Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според нея е редно намалената ставка да остане в сила до края на тази година

Даниела Стоева: Връщането на по-високото ДДС за туроператорите - за сметка на бизнеса

Потребителят няма да бъде ощетен, увери тя

| Интервю
Снимка: Венета Николова

Целият негатив от увеличаването на ДДС ще е за сметка на туроператорите, заяви пред БНР Даниела Стоева - член на Изпълнителния борд на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции, бивш председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, а сега член на Управителния съвет. Коментарът ѝ е по повод на връщането на старото ДДС от 20% за туроператорите от 1 юли

В предаването "Преди всички" Стоева обясни, че най-големият проблем е дошъл от това, че промяната в Закона за ДДС, която касае данъчната ставка на туристическите пакети, е била анонсирана едва през ноември 2023 г. През цялото време нямаше никакъв диалог със сектора за готвената промяна, изтъкна тя. 

"За нас беше абсолютна изненада. Нашите продукти бяха вече в процес на продажба, а от друга страна - българските туроператори имат сключени договори с чуждестранни такива за следващия сезон и там цените не подлежат на никаква промяна, след като един път са влезли в продажба".

Напълно наясно сме, че намаленото ДДС е временна мярка, отбеляза Даниела Стоева. Според нея обаче е редно тя да остане в сила до края на тази година

Тя напомни, че мярката е възстановяваща за входящия туризъм, който най-много пострада първо от Covid, а след това и от войната в Украйна. По думите ѝ нивата от 2019 г. все още не са досигнати

Според нея това е показателно за "голямата дупка между бизнеса и управляващите институции и нежеланието за разбиране на нуждите на бизнеса". Това показва и колко несигурна е бизнес средата в България, допълни Стоева.

По думите ѝ разликата от 11% в ДДС-то ще е за сметка на бизнеса. И все пак тя не прогнозира фалити в сектора

Очаква обаче от депутатите да намерят време, за да решат проблема в кратък срок, защото иначе това ще създаде сътресения в сектора. 

Даниела Стоева заяви, че не очаква скок в цените за потребителите. Потребителят няма да бъде ощетен, целият негатив ще е за сметка на бизнеса, категорично повтори тя. 

Стоева е умерен оптимист за летния туристически сезон. По Черноморието се очаква значителен ръст от британския пазар, а румънският остава устойчив. По думите ѝ не се очакват големи промени по пазарното разпределение. 

Според нея отпадането на въздушния Шенген е голямо облекчение и със сигурност ще доведе до по-добър имидж за дестинацията. 

Стоева апелира към повече отговорност от страна на управляващите към целия бизнес, включително туристическия

Цялото интервю на Диана Дончева с Даниела Стоева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети ще бъдат увеличени с 290 лв.

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична длъжност - асистент, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лева. Това беше договорено днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков със синдикатите във висшето образование и Съвета на ректорите.  Нов механизъм за..

публикувано на 21.05.24 в 18:14

Депутати събират подписи за ново извънредно заседание

Депутати съобщиха на брифинг в кулоарите на НС, че от утре започват да събират подписи за свикване на ново извънредно заседание следващата седмица. На него трябва да бъде изслушан министърът на енергетиката заради информация за предстоящо увеличаване на цената на електроенергията. Поискана беше намесата на ДАНС заради подозрение, че една от партийните..

публикувано на 21.05.24 в 18:03
Пред съда в Каламата, Гърция, 21 май 2024 г.

Гръцки съд прекрати делото за потъването на кораб с мигранти край Пелопонес

Съд в Гърция прекрати делото срещу деветима египтяни, обвинени, че са причинили най-голямото корабокрушение на мигранти в Средиземно море от десетилетие насам. Съдиите в южния пристанищен град Каламата постановиха, че нямат юрисдикция да разглеждат делото на основание, че корабът е потънал в международни води, до гръцкия полуостров Пелопонес...

публикувано на 21.05.24 в 17:51
Доц. д-р Боряна Иванова

Доц. Боряна Иванова: Проблемите във висшето образование надхвърлят въпроса с ниските възнаграждения

Проблемите в системата на висшето образование надхвърлят много въпроса с неуважително ниските размери на възнаграждения в сектора . Това каза пред БНР доц. Боряна Иванова, ректор на Аграрния университет в Пловдив , и посочи: "Ако трябва да ги изброя в кратка форма, те са - недофинансиране на научноизследователска и художественотворческа дейност ;..

публикувано на 21.05.24 в 17:37

Бивш руски генерал е арестуван за измама

Бивш руски генерал-майор е задържан под стража в рамките на наказателно дело за измама в особено големи размери, предаде ТАСС, като се позова на правоохранителните органи.  Иван Попов е бил главнокомандващ на руски формирования в Южна Украйна.  "Ройтерс" припомня, че миналата година генерал Попов съобщи, че е бил уволнен, след като разказал на военното..

публикувано на 21.05.24 в 17:29

Венцислав Велев от Русе със сребърен медал на Международната олимпиада по философия в Хелзинки

Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки.  С по-добър резултат от него са само двама ученици - златните медалисти от Германия и Китай.  В олимпиадата участваха над 110 ученици от 52 страни, съобщава Министерството на..

публикувано на 21.05.24 в 17:27
Петър Ганев

Петър Ганев: По-ниската инфлация ще успокои "швейцарското правило" за вдигане на пенсиите

Към момента нивото на инфлацията изглежда добре, трябва да го задържим, за да влезем в критерия за еврозоната. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Института по пазарна икономика.  Юлиан Войнов: Ако отчетеният от НСИ спад на инфлацията се задълбочи, през 2025 г. можем да приемем еврото НСИ: Растеж на..

публикувано на 21.05.24 в 17:25