Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 мандата и един Хеър – Ниймайер, който винаги играе роля на вота в Кърджали

Жителите на областта не вярват, че същите партии и кандидати, ще се променят и да поведат страната към по-добро бъдеще

| Репортаж
4
Снимка: Валя Апостолова

До 7 май партиите в Кърджали трябва да обявят своите листи и техните водачи за участие в извънредните национални избори на 9 юни. Засега единствено партия „Възраждане“ съобщи имената на кандидатите и първа се регистрира в Районната избирателна комисия. Пет са мандатите за област Кърджали. 

Четири от тях получава ДПС, като интригата за последния винаги остава до завъртането на системата Хеър – Ниймайер. Така не веднъж в последните години петият мандат се падаше на партия, която успяваше да вкара свой представител в Народното събрание с едва няколкостотин гласа. 

А избирателите получаваха депутат, на когото почти не виждаха очите. И сега надеждите за промяна и ново начало остават само мечта. За избора на български представители в Европейския парламент на този етап не се говори, особено в селата. Кой вот е по-важен – европейският или националният?

Според местните жители, отговорът е – българският, въпреки че им е омръзнало от гласуване.

В планинското село Безводно младежи не се задържат. В селото живеят пенсионери. През лятото компания им правят техни връстници, завърнали се от Турция. В Безводно няма и следа от домашните животни, отглеждани преди години. 

Няма и тютюн, който беше основният поминък на хората. Сега местните получават само пенсия и се препитават с произведеното в малките дворове. Те следят българската политика и се вълнуват, но казват, че им е омръзнало от избори.

В Безводно си имат своите проблеми. С водата, с пътя или с пасищата. Според местните кметовете решават тези проблеми, а не депутатите. Попитах ги – дали ще се справят, ако те станат народни представители.

В една от многото безлюдни родопски махали животът сякаш е спрял в 14 век. 

Районът е като декор от филма „Шотландски боец“ – каменни къщи, отдалечени с километри една от друга. Там живеят Зехние Руфат и съпругът й, отглеждат 400 крави, 200 овце, пуйки и зайци, чийто брой стопаните не знаят. 

На 15 километра около тях няма други хора. Семейството се изхранва със субсидиите за животните. Жената казва, че е доволна от живота си и има всичко, от което се нуждае. Зехние е активна в политиката, защото винаги гласува. Но и на нея изборите са омръзнали.

Малко повече от месец преди изборите жителите на област Кърджали не вярват, че същите партии и същите кандидати, като досега, могат да се променят и да поведат страната към по-добро бъдеще. Според тях няма кой да реши натрупаните с години проблеми, а те са липсата на работа в селата, обезлюдяването, бягството на младите в чужбина, ниските доходи.
Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Възстановеният военен мемориал ще се завърне в района, в който бе премахнат неговият предшественик - паметникът, посветен на 1300 години България

Бавното завръщане на Военния мемориал пред НДК

Много от хората, които дадоха страшно много енергия и сърце за възстановяването на този паметник, вече не са между живите , отбеляза в интервю за БНР Борис Станимиров, председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища. Проектът е доста близък до това, което е представлявал паметникът. Изключително важно е София..

публикувано на 17.05.24 в 11:10

В родопско село правят кастинг за актьори. Наесен ще играят "Женско царство"

Родопското село Пчеларово обяви кастинг за актьори  любители . Те ще участват в театрална пиеса, чиято  премиера е планирана за есента. Идеята е на семейства, завърнали се неотдавна от Канада .  Шепата ентусиасти и доброволци искат да върнат славата на Пчеларово от времената, когато в него са живели 4000 души. Красимира Стоянова е..

публикувано на 16.05.24 в 10:04

"Към този момент е лека джунгла." Защо изоставиха крепост над Габрово?

Габровци алармират с тревога, че останките от историческата крепост "Градище" над града – предпочитано място за разходка на местните хора и гости на града, продължават да се рушат. На мястото на някогашното укрепено селище, културна ценност от местно значение , сега избуява висока растителност, а зидовете, поддали под напора на времето, са..

публикувано на 14.05.24 в 09:45

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя. Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес..

публикувано на 12.05.24 в 05:30

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31