Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж, издирван от САЩ за сексуална експлоатация на деца, под стража в Благоевград

Снимка: Pixabay

Американски гражданин, обявен за международно издирване с червена бюлетина заради сексуална експлоатация на деца, който беше задържан в Благоевград, получи мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Искането беше внесено в съда от Окръжната прокуратура. 

Спрямо чужденеца Окръжният съд на окръг Аляска е издал заповед за задържане с цел наказателно преследване за престъпления по Наказателния кодекс на САЩ - сексуална експлоатация на деца, получаване и притежаване на детска порнография.

По щатските закони деянията му са наказуеми с лишаване от свобода за срок от 20 години. Те са престъпления и по Наказателния кодекс на Република България.

Издирваният американец с инициали А.Х.-К. е бил задържан във Второ полицейско управление в Благоевград. Той е идентифициран с паспорт, експертна справка и лицево разпознаване.

Предстои провеждане на екстрадиционно производство с получаване на молбата от компетентните органи на САЩ , която съдът ще разгледа по същество. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работна група анализира законодателство за екскурзоводската професия

Министерство на туризма ще сформира работна група с участието на представители на браншовите организации на екскурзоводите, за да направи анализ на законодателство, свързано с упражняването на професията екскурзовод. Това стана ясно след среща на министър Евтим Милошев с представители на три браншови организации. Срещата идва след решението..

публикувано на 12.06.24 в 13:49
Мая Райнова

Зърнопроизводители сигнализират за забавяне на изплащането на субсидиите по еко схемите

За забавяне на изплащането на субсидиите по еко схемите сигнализират зърнопроизводители . Еко схемите са един от новите елементи на общата селскостопанска политика за периода 2023-2027 г. и имат за цел да подпомагат земеделските стопани при приемането на практики, които свеждат до минимум отрицателното въздействие на селското стопанство върху..

публикувано на 12.06.24 в 13:32

Камен Невенкин: Не ми се мисли колко още предстои от тази война

" Русия имаше един шанс, който беше 3 в 1 – американските избори, изборите за ЕП и да се използва вакуума в недостатъчната военна помощ, която получаваше Украйна съвсем доскоро, за да се осъществи по-решителен пробив на бойното поле. За момента на 2 от тези 3 фронта Путин категорично загуби . До американските избори има няколко месеца". Това..

публикувано на 12.06.24 в 13:24

Производители от Кюстендилско се оплакват от ниските изкупни цени на черешите

Производители от Кюстендилско се оплакват от ниски изкупни цени - по 1,10 лева за килограм, и за минимално изкупуване на черешите. След подаден сигнал до кмета на Общината инж. Огнян Атанасов и среща с фирми преработватели е обсъдена организация, при която през предходния ден ще се подава своевременно информация за пунктовете, които ще изкупуват..

публикувано на 12.06.24 в 13:13
Досегашният депутат от ДПС Монтана Димитър Аврамов /вляво/, с областният координатор

ДПС и ИТН в Монтана са подобрили резултатите си на вота

Две партии - ДПС и "Има такъв народ" в област Монтана подобряват резултатите си на тези избори в сравнение с вота през април миналата година. Към момента все още няма яснота за разпределението на четирите мандата в този избирателен район. ДПС са увеличили избирателите си с над 4% от вота за народно събрание през миналата година и сега в..

публикувано на 12.06.24 в 13:04

Мащабният пожар в Кипър е овладян, но борбата с пламъците продължава

Всички фронтове на големия пожар в област Пафос в Кипър са напълно овладени и под контрол, но обхваната от него площ е огромна и борбата с пламъците продължава, съобщиха от Управлението по горите. Тази сутрин в нея се включиха и пристигналите противопожарни самолети и хеликоптери от Гърция и Йордания. Периметърът на пожара е обезопасен след..

публикувано на 12.06.24 в 12:52

18 сигнала срещу главния прокурор и неговите заместници са подадени по механизма за разследване

Общо 18 сигнала срещу главния прокурор или негови заместници са били подадени по специалния механизъм за разследване, откакто беше създаден през май миналата година. Само по един от тях прокурор Даниела Талева е започнала разследване, което в последствие е било прекратено, става ясно от отчета, предоставен от нея пред Прокурорската колегия. В..

публикувано на 12.06.24 в 12:46