Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият външен министър настоя за незабавно спиране на военните действия в Близкия изток

Йоргос Герапетритис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За незабавно прекратяване на военните действия в Близкия Изток призова гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис. Опозицията също настоява за мирни преговори.

Позицията на Гърция по събитията в Близкия Изток е незабавно прекратяване на военните действия, освобождаване на заложниците и отваряне на допълнителни хуманитарни коридори, заяви гръцкият първи дипломат Герапетритис. Той участва в заседание на съвета по външните работи на Европейския съюз. 

Външният министър информира, че ще се създаде работна група от европейски външни министри, които ще преговарят с петима министри от арабските държави и с генералния секретар на Арабската лига.

Трябва да се проведат ефективни преговори за незабавен мир, подчерта гръцкият министър.

Лидерът на гръцката опозиционна партия "Сириза" Стефанос Каселакис посети районът на военните действия в Газа, срещна се с палестинци и заяви, че световната общност трябва активно да се намеси за възстановяване на мира в региона. Гръцката опозиция настоява Атина да признае палестинската държава и да окаже помощ на цивилните граждани в региона на военните действия.

По публикацията работи: Мария Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Десетки убити при въздушен удар в Рафах

Най-малко 35 души са били убити при израелския въздушен удар край град Рафах, според палестински медии и здравните власти в Ивицата Газа. По-рано бойци на групировката "Хамас" изстреляха за първи път от четири месеца ракети срещу Тел Авив...

публикувано на 27.05.24 в 07:51

Сирени в Тел Авив, осем ракети бяха изстреляни от Рафах към Израел

За първи път от месеци насам в Тел Авив прозвучаха сирени, а в централната част на Израел бяха регистрирани поне три взрива. Израелските военни съобщиха, че сирените са задействани защото най-малко 8 ракети са били изстреляни към Израел от град Рафах в..

публикувано на 26.05.24 в 14:57

Съдът на ООН: Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах

Международният съд на ООН разпореди на Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах. От базираната в Хага институция обявиха, че хуманитарната ситуация в града се е "влошила допълнително" и вече е определена като "катастрофална"...

публикувано на 24.05.24 в 16:57
Разселени палестинци живеят в разрушено училище на UNRWA, след като са се евакуирали от град Рафах, Хан Юнис, Ивицата Газа, 19 май 2024 г.

Раздаването на храна в Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност

Раздаването на храна в палестинския град Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност, обявиха от Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). . Доставката на медикаменти е спряла още преди 10 дни, поради прекъсването на трафика..

публикувано на 21.05.24 в 20:15
Джейк Съливан и Йоав Галант

Белият Дом: Джейк Съливан е обсъдил с израелски представители алтернативи на операцията в Рафах

Израелски служители са запознали Съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нов алтернативен подход, който да замени военната операция в град Рафах в Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на Белия..

публикувано на 20.05.24 в 23:44
Йоав Галант

Израел възнамерява да разшири операцията си в Рафах

Израел възнамерява да разшири военната си операция в град Рафах в южната част на Газа. Това е казал израелският министър на отбраната Йоав Галант на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, който е на посещение в страната...

публикувано на 20.05.24 в 14:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.   "Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог...

публикувано на 30.06.24 в 17:30
Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей: Вземаме лично участие във вашата радост, което открива нова епоха

" Повтаряме настойчиво , дори и с риск да бъдем сметнати за голословни, че отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите Вселенски събори , което ще рече от самия Все свят Дух и от Богоносните Отци, които са се вслушали в неговия..

публикувано на 30.06.24 в 17:15
Общината в Бобошево

Частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево заради недостиг на вода

Частично бедствено положение се обявява в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10 ч. на 1 юли 2024 г. според заповед на областния управител на Кюстендил инж.Александър Пандурски. Това се налага поради сериозните проблеми с..

публикувано на 30.06.24 в 17:01
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  –..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:14