Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На конференция в Никозия ще бъде обсъдена пътна карта за равенството между половете

Снимка: Pixabay

Пътна карта за постигане на равенството между половете ще бъде обсъдена на започващата днес в кипърската столица Никозия двудневна конференция на високо равнище "Жени за Средиземноморието" /"Women for the Mediterranean"/. Тя е и част от подготовката на страната домакин за председателството на Съвета на ЕС през 2026 г.

Международната среща се организира съвместно от Съюза за Средиземноморието /UfM/, обединяващ 43 държави, и комисаря по въпросите на равенството между половете на Кипър.

В центъра на три кръгли маси и четири тематични панела ще са предизвикателствата пред жените в региона, засилването на тяхната роля в обществото в отговор на кризите и политики за подобряване на живота им. Дискусиите ще се фокусират върху три основни теми - икономическото овластяване на жените, равенството между половете и изменението на климата, насилието срещу жени и момичета. Това са и трите ключови стълба на приетата през 2022 г. 5-та Министерска декларация на Съюза за Средиземноморието, чиято реализация през 2024 - 2025 г. ще бъде обсъдена в Никозия.

Заключенията и препоръките от срещата ще оформят пътна карта за следващите стъпки за насърчаване на правата на жените, която по-късно ще бъде приета на ниво министри на средиземноморските страни, подчерта комисарят по въпросите на равенството между половете на Кипър Джози Христодулу.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕК и Кипър започват диалог за справяне със сушата на острова

Европейската комисия и Кипър започват диалог за намиране на подходящи мерки за справяне с проблема с продължаващата суша на острова, съобщи правителствената пресслужба след завършилия във вторник в Брюксел Съвет на земеделските министри от Евросъюза...

публикувано на 29.05.24 в 04:31

Кипър търси помощ от ЕК за справяне с продължаващата суша на острова

Кипър ще поиска от Европейската комисия да помогне с мерки за справяне с продължаващата на острова суша. Въпросът ще бъде повдигнат от министъра на земеделието и околната среда Мария Панайоту на Съвета на европейските министри днес в Брюксел,..

публикувано на 27.05.24 в 07:42
Президентът на Кипър Никос Христодулидис

В Кипър започва строителство на студентски общежития за над 67 млн. евро

В Кипър започва мащабен проект за изграждането на студентски общежития на стойност над 67 млн. евро. Новата база е част от усилията на правителството и университетите за утвърждаване и популяризиране на страната като регионален и международен образователен..

публикувано на 24.05.24 в 13:00

Кипър отчита силно намаляване на броя на мигрантите

Кипър е с нов "рекорд" в миграцията, като отчита най-ниския брой за последните 4 години търсещи убежище, настанени в приемния бежански център.  За първи път сирийци са поискали да се възползват от механизма за доброволно връщане в страната..

публикувано на 24.05.24 в 09:52

Кипър разширява стратегията за "съживяване" на планинските райони

Кипър разширява Националната стратегия за развитие на планинските райони и обявява нови жилищни планове за съживяването им, субсидирани от правителството. Те ще бъдат обсъдени на среща с участието на петима министри, на ръководители на държавни служби..

публикувано на 22.05.24 в 09:39
Президентът на Кипър Никос Хрстодулидис на откриването на новата национална обсерватория на страната

Кипър има нова национална обсерватория

Кипър излиза на световната карта на астрономията и астротуризма с новата си национална обсерватория, която се очаква да привлече много учени от страната и чужбина, любители на звездното небе, туристи, ученици. Космическият център бе открит на..

публикувано на 21.05.24 в 03:49

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на..

публикувано на 20.05.24 в 21:51

Среща на върха за "Зеления дневен ред" ще се проведе в Кипър

Първата среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър /Green Agenda Cyprus Summit/ се провежда днес в Никозия. Според правителството страната напредва към постигане на националните и европейски цели за климатична неутралност до 2050 г. Целта на..

публикувано на 20.05.24 в 04:49

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър,..

публикувано на 19.05.24 в 18:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

С началото на новия месец - нови цени за ток, парно и газ

От днес природният газ, парното и топлата вода поевтиняват, а токът за бита  за по-голямата част от потребителите  поскъпва. Решенията на енергийния регулатор за цените на електро- и топлоенергията ще са валидни една година, а на синьото гориво са за..

публикувано на 01.07.24 в 19:04
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов от "Величие" обяви, че е обект на заплахи

Депутати от парламентарната група на "Величие" са заплашвали един от основателите на партията - Ивелин Михайлов, съобщи той пред БНР: "Има включително и заплахи срещу мен, че ще бъда  унищожен...Това, което ще стане първоначално е да ми бъде разрушен..

публикувано на 01.07.24 в 18:44
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон призова към широко обединение срещу националистите

"Не друг, а крайната десница е напът да поеме властта".  Това е заявил френският президент Еманюел Макрон на заседание с отиващото си правителство след загубата на предсрочните избори.  Крайнодясната партия "Национален сбор" може да спечели между..

публикувано на 01.07.24 в 18:35

Пожар на сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик

Четири противопожарни автомобила гасят пожар, обхванал част от сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик. 15-е огнеборци са локализирали пожара, който е тръгнал от запалил се камион на сметосъбирането, като огънят е бил обхванал..

публикувано на 01.07.24 в 17:56

Реакции в Европа след първия тур на френските избори

Разнопосочни реакции в Европа след първия тур на парламентарните избори във Франция.  Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок смята, че изборният..

публикувано на 01.07.24 в 17:43
Номинираният за премиер Росен Желязков (вляво), лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев (вдясно) при връчването на първия проучвателен мандат - 1 юли 2024 г.

ГЕРБ-СДС взеха мандата и предложиха проектокабинет. Кой ще го подкрепи?

Коментарите на парламентарно представените политически формации във връзка с  предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет днес останаха п естеливи. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Борисов: Предлагаме..

публикувано на 01.07.24 в 17:38
Калин Стоянов

Калин Стоянов заяви, че не е партийна кандидатура

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че не е партийна кандидатура. По-рано той беше предложен за същия пост в кабинета на носителя на първия мандат ГЕРБ-СДС.  Стоянов каза, че през почивните дни е водил разговори с предложения от..

публикувано на 01.07.24 в 17:08