Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите формации може и да имат потенциал, но не в тези избори, смята той

Проф. Тодор Галунов: Бъдещото на лявото е в консолидацията

Според него от всички леви формации само БСП ще прескочи изборната бариера

| Интервю
Тодор Галунов
Снимка: Фейсбук

Лявото дълго време вече - 5-6 избора, пропуска своя голям шанс, изказа мнение пред БНР проф. Тодор Галунов - преподавател по политология във Великотърновския университет.

"Струва ми се, че в последните години сякаш някои центробежни сили се засилиха. Лявото пространство ако успее да събере всички свои личности, всички свои вече малки партии, които са се отделили, би имало шанс за едно много по-сериозно присъствие в българския политически живот", смята той. 
Според него е интересна съдбата на тези, които се отделят от лявото:

"Като цяло в България тези, които се отделиха от БСП, не можаха да образуват някаква силна голяма партия. АБВ успяха да влязат в парламента, да участват донякъде в един коалиционен кабинет и май беше дотам. Другите малки формацийки не постигнаха почти нищо сериозно в политическия живот. Основният пакет от гласове ще отиде отново за БСП. Проблемът е, че и "Българска левица", и "Солидарна България" - всички нюанси, които се появяват, ще дръпнат гласове от лявото и това няма да е добре за лявата политика в България като цяло".

В предаването "Преди всички" проф. Галунов изказа мнение, че в момента в страната е подходящо за един малко по-сериозен завой към лявата политика. Не е решен един от основните проблеми - голямата пропаст между бедността и богатството, а това е идеално за правене на леви политики, категоричен бе той.

Според него обаче леви послания се крадат и от партии, които не са леви. По думите му "Продължаваме промяната" е взела леви избиратели, които просто са искали промяна. 

Той е категоричен, че левите гласове в България могат да се увеличат като общ процент. Въпросът е какъв процент от тях ще бъдат под 4, добави проф. Галунов и подчерта, че от всички леви формации само БСП ще прескочи изборната бариера. Според него формацията на Мая Манолова и Ваня Григорова няма да успее да мине 4-те процента.

"Новите формации може и да имат потенциал, но не в тези избори. Ако се прави нещо сериозно ляво извън БСП, то няма да се случи сега като проценти. БСП ще си остане най-силната лява формация в парламента. Въпросът е дали ще може да качи от тези 23 депутата, които има". 
По думите му ако сега БСП не успее да покаже значим резултат, са възможни някакви трансформации

Бъдещото на лявото е в консолидацията, категоричен бе още проф. Тодор Галунов. 

Цялото интервю на Даниел Инков с него чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виолета Коритарова

Регионалният министър отстрани шефове на областното пътно управление във Варна

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление във Варна Явор Пасев и срещу началника на отдела „Инвестиционно-ремонтни дейности“ там Севдалина Казълова. Докато тече производство, двамата са отстранени от работа. Причината е,..

публикувано на 21.05.24 в 12:18
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Реакции на искането за заповед за арест на Нетаняху и лидери на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху гневно заклейми прокурора Карим Хан от Международния наказателен съд, поискал заповеди за арест за него, министъра на отбраната на Израел и лидерите на ислямисткото движение "Хамас" заради предполагаеми военни престъпления в конфликта в Газа. В публично изявление Нетаняху осъди молбата за арестуването му..

публикувано на 21.05.24 в 12:06
Мярка за неотклонение на задържаната за убийството на Пейо Пеев Красимира Трифонова, 21 май 2024 г.

Съдът остави в ареста заподозряната в убийство Красимира Трифонова

На фона на протест на близки и приятели на убития Пейо Пеев, Софийският апелативен съд отхвърли молбата на една от обвиняемите за смъртта му - бившата дипломатка Красимира Трифонова, да излезе от ареста. Тримата апелативни съдии изцяло се съгласиха с определението на Софийския градски съд от миналата седмица, че са събрани достатъчно..

публикувано на 21.05.24 в 11:53

Гърция в плен на 24-часова стачка

Продължава стачката в Гърция. Синдикатите и депутати от опозицията протестират срещу ниските заплати и високите цени. Тече протестна демонстрация в Атина. Голяма демонстрация се провежда пред министерството на финансите в Атина. Синдикатите протестират срещу високите цени, непосилните данъци и "заплати с които едвам преживяват". Пред..

публикувано на 21.05.24 в 11:39
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Церемонии в Иран в памет на покойния президент Раиси

Започнаха погребалните ритуали за президента на Иран Ебрахим Раиси и още седем души, които загинаха при катастрофа с хеликоптер в неделя. Хиляди хора излязоха по улиците в Табриз, където стана инцидентът. Очаква се тялото на покойния ирански президент да бъде погребано в родното му място Машхад в четвъртък. Би Би Си отбелязва, че тази..

публикувано на 21.05.24 в 11:27
МВР на 6 септември

Уволниха дисциплинарно директора на ОДМВР-Ловеч

Директорът на Областната дирекция на МВР в Ловеч Станислав Великов е уволнен дисциплинарно със заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Великов беше отстранен от работа  преди три месеца, когато срещу него беше образувано дисциплинарно производство. Със заповед на министър Стоянов от длъжност сега е отстранен и..

публикувано на 21.05.24 в 10:59

Премиерът поиска проверка на пътя до Аксаково, където катастрофира кола на НСО

Служебният премиер Димитър Главчев поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за новоасфалтирана част от пътя в района на Аксаково, където преди дни имаше тежка катастрофа с автомобил на НСО с жертва и ранени. Това съобщи правителствената..

публикувано на 21.05.24 в 10:55