Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветница е!

Снимка: БТА

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки.

Празникът се нарича още Връбница или Цветница и е с най-много именици у нас - над 343 хиляди души.

Преди да закрещят "разпни Го!", мнозина приветствали Христос в Ерусалим с палмови клони и възторжения вик "Осана!". Евангелските текстове разказват как при последното си посещение в свещения град Спасителят бил посрещнат царствено и с почести, предсказани от старозаветни пророци.

Мнозина искали да видят този, който възкресил Лазар предишния ден. В злоба и завист негодували първосвещениците, които се сговорили да ги убият .

"Господ влиза на осле в Ерусалим, надявам се ние да го посрещнем в сърцата си, а не да кажем "разпни Го!" и винаги да сме с него".

В спомен на тържественото събитие е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Те се отнасят по домовете за благословение.

За поколения българи празникът, познат като Цветница или Връбница, е с най-много именици.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в МБАЛ - Сливен

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в детско отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Това съобщи пред БНР началникът на отделението д-р Люба Бъчварова. Със симптоми на хранително натравяне са регистрирани общо 48 деца от детска градина „Елица“  Сливен от четвъртък до днес, но само две са оставени за лечение в..

публикувано на 11.05.24 в 19:26

Италианците с опасения за крайното класиране на Анджелина Манго в Евровизия

От 22 часа тази вечер е финалът на музикалния фестивал "Евровизия", който се провежда в шведския град Малмьо.  Българските зрители ще могат да го гледат на живо в официалния YouTube канал на Евровизия. Joost Klein е дисквалифициран от "Евровизия" часове преди финала Италия очаква с нетърпение изпълнението на Анджелина Манго Манго..

публикувано на 11.05.24 в 19:18

Joost Klein е дисквалифициран от "Евровизия" часове преди финала

Нидерландският изпълнител Joost Klein (Йост Клайн) е дисквалифициран от песенния конкурс "Евровизия" след инцидент зад кулисите. Това съобщи Би Би Си. Клайн беше сред фаворитите в тазгодишния конкурс с песента си Europapa. Проевропейският техно химн е посветен на баща му, който певецът губи на 12-годишна възраст заради рак.  26-годишният днес..

публикувано на 11.05.24 в 18:49

Ожесточени боеве за няколко украински села близо до границата с Русия

Продължават ожесточените боеве за контрол над няколко украински села близо до руската граница, докато руските военни се опитват да засилят атаките си в североизточната част на Харковска област. Руското министерство на отбраната твърди, че неговите сили са превзели пет гранични села в Харковска област. Нещо, което се оспорва от украинска страна...

публикувано на 11.05.24 в 18:30

В Кипър започват проявите за Международния ден на музеите

С над 130 събития в 28 музея от днес до края на месеца Кипър отбелязва Международния ден на музеите, който се чества на 18 май, и Европейската нощ на музеите. "Музеи за образование и научни изследвания" е темата на тазгодишния международен ден. Тя подчертава музеите като "динамични културни и образователни институции, способни да подхранват и..

публикувано на 11.05.24 в 17:34

Богата програма в Плевен за Европейската нощ на музеите и галериите

С богата програма Плевен се присъединява днес към инициативата Европейска нощ на музеите и галериите.  Събитията са посветени и на Празника на града, който се отбелязва на 15 май Вълнуващи и незабравими часове очакват плевенчани и гости на града. Богата програма е подготвила общината за Деня на Плевен - 15 май, чието начало е днес. На празника..

публикувано на 11.05.24 в 17:24

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства.  Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

публикувано на 11.05.24 в 17:21