голям. Проблемът за "Алтернатива за Германия" е, че вече две големи партийни тези са на път да се сгромолясат. Протестите в началото на годината след разкритията за ремиграционните планове показаха, че тази партия не е изразител на едно мълчаливо мнозинство. А сега изведнъж се оказва, че "Алтернатива за Германия" не е единствената патриотична партия. Коя патриотична партия се застъпва за интересите на чужди държави, нали?"

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешно заседание в Плевен заради щетите от бурята

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов свиква спешно заседание на всички ангажирани с почистването и реда в града. Ще бъдат оценени и нанесените щети след снощната продължителна буря от силен дъжд и градушка. Около 20 часа снощи падна силен дъжд с градушка, с големина на лешник, 3-4 см на места. Те бяха придружени със силен вятър и порой в..

публикувано на 09.05.24 в 07:47
Гордана Силяновска

Гордана Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на президентските и парламентарните избори

Гордана Силяновска Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, спечели втория тур на президентските избори в Северна Македония срещу настоящия държавен глава  Стево Пендаровски. Силяновска обяви, че ще бъде президент на всички. Тя коментира и отношенията с България: "Не мога да кажа, че смятам ветото за инструмент за изграждане на добросъседство с..

публикувано на 09.05.24 в 07:42

Без представители на "неприятелски страни" на Парада на победата в Москва

Русия не е поканила на днешния Парад на победата в столицата официални представители на "неприятелски" страни, заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова. От Москва съобщиха за 8 пострадали при украинска атака с дрон в Белгородския регион и за нападение срещу петролна база в Анапа в Краснодарския край. ЕС: Страните членки..

публикувано на 09.05.24 в 07:32

От днес започва изплащане на украинската помощ за фермерите

Седмица по-рано от обещаното от служебното правителството днес започва изплащане на украинската помощ към земеделските производители. Над 51 000 фермери ще получат 295 млн. лева  компенсаторната помощ заради негативите, предизвикани от войната в Украйна. Средствата са разпредели в две направления: 166 млн. лв. от тях са  за градинари,..

публикувано на 09.05.24 в 07:26

Отбелязваме Деня на Европа

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа. Датата бележи годишнина от историческата Декларация на Шуман, с която през 1950 г. тогавашният френски външен министър Робер Шуман залага идеята за днешния Европейски съюз. В тържествено отбелязване на Деня на Европа у нас ще участват държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Те..

публикувано на 09.05.24 в 07:20
Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред

Фондация "Даная“ внася 11 704 подписа за реформи в детското здравеопазване

Фондация "Даная“ внася в Министерски съвет 11 704 подписа за реформи в детското здравеопазване. Инициативата е подкрепена от граждани от над 40 града и десетки села. Според тях детското здравеопазване у нас е катастрофа. Протест: Искат освобождаването на здравния министър и на директора на "Пирогов" Днес се навършва една година от..

публикувано на 09.05.24 в 07:19

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните..

публикувано на 09.05.24 в 07:05