Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на Роберт Фицо остава тежко

Юрай Цинтула е обвинен в опит за убийство след стрелбата срещу премиера Фицо

Министърът на вътрешните работи на Словакия Матуш Шутай Ещок дава информация по случая с покушението срещу премиера на съвместна пресконференция с други членове на словашкия кабинет, Братислава, 16 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Състоянието на простреляния вчера премиер на Словакия Роберт Фицо остава тежко, съобщи днес вицепремиерът на страната Роберт Калиняк след извънредно заседание на Съвета за сигурност и на правителството. 
Задържаният за стрелбата е с повдигнато обвинение в опит за убийство. 
Задържаният за покушението над министър-председателя на Словакия Роберт Фицо е участвал и в антиправителствени протести, а в Хандлова е действал сам, смята вицепремиерът Калиняк.

"Това не е случаен акт, а планирано покушение, защото много от вас знаят, че не може да се изключи предишен опит по време на предишното изнесено заседание на правителството в района на Търнава", припомни вицепремиерът.
Вътрешният министър Матуш Шутай Ещок обясни защо разследването смята опита за убийство за политически мотивиран:

"Причините да смятаме, че се касае за политически мотивиран опит за убийство са - както каза самият заподозрян - несъгласие с политиката на правителството, в това число премахването на Специализираната прокуратура, спирането на военната помощ за Украйна, намесата в обществената телевизия и уволнението на председателя на Съдебния съвет".

71-годишният Юрай Цинтула бе арестуван след стрелбата по премиера вчера следобед. Мъжът произведе няколко изстрела при публична изява на Роберт Фицо в Хандлова, където правителството е имало изнесено заседание.

Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на доживотен затвор. Експерти по сигурността смятат, че покушението е провал на охраната му.
В Словакия скорост набира дискусията дали стрелбата по министър-председателя разкрива дълбоките политически разделения в страната.

Финансовият министър Ладислав Каменицки обвини за покушението медиите , критикували премиера и настройвали обществото срещу него. Президентката на силно засегнатата от популистко влияние, фалшиви новини и език на омразата Словакия Зузана Чапутова предупреди:

"Атаката срещу премиера Роберт Фицо е преди всичко голяма човешка трагедия, но в същото време е и атака срещу демокрацията".

А политическият съюзник на премиера Фицо Петр Пелегрини, който ще смени Зузана Чапутова на президентския пост, заяви:

"Ужасен съм колко далеч може да стигне омразата към различното политическо мнение. Ужасен, че мишена на тази омраза е председател на демократично избрана управляваща партия, който се бори за живота си след опит за убийство", коментира бъдещият словашки президент, който по-късно каза, че е успял да говори с Фицо в болницата.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разногласия между ПП-ДБ оставили коалицията без мандат в Кюстендил

Разграничаването, противопоставянето, дори притовоборството по някои от въпросите вътре в коалицията, провалили ПП-ДБ в 10 МИР-Кюстендил и формацията остава без депутат в 50-ото Народно събрание, коментират активисти. Резултатът на коалицията за региона е 3 527 гласа, 10,37%, четвърто място - след ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС. Както БНР вече..

публикувано на 12.06.24 в 16:03
ДПС отново е първа политическа сила в област Кърджали

На фона на голям отлив на избиратели: ДПС отново е първа политическа сила в област Кърджали

ДПС отново е първа политическа сила в област Кърджали след изборите 2 в 1.  Партията получава подкрепата на малко над 55 000 избиратели, което е 78 % от гласувалите. Според политолози това е резултат от стратегията за водене на изборна битка и заедно с това е показател за новото начало в Движението. Интригата сега е дали при толкова висока подкрепа..

публикувано на 12.06.24 в 15:47
Еманюел Макрон

Макрон: Не искам да давам на крайнодесните ключа за властта

Френският президент Еманюел Макрон призова към обединение срещу крайните политически сили на предсрочните парламентарни избори в края на месеца. Той изложи позицията си на пресконференция четири дни след разпускането на парламента заради победата на крайната десница на евровота. "Не искам да давам на крайната десница ключовете към властта..

публикувано на 12.06.24 в 15:44

Как изграждаме държавност, излизайки от една голяма империя?

Избори у нас е имали и преди Освобождението, дори и по време на румънската окупация в Южна Добруджа. Исторически проучвания показват, че в онези години в българското Народно събрание не са попадали случайни хора , но и че тогава е съществувало понятието политическа мрежа. Дори честото провеждане на избори днес не е прецедент . За две..

публикувано на 12.06.24 в 15:24
Заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров

Зафиров: БСП би подкрепила експертен кабинет

Пред БНТ от БСП обявиха, че биха влезли в преговори за съставяне на експертен кабинет с мандата на първата политическа сила след изборите - ГЕРБ-СДС.  Заместник-председателят Атанас Зафиров допълни, че партията няма да подкрепи правителство, оглавявано от Бойко Борисов. "Възможно е да подкрепим кабинет, стига този кабинет да отговаря на вижданията и..

публикувано на 12.06.24 в 15:12
Димитър Главчев

Димитър Главчев призова за бързо съставяне на редовно правителство

Служебният премиер Димитър Главчев призова за бързо съставяне на редовно правителство, за да се стабилизира държавата.  Служебното правителство отчете, че е свършило основната си задача:  "Провеждането на честни и прозрачни избори", посочи премиерът Димитър Главчев, според когото това било установено и от обществото, и от чуждестранните наблюдатели на..

публикувано на 12.06.24 в 15:03

Пазарджик в опит да преодолее недостига на здравни специалисти

От началото на следващата академична година в Пазарджик ще се обучават студенти в специалност "Здравни грижи". Филиалът се разкрива след споразумение между Медицинския университет в Пловдив и община Пазарджик. Целта е да се преодолее недостигът на здравни специалисти , още повече, че Пазарджик е един от градовете с най-много болници на глава..

публикувано на 12.06.24 в 15:02