Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху: Операция в Рафах ще има

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Независимо дали бъде постигнато споразумение - операция срещу палестинската групировка в Рафах и срещу останали формации на "Хамас" ще има. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Идеята, че ще спрем войната, преди да сме постигнали всичките ѝ цели, е изключена", каза Нетаняху. Анонимен източник, близък до премиера, е заявил пред "Ройтерс", че Израел чака "Хамас" да отговори на предложенията за споразумение. Израелският премиер е притиснат от разногласията в собствения му кабинет между настояването за връщането на заложниците и искането на хардлайнерите за влизане в Рафах. Тази вечер в Тел Авив пристига американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на дипломатическа совалка в Близкия изток.

Надеждите за споразумение нараснаха през последните дни след подновения натиск от Египет за съживяване на преговорийе между Израел и "Хамас". Делегацията на радикалната палестинска групировка напусна египетската столица Кайро и според различни източници ще даде "писмен отговор" на предложението, без обаче да уточнява кога. Засега няма признаци на съгласие по основното различие между двете страни - изискването на "Хамас" да се гарантира изтегляне на войските и край на израелската операция в Газа.

Ръководителят на агенцията на ООН за палестинските бежанци Филип Лазарини заяви на пресконференция в Женева, че доставките на храна и друга хуманитарна помощ за Газа са се увеличили през април, но все още недостатъчно. 

На този фон в американските университети продължават пропалестинските протести. Десетки протестиращи превзеха сграда в кампуса на Колумбийския университет, барикадирали са входовете и са развели палестинско знаме от прозорец, съобщава АП. В кампуса на Тексаския университет са арестувани десетки студенти при сблъсъци с полицията, а Колумбийският университет в Ню Йорк започна да отстранява студенти. Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк отправи критика към американските власти за прекалено суровите действия срещу протестиращите по време на опитите за разпръскване на демонстрациите.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Служебният министър на туризма със срещи в 11-те общини в Монтанско

Служебният министър на туризма Евтим Милошев ще е в Монтана днес. В 11 часа при областния управител Ивайло Антонов той ще има среща с кметовете на 11-те общини от региона. Заедно с представители на туристическия бранш ще обсъдят проблемите и предизвикателствата пред туризма, в тази част на Северозападна България. След срещата се предвижда..

публикувано на 21.05.24 в 08:04
Петър Богдан Бакшев, нарисуван от Васил Горанов

Ръкописът на Петър Богдан се представя в Националния археологически институт

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, ще бъде изложен от днес в Националния археологически институт с музей при БАН. Ръкописът на Петър Богдан "За древността на бащината земя и за българските дела" ще бъде представен преди обед в Гербовата зала на президентството, а вечерта в Археологическия музей ще бъде открита..

публикувано на 21.05.24 в 07:58

"Натура" 2000 в парк Рила: представят планински местообитания, птици и растителност

С интересни презентации и дискусия със студенти екипът на Национален парк "Рила" ще отбележи Европейският ден на "Натура 2000". Ползите от опазването на планински природни местообитания, със специфичните за тях видове птици и растителност ще бъдат обсъдени на кръгла маса в парковата дирекция. Мрежата от защитени зони в Европа е създадена..

публикувано на 21.05.24 в 07:54

Администрацията в Гърция протестира заради ниски заплати и високи данъци

24 часова стачка днес в Гърция. Протестират служителите в държавния сектор срещу високите цени и данъци и ниските заплати. Блокиран е транспортът.  Стачката засегна силно обществения транспорт. Железничарите спряха влаковете с искане за по-добро финансиране на железопътната мрежа, за да се гарантира сигурност на пътниците. С..

публикувано на 21.05.24 в 07:46
Христина Христова

"Швейцарското правило" ли е най-добрият механизъм за осъвременяване на пенсиите?

Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На него трябва да бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев  във връзка с предстоящото увеличение на пенсиите от първи юли.  Депутати от една от парламентарните групи са внесли проект на решение, с което да задължат правителството да подкрепи решението на..

публикувано на 21.05.24 в 07:45

Еврокомисарят по въпросите на селското стопанство на срещи с Румен Радев и Георги Тахов

Европейският комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски пристига на работно посещение в България. Визитата му е по покана на служебния министър на земеделието Георги Тахов. В програмата на Войчеховски са предвидени срещи с президента Румен Радев, с министър-председателя Димитър Главчев, с министъра на земеделието и храните Георги..

публикувано на 21.05.24 в 07:40
храм

Църквата празнува Константин и Елена и намирането на Кръста

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хиляди души, от които 67 хиляди са жени. Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а..

публикувано на 21.05.24 в 07:36