Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите не са информирани кои висши учебни заведения няма да отворят врати днес

Проф. Л. Вълчева, "Висше образование" към КНСБ: Не може по време на успешни преговори да правиш протести

Проф. Тони Спасов: Не е обсъждано затваряне на Софийския университет

| Интервю
Лиляна Вълчева
Снимка: Ани Петрова

"Ние сме за отлагане на протестните действия. Не може по време на успешни преговори да правиш протести". Това заяви пред БНР проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование" към КНСБ.

Университетите обаче заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцент върху висшето образование. Това стана ясно след извънредно заседание на Съвета на ректорите в петък, 17 май.

След среща, в която участваха служебният премиер и министърът на финансите, пък беше анонсирано, че протестите, организирани от синдикатите във висшите училища, се отлагат. Въпреки това, протест ще се проведе. Съветът на ректорите изпрати позиция, в която се казва, че университети ще затворят врати днес. 

Проф. Тони Спасов, зам.-ректор по научноизследователската дейност в СУ, посочи пред БНР, че системата започва да страда от хронично недофинансиране. 

"Заплатата на професор в университета е 2110 лева, на доцент е около 2000 лева, 1900 лева - на главен асистент и малко над 1800 лева - на асистент. Съчетаването на научна и учебна дейност прави тежка натовареността на преподавателите в университетите. Подкрепяме протеста. Той е не само за повишаване на заплатите, но и за изпълнение на Закона за висше образование. Основният проблем остава устойчивото финансиране на университетите. Този протест цели да се получи един ангажимент от политиците. Не е обсъждано затваряне на Софийския университет. Имаме готовност да развием протеста. Учебните занятия се провеждат нормално, както и научната и проектната дейност. Не сме в конфликт с правителството по никакъв начин". 

Проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат Висше образование към КНСБ, обясни в предаването "Преди всички", че се остава в протестна готовност до 30 юни. 

Тя обясни, че не може да коментира позицията на Съвета на ректорите. 

"Ние ги каним на наши действия, те на техни не са ни поканили. Динамиката е голяма. Синдикатът действа. За нас са важни фактите. Резултатите от преговорите са положителни на този етап".

Тя посочи, че синдикатите не са информирани кои висши учебни заведения няма да отворят врати днес.

Проф. Вълчева смята, че проблемите ще бъдат решени до 30 юни.

"Има няколко подписани споразумения, както и уверенията на министъра на финансите и на министъра на образованието. Всички промени минават през финансиране. Политиките за всяко висше училище са разписани в договор за управление".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54