Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обеща да отмени ограничения за носене на оръжие

Доналд Тръмп на среща на Националната оръжейна асоциация,
Снимка: Ройтерс

Бившият американски президент Доналд Тръмп се зарече да премахне ограничения, свързани с носенето на огнестрелни оръжия, въведени от настоящия държавен глава Джо Байдън. Това стана по време на едночасова реч на Тръмп пред Националната оръжейна асоциация, след като републиканецът прие изборната подкрепа на това влиятелно лоби.

Националната оръжейна асоциация подкрепяше Тръмп и по време на президентската надпревара през 2016 г. и 2020 година. Този път Тръмп използва речта си, за да насърчи многобройните членове да гласуват.

"Притежателите на оръжие не гласували, ми казаха преди няколко седмици. И защо? Ако гласувате, можем да постигнем невиждани успехи. Знам, че сте непокорни, но този път нека бъдем непокорни и едновременно с това да гласуваме!".

Тръмп отново се противопостави на ограничения, свързани с притежанието на огнестрелно оръжие. Ройтерс отбелязва, че републиканците често се позовават на поправка от американската конституция, която дава право на притежание и носене на оръжие, независимо от честите смъртни случаи с масови стрелби, които дават основания на демократите да призоват за повече контрол.

Организацията благодари републиканеца, че по време на мандата си е предприел поредица от стъпки, искани от оръжейното лоби, като например да определи магазините за огнестрелни оръжия като важен бизнес, който може да остане отворен по време на пандемията от Covid-19.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при  необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев. В предварително обявената програма е изслушване на Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в..

публикувано на 02.06.24 в 15:08

Оранжев код за дъжд в четири области

За утре, 3 юни е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обавен за областите Видин, София - област, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла..

публикувано на 02.06.24 в 14:27

Сливен почете Деня на Ботев и падналите за свободата на България

Сливен отбеляза Деня на Ботев и падналите за свободата на България с общоградска церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на "Хаджи Димитър" и сливенските възрожденци. С двуминутно мълчание и вой на сирени във всички селища в областта бе почетена паметта им.  "Делото на Ботев продължава да живее, да вдъхновява поколения след него да се..

публикувано на 02.06.24 в 14:13

Перник се поклони пред подвига на Ботев

Перник се поклони пред подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България. В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, перничани отрупаха с цветя паметника на поета-революционер пред сградата на Професионалната гимназия по техника и енергетика, носеща неговото име.  Венци и цветя бяха..

публикувано на 02.06.24 в 13:59

Общоградско поклонение пред паметника на Ботев във Велико Търново

С военен ритуал, вой на сирени и заупокойна молитва пред паметника на Христо Ботев във Велико Търново беше почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Много деца и възрастни се включиха в общоградското поклонение пред паметника на Ботев в центъра на Велико Търново:   „Ботев е идол. Дойдох да го почетем. За..

публикувано на 02.06.24 в 13:47

Хиляди гости от България и чужбина на "Розобер" край Казанлък

Хиляди хора се включиха в тазгодишното шествие, с което бяха закрити Празниците на розата в Казанлък. Сред тях беше и министърът на образованието Галин Цоков, който заяви, че ще бъде обмислена идеята ученици - доброволци да помагат в прибирането на реколтата розов цвят.  С ритуален розобер и пъстро шествие отбелязват 121-те Празници на розата в..

публикувано на 02.06.24 в 13:33

Двама са кандидатите за кмет на с. Громшин

Двама кандидати за кмет на Громшин. Частичният избор в бойчиновското село ще се проведе на 23 юни . Частичният избор се наложи, след като правомощията на избрания през октомври миналата година за кмет на Громшин Цветан Антонов бяха предсрочно прекратени. Това стана, тъй като Антонов не бе закрил в срок своя фирма, регистрирана през 2005..

публикувано на 02.06.24 в 13:25