Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издирват 4-ма мигранти след потъването на лодката им край о-в Самос

Снимката е илюстративна, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките власти продължават и днес издирването на четирима мигранти във водите на Егейско море. Операцията започна след поредния инцидент с потънала лодка с нелегално пристигащи чужденци на остров Самос.

Според събраната досега информация от спасените мигранти четирима са изчезналите. Властите предполагат, че броят им може да се увеличи.

През нощта издирването не беше прекратено, а от рано тази сутрин се включи и хеликоптер в спасителната операция, информират от гранична полиция. Участва също екип на европейската агенция по защита на границите Фронтекс.

Мигрантите са били забелязани вчера в потъваща лодка. Вече 25 души са спасени и са настанени на остров Самос. Не се посочва националността на спасените мигранти.

Островите в Егейско море се превърнаха във вход за мигрантите, които бягат от бедност и войни. По официални данни от началото на годината на гръцките острови са пристигнали над 7 хиляди души и се очаква засилване на мигрантския натиск по празниците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Поне 30 яхти са изгорели на пристанище в Хърватия

Тридесет яхти са изгорели в голям пожар, който избухна през нощта на яхтеното пристанище Медулин на хърватското крайбрежие, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, като се позова на информация от полицията в Истрия. Полицията е получила сигнал за пожар на пристанището в 3:55 ч. сутринта. Досега са изгорели 30 яхти, като няколко от тях..

публикувано на 15.05.24 в 10:23

Лоши условия за туризъм в планините, сняг в Стара планина

Условията за туризъм в планините са лоши. Почти навсякъде вали дъжд, съобщава БТА, цитирайки Планинската спасителна служба. В най-високата част на Стара планина е снежно. Има образувана малка снежна покривка в най-високите части - 7 см сняг има на връх Ботев, а в подножието около 2 см. На много места е мъгливо.

публикувано на 15.05.24 в 10:09

Гърция: Без мобилни телефони в гимназиите

В Гърция забраниха децата в гимназиите да ползват мобилни телефони в училище. Но според преподавателите е практически невъзможно наредбата да се приложи. По нареждане на министерството на образованието влезе в сила пълна забрана за притежание и ползване на мобилни телефони в училищата. Причината за тази мярка  е увеличаване на случаите с..

публикувано на 15.05.24 в 10:06
Снимката е илюстративна

Кардиолог: Кръвното да се проследява независимо от възрастта

ВМА се включва в безплатните консултации от кардиолози в рамките на националната здравна кампания "Измерване, което спасява живот. Твоя." Кампанията е организирана от Българската лига по хипертония. В специално изградено временно съоръжение пред болницата всеки желаещ може да бъде прегледан. С безплатни прегледи стартира национална кампания за..

публикувано на 15.05.24 в 10:02

Ден на отворените врати в Регионалната библиотека на Силистра

Ден на отворените врати организира днес Регионалната библиотека в Силистра. Ще бъдат издавани безплатни читателски карти. Проявите включени в Националната библиотечна седмица са под надслов "Библиотеките по-нужни от всякога" и имат за цел привличане на общественото внимание. Библиотеката предоставя разнообразни услуги и ресурси, заяви..

публикувано на 15.05.24 в 09:32
Амелия Личева

Как трябва да изглеждат литературните конкурси в България?

Писателката Елена Алексиева обяви, че ще върне наградата за своя роман "Вулкан", която й беше връчена от Националния дарителски фонд "13 века България ". Това се случи след като станаха ясни нарушенията в регламента при избора на роман на годината. Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито. Това е нарушение на..

публикувано на 15.05.24 в 09:29

22 плажа по Черноморието - отличени със син флаг за сезон 2024

От около 300 плажа по цялото Черноморие едва 22 са отличени със син флаг за сезон 2024 – това е 6-7%, което е много малко . Това каза пред БНР Станимир Георгиев, председател на УС на Българско движение "Син флаг". По думите му, "стъпките, които правим, са много малки, много плахи все още". Инициативата следва да идва от концесионера ,..

публикувано на 15.05.24 в 09:11