Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В цялата страна вярващи изпълниха храмовете, за да посрещнат Христовото Възкресение и да се помолят за здраве и по-добро бъдеще

Митрополит Киприан: Пасха е непреходното доказателство, че Бог е любов

В катедралния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Стара Загора - 5 май 2024 г.
Снимка: БТА

Православните християни празнуват най-големия празник - Възкресение Христово, наричан Празник на празниците, тъй като утвърждава победата на живота над смъртта.

Богослуженията в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" снощи и в столичния митрополитски храм "Света Неделя" тази сутрин бяха водени от Врачанския митрополит Григорий, който след кончината на патриарх Неофит временно е наместник-предстоятел на Светия Синод. 

С молитви за здраве и благоденствие богомолци от цялата страна изпълниха църквата "Света Неделя" за днешната служба за Второ Възкресение.

"Днес е Великден. Празник на Възкръсналия Бог. Най-великият християнски празник. Вярвам в това, че всъщност всеки един от нас трябва да постъпва по един единствен начин и това е - всеки ден да се стреми да прави по едно добро", споделиха миряни.

Да вярваме и да бъдем човечни, съветва отец Никола Чочев: 

"Всеки един човек трябва, на първо място, да погледне вътре в себе си, да изчисти душата си, сърцето си, мислите си".

Този Великден е по-особен, допълва отец Никола. За първи път посрещаме Възкресение Христово без глава на църквата:

"Бог да упокои душата на Негово Светейшество българският патриарх и митрополит софийски Неофит. Надеждата в Господа никога не умира. Тази раздяла, разбира се, е скръбна, но тя е временна". 

И в Стара Загора стотици изпълниха храмовете и запалиха свещичка и се поздравиха с "Христос Воскресе!":

"Празник, с който да се събереш със семейството, да размислиш над това какво се е случило и да покажеш любов към ближните си. Великден е един от най-светлите християнски празници и бих пожелал на хората да бъдат щастливи, да бъдат със семействата си";
 
"Здраве и да се обичат"; "Ще си пожелаем всички семейства да са здрави, да живеем в мир, любов и в хармония";

В катедралния храм "Свети Николай" пасхално богослужение отслужи Старозагорският митрополит Киприан. В своето великденско послание владиката призова за мир и доброта:

"Чеда на небесния ни Отец, който страда и възкръсна за нас. Неговото кръстоносие ни задължава да настояваме за гражданската си позиция усилени молитви, да се трудим час по-скоро да спрат братоубийствените войни.

Пасха е непреходното доказателство, че Бог е любов и претърпя всичко, за да ни остави своя мир и утвърди в него".

По традиция на Великден митрополитския дом беше отворен за желаещите миряни да го посетят.

Стотици миряни изпълниха църковните храмове в Ямбол за да посрещнат Възкресение Христово.

Поздравът "Христос Воскресе!" изпълни четирите църкви  в града.

Всички храмове и параклиси в празничния ден в Ямболската духовна околия са отворени, но поради липсата на свещеници само в част от тях бяха отслужени празнични литургии.

Стотици жители на Пазарджик посрещнаха  Великден в катедралния храм "Свето Въведение Богородично". Великденската служба отслужи Пловдивският митрополит Николай. Точно в полунощ камбаните на храма възвестиха  Христовото Възкресение.

Перничани и днес се стекоха в централния пернишки храм "Св. Иван Рилски”, за да почетат Възкресение Христово. Храмът бе огласен от възкресни песнопения.

Да бъдем по- добри и човечни, да има здраве и мир си пожелаваха перничани.

Възкресението на Господ е най- забележителното събитие в мироспасителната история, каза отец Людмил - предстоятел на храма:

"То е победа на живота над смъртта, тържество на правдата над неправдата и завършек на изкупителното дело на богочовека Господ Иисус Христос. Поздравявам всички жители на град Перник с най-големия християнски празник Възкресение Христово и им пожелавам много здраве, радост, успех и мъдрост.

Сърцата им да се изпълнят със смирение и любов, защото нашият Бог се е пожертвал заради огромната си любов към нас, поемайки нашите грехове. Честит и благословен празник! Честито Възкресение Христово!"

По традиция и тази година храмът бе огласен от възкресни песнопения в изпълнение на камерния смесен хор "Иван Топалов" към Двореца на културата.

Снимка: Елена Тамакярска

В Смолян не стихва потокът от вярващи към Катедралния храм "Св. Висарион Смоленски", дошли да запалят свещ преди иконите за Възкресение Христово. 

Великден събра отново хора от близо и далеч. Цели фамилии вярващи от рано сутринта се стичат в църквата, за да запалят свещ и се помолят.

"Нека Христовото Възкресение да бъде за всички вас извор на утеха и духовна радост! Господ Иисус Христос винаги да разпръсква върху вас  светлината на пасхалната радост, която да ви дарява любов, духовни сили  и подкрепа в трудния житейски път.

С Христовото Възкресение ние сме избавени от тъмнината на ада и ни е дадена възможност за друг вечен блажен живот", каза в благослова си Архиерейският наместник на Смолянската духовна околия епископ Висарион.

Жителите на Габрово се помолиха за здраве и мир в най-светлия ден от годината – Възкресение Христово.

Централните храмове в Габрово се изпълниха с хора за празничното богослужение за Второ Възкресение. На излизане всеки получи червено яйце.

По традиция празничното събиране е семейно и около масата се подреждат няколко поколения.

Християни и мюсюлмани заедно празнуваха Великден в Кърджали. Те бяха в църквата "Свети Георги" при възвестяване на Христовото Възкресение и в градинката пред храма, където днес имаше детско веселие. 

На службата снощи присъстваше и кметът Ерол Мюмюн. 

Навръх Великден в града бяха раздадени над 3 000 яйца и козунаци. Яйцата приготвиха възпитаниците на Общинския детски комплекс и децата към неделните училища в местните църкви.

Най-много яйца – 1 800, обагриха децата от неделното училище при храма "Свети Йоан Предтеча". През целия ден вчера те усърдно работеха, за да може днес да покажат своите творения.

Част от боядисаните над 3 000 яйца бяха раздадени на самотни и социално слаби жители, а другите участваха в конкурс за най-здраво яйце. На празника пред църквата "Свети Георги" дойдоха много местни жители. 

Според отец Петър това е кърджалийска традиция.

"С децата на нашия град ги събираме, за да могат, както нашите деди, и те да се научат да живеят заедно, без разлика на вяра, пол и народност. Защото нашата съдба в нашия град е такава, че винаги сме живели заедно и заветът на нашите предци е да има мир и разбирателство. И най основното -  във всички празници да бъдем заедно".

За Великден в Кърджали беше показана и една от най-ценните икони от колекцията на художествения отдел към Историческия музей. Неин автор е гръцкият зограф Константинос Алексиу.  Това вече е традиция, каза д-р Мария Спиридонова:

"Фондовете са изключително богати. Решихме за големи празници да извадим малка част от тези фондове."

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн дезинформацията - "Виджиниум", азербайджански акаунти в социални медии разпространяват антифренска..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е била един от кредиторите-гаранти по договор за изграждане на завод за преработка на природен газ в..

публикувано на 18.05.24 в 21:02

Доброволци почистиха около 20 километра по коритото на р. Драговищица

Десетки хора, организирани от сдружения "Балканка" и Община-Кюстендил, се включиха в почистването на около 20 километра по коритото на река Драговищица.  Реката извира в Сърбия и е в защитената зона "Натура-2000", а при почистването не може да се използва техника, казаха еколози.  Река Драговищица е в режим "Хвани и пусни" и подържа популацията..

публикувано на 18.05.24 в 20:57
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят в знак на протест срещу неравенството в заплащането в културната сфера. Премиерът Марчел Чолаку за..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“. Участниците трябваше да посетят различните музейни експозиции и да участват в отправеното им..

публикувано на 18.05.24 в 20:22

74 весели картини разсмяха габровци и гости на карнавала на хумора

74 весели картини разсмяха габровци и гостите на града по време на традиционния карнавал на хумора. Повече от 3 хиляди души се включиха в забавните епизоди на шествието, а поне десет пъти повече се веселиха отстрани. Карнавалното шествие в Габрово потегли, след като легендарният основател на селището Рачо Ковача удари с чука по наковалнята.  След него..

публикувано на 18.05.24 в 20:07

Кипър регистрира в ЕС местна розова вода като защитен продукт

Кипър ще регистрира в Европейския съюз местна розова вода като продукт със "защитено географско указание", съобщи министърът на земеделието и развитието на селските райони Мария Панайоту. Днес и утре в кипърската "розова долина" се провежда 16-ото издание на Фестивала на розата. Досието на "Розова вода от Агрос" – селото в планината Тродос,..

публикувано на 18.05.24 в 19:50