Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания влиза в предизборна кампания, Сунак заяви: Аз съм верният човек

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като насрочи за 4 юли общите избори в страната, британският премиер Риши Сунак заяви, че той и неговата Консервативна партия са правилният избор за осъществяване на промени и че разполагат с правилния план за гарантиране на сигурността на Обединеното кралство в днешния все по-несигурен свят. 

Надпреварата за ключовете от Даунинг стрийт номер 10 започна още тази сутрин, след като снощи под проливен дъжд премиерът Риши Сунак обяви вота за по-ранна дата от очакваното, с което, според много политически наблюдатели, той рискува, защото може да се сложи край на 14-годишното управление на торите.

В поредица от медийни изяви тази сутрин премиерът на практика стартира предизборната си кампания, като заяви многократно: "Аз съм верният човек" по редица въпроси като икономиката, отбраната, данъците, здравеопазването и имиграцията.

Той призна, че полетите с мигранти до Руанда няма да стартират преди изборите, но ако на 5 юли осъмне като премиер, такива полети ще има още до края на месеца.

Риши Сунак използва възможността да критикува Лейбъристката партия и лично нейния лидер Киър Стармър в липса на адекватен план за управление и постоянна промяна на възгледите.

Лейбъристката партия към момента изпреварва консерваторите с около 20 пункта в проучванията на общественото мнение.

Пат Макфадън, координатор на националната кампания на лейбъристите, коментира, че не е нужно хората да обръщат внимание на анкетите, а просто да си зададат въпроса дали искат още 5 години агония с консерваторите.

Интересно развитие обаче има в редиците на останалите партии, защото заместник-лидерът на либералдемократите Дейзи Купър не изключи тази сутрин възможна сделка с лейбъристите при едно бъдещо управление.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Преговорите за правителство трябва да започнат утре

Преговорите за правителство трябва да започнат утре, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии От ПП-ДБ заявиха, че независимо какво..

публикувано на 16.06.24 в 17:41

Празник на черешата в Кюстендил от 28 до 30 юни

От Общината в Кюстендил обявиха програмата на утвърдилия се вече Празник на черешата в града, който е насрочен за дните от 28 до 30 юни. Очакват се хиляди посетители от цялата страна и от чужбина.  Същевременно хотелиери в града и района коментират, че всички места за нощуване  и пребиваване за тези дни са резервирани.  Над 150..

публикувано на 16.06.24 в 17:17
Йоргос Герапетритис

Гърция отново предупреди Северна Македония да спазва Преспанския договор

Гърция отправи поредно предупреждение към Севрна Македония да спазва ангажиментите си по договра от Преспа. Стриктното спазване на международните споразумения е фундаментален принцип на международното право и очевидно задължение за участието в международни организации, заяви гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, съобщава в. "Катимерини"...

публикувано на 16.06.24 в 17:09
Президентите на Швейцария Виола Амхерд (вляво) и на Украйна Володомир Зеленски

Конференцията в Швейцария подкрепи териториалната цялост на Украйна

Териториалната цялост на Украйна трябва да бъде част от бъдещо мирно споразумение - пише в заключителната декларация на международната конференция на високо върха, която се провежда в Швейцария. За трайно уреждане на конфликта ще бъде нужен диалог между всички страни, се подчертава в документа, подкрепен от мнозинството участници. Има обаче и изключения..

публикувано на 16.06.24 в 16:38
На пристанище Митилини, остров Лесбос, Гърция, архив, април 2024 г.

Поскъпването на фериботните билети в Гърция отказва туристи от летуване на островите

Поскъпването на фериботните билети пренасочва туристите към континенталната част на Гърция. Цените в хотелите на Халкидики достигнаха тези на островите. Гръцките туроператори съветват клиентите да сравняват цените на предлаганите хотелски услуги и да не се влияят от категорията на хотела. Има петзвездни хотели в цялата страна, които понякога са..

публикувано на 16.06.24 в 16:25

Авария остави кюстендилското село Соволяно без вода

Аварирала помпа остави без водоподаване в неделния ден кюстендилското с. Соволяно. Аварийнa група на "Кюстендилска вода" работи на място по проблема, очаква се в рамките на деня аварията да бъде отстранена.  Същевременно от Общината в Кюстендил обявиха, че има издадена заповед за забрана на ползването на питейна вода за дейности, които не са..

публикувано на 16.06.24 в 15:44
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните ще открие Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе в понеделник (17 юни) в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност за създаване на контакти с партньори от Шанхай чрез провеждане на двустранни бизнес срещи. Във..

публикувано на 16.06.24 в 15:40