Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Иванов покри норматив за европейското първенство в Рим

Тихомир Иванов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-добрият ни състезател в скока на височина Тихомир Иванов стана шампион на турнира по лека атлетика в Лимасол (Кипър). 29-годишният атлет първо се справи с конкуренцията с 2.24 метра, а след това преодоля и 2.26 – норматив за Европейското първенство в Рим (Италия). Това е и най-добрият опит на Иванов от 2021 година, когато той скочи 2.28 в олимпийската година. След това плевенчанинът смени треньора си Георги Гетов с Георги Помашки (наставник на най-силните гръцки атлети и олимпийския шампион в скока на дължина Милтиадис Тентоглу) и започна да тренира предимно в столицата на Гърция - Атина.

В Кипър българинът започна без грешка на 2.09, 2.14, 2.17 и 2.21. Височините 2.24 и 2.26 превзе от втори опит, а след това направи два неуспешни скока на 2.28 и един на 2.31. Именно 2.31 е личният рекорд на Иванов, с който той вече е на пето място в европейската ранглиста (без да се броят руските и беларуските атлети, които нямат право на участие в международни състезания).

Покрити нормативи за Европейското първенство в Рим имат още Божидар Саръбоюков (скок дължина), Пламена Миткова (скок дължина), Мирела Демирева (скок височина), Габриела Петрова (троен скок), Ясна Петрова (10 000 метра).

Очаква се още няколко българи да атакуват нормите и квоти за първенството, а сред тях са Александра Начева (троен скок), Валентин Андреев (чук), Иво Балабанов (3000 метра стипълчейз), Милица Мирчева (бягания на дълги разстояния), Димитър Ташев (троен скок), Лъчезар Вълчев (троен скок) и други.


По публикацията работи: Илиян Христов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Турция - Грузия - 3:1

Турция победи Грузия на Евро 2024

Отборът на Турция победи дебютанта Грузия с 3:1 мач от първия кръг в група "F" на Европейското първенство по футбол в Германия и за първи път в участията си на Еврошампионати стартира с успех. Мерт Мюлдюр в 25-ата и Арда Гюлер в 65-ата вкараха красиви попадения за турския състав, а в седмата минута на добавеното време Керем Актюркоглу също се разписа...

публикувано на 18.06.24 в 22:00
Никола Цолов

Формула 3 със старт номер 100 в Барселона, Никола Цолов е любимец на феновете

Стартът от програмата на Формула 3 в Барселона ще премине под номер 100 и обещава да бъде историческо събитие. Наричат надпреварата бронзовата категория на Формула 1 и в своя шести сезон тя набира все по-голяма скорост. За феновете на бързите болиди в България очакванията към състезанието в Барселона  са още по- много големи заради участието..

публикувано на 18.06.24 в 21:52
Любомир Епитропов

Любомир Епитропов е осми във финала на 100 метра бруст на ЕП по плуване

Любомир Епитропов завърши на осмо място във финала на 100 метра бруст при мъжете на Европейското първенство по плуване в сръбската столица Белград. Епитропов плува в осми коридор и даде време 1:00.34 минути. Шампионската титла спечели Мелвин Атохаме Имоду (Германия) с 58.48 секунди, а второ и трето място заеха съответно турчинът Беркай Йогретир с 59.23..

публикувано на 18.06.24 в 20:52
Ивет Банкова

Шефът на Международния отдел на БФС Ивета Банкова е делегат на мача Италия – Испания на Евро 2024

Началникът на Международния отдел на БФС Ивета Банкова получи ново доверие от УЕФА за качествата си, след като й беше даден втори мач на европейското първенство по футбол, на който ще бъде делегат. УЕФА изпрати българката на топ-дербито не само на група В на първенството, но и на цялата първа фаза от шампионата – Италия – Испания. Мач от такъв калибър..

публикувано на 18.06.24 в 20:50
Национален отбор по волейбол

Волейболистите ни с трети успех в Лигата на нациите

Мъжкият национален отбор на България записа трета победа във Волейболната лига на нациите.  В първия си двубой от третата седмица на турнира момчетата на старши треньора Джанлоренцо Бленджини надиграха Турция с 3:1 (27:25, 25:20, 12:25, 25:22) гейма. По този начин българите вече имат 8 точки в актива си от три победи и шест загуби, като продължават да..

публикувано на 18.06.24 в 20:09
Григор Димитров

Григор Димитров срещу Себастиан Корда във втория кръг на турнира "Куинс Клъб"

Американецът Себастиан Корда ще бъде съперникът на Григор Димитров във втория кръг на турнира на трева в "Куинс Клъб" в Лондон. На старта на надпреварата 23-тият в световната ранглиста Корда победи със 7:5, 7:6(5) намиращия се  с едно място пред него в световната ранглиста Карен Хачанов от Русия. Корда изигра много солиден мач, като записа 11 аса, 30..

публикувано на 18.06.24 в 17:59
Красимир Дунев - президент на БФ Гимнастика

Гимнастиците ни в първи и в трети поток на олимпийския турнир в Париж

Кевин Пенев попадна в трети поток, а Валентина Георгиева е в първи на олимпийския турнир по спортна гимнастика в Париж, това съобщи специално за БНР президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев. Последната проверка за Валентина Георгиева ще е участието й в започващото днес в тренировъчната „Арена София“ държавно първенство. В..

публикувано на 18.06.24 в 15:08