Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Габрово се провежда форум, посветен на биоразнообразието

| Репортаж
Снимка: Лора Търколева

Габрово е домакин на международен форум с фокус върху опазването на биоразнообразието и ролята на цифровите технологии.

В семинара, организиран в рамките на международния проект "Природата ПЪРВО", в сътрудничество с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, участват експерти от България и Европа, представители на държавните и местните власти, на агенции, паркови и регионални инспекции.

Дискусиите са насочени към района на Стара планинаИзчезването на биоразнообразието е една от темите. Модерните технологии, включително изкуственият интелект, идват на помощ, за да се изследва състоянието и качеството на биоразнообразието, а след това да се стигне до опазването му.

Български екип работи на територията на Стара планина - една от четирите европейски области, които са обект на проучванията.

"Събираме изключително голяма по обем информация на терен", пояснява Владимир Тодоров от БАН, експерт по проекта.

Събраната информация се структурира и обработва. Прави се модел, който прави прогнози в почти реално време, посочва Тодоров. 

Друг акцент в семинара са конфликтите между човека и дивите животни, бракониерството, събирането и обмена на данни между различните заинтересовани страни.

"Има много европейски страни, които са по-напред от нас в инфраструктурата на обмен на данни. За нас нещата все още са пилотни", отчита Таня Шнел от природозащитната организация WWF.

Създаденият от WWF спасителен мечешки отряд подпомага работата на институциите за опазване и на дивите животни, и на хората. През пролетта и лятото на миналата срещите на жители на района на Габрово с екземпляри от защитения вид зачестиха, а с това и оплакванията от мечешки набези. По този повод от Министерството на околната среда и водите предприемат нови мерки за намаляване на конфликта между хищниците и хората, посочва Яна Велина, главен експерт в "Национална служба за защита на природата" в МОСВ.

Ще бъде подобрена методологията за оценка на щетите, за да се покрият по пазарни цени загубите на стопаните, причинени от нахлуването на мечките в населените места. Предвижда се предоставяне на технически средства за превенция.

"Например електропастири за обезопасяване на животновъдни обекти. По-специализирани методи, насочени към служители в Горското стопанство – гумени куршуми, спрейове, фотокапани за засичане на движението на едри хищници."

Тази година започва и подготовката за оценка на популацията на кафявата мечка чрез най-нови методи - генетични изследвания. Проучването ще се проведе през следващите две години. Това е единственият научно доказан и приет от Европейската комисия начин, за да разберем с минимално отклонение колко екземпляра от защитения вид има в България, коментира Владимир Тодоров от спасителния мечешки отряд, който е и най-активният изследовател на мечката в България. По думите му, може да се допусне, че има плавно увеличение на популацията на мечката в Стара планина, но няма данни, които могат да удостоверят това, тъй като двата типа преброяване, провеждано у нас, дават разлика в пъти.

Според мониторинг на Изпълнителната агенция по околната среда мечките в България са 320-350, а данните от таксацията на Изпълнителната агенция по горите сочат, че индивидите са 1100. Истината е по средата, твърди Тодоров.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черешовата реколта в Кюстендилско пред провал

Черешовата реколта  в Кюстендилско е пред провал поради липса на изкупуване и трудно наемане на берачи, казаха земеделски производители от района. При прибирани предишни години около 7000 тона череши  сега няма да се наберат и 5000 тона от плододаващи около 20 000 декара масиви, прогнозира дългогодишният директор на Института по земеделие в..

публикувано на 24.06.24 в 14:37
Мария Симеонова

Мария Симеонова: Отношенията на Тръмп с някои европейски лидери могат да подкопаят единството на ЕС

" Притеснителното за европейците е  възможността да се институционализира сътрудничеството между лидери като Доналд Тръмп и Виктор Орбан или Качински и т.н., в Европа. Този национализъм, за който говори Тръмп в САЩ, да се институционализира и в отношенията му с някои европейски лидери. Това е опасно, защото,  ако Тръмп се настани в Белия дом и..

публикувано на 24.06.24 в 14:24
Отляво надясно: Кирил Петков, Румен Радев, Николай Денков

ПП-ДБ потвърди пред президента, че остава в опозиция

Президентът Румен Радев се срещна представители на коалицията "Продължаваме промяната- Демократична България". Това е третият разговор на държавния глава в рамките на консултациите с парламентарно представените партии. "Лесно е да се свали правителство, трудно е ново да се направи. ГЕРБ получи 6 пъти мандати, това е 7-ият и нито един път не успя..

публикувано на 24.06.24 в 14:16

Райна Асенова: Управляващите в РСМ са заявили евроинтеграция на думи, нищо не предприемат като действия

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски продължава политиката на Никола Груевски. В парламента направи изказване, което имаше два момента. Когато положи клетва, използва конституционното име на РС Македония и използва прилагателното "срамно" Северна. И заяви, че докато е премиер, няма да има конституционни промени под български диктат...

публикувано на 24.06.24 в 14:08

Локализиран е един от големите пожари в Сакар

Един от големите пожари в Сакар, заради който беше обявено бедствено положение в Харманли и Любимец, вече е локализиран.  Областният управител на Хасково обяви частично бедствено положение в Любимец и Харманли Другото огнище между селата Изворово, Дрипчево и Черепово се разгоряло, а пламъците са обхванали 5000 декара площ. Екипите на пожарната..

публикувано на 24.06.24 в 13:42

България ще получи 65,2 млн. евро от ЕС за проект за укрепване на електропреносната мрежа

България ще получи 65,2 милиона евро от ЕС за проект за укрепване на електропреносната мрежа в подкрепа на интегрирането на възобновяемата енергия, се казва в съобщение на Европейската комисия. Парите са част от общо близо 3 млрд. евро, които Общността отпуска чрез своя Модернизационен фонд в подкрепа на 39 проекта в 10 държави членки...

публикувано на 24.06.24 в 13:33

В Плевенско през почивните дни са гасени пожари в землищата на 22 населени места

В Плевенско през почивните дни са гасени пожари на посеви и сухи треви в землищата на 22 населени места. В опит да гаси огъня е пострадал 41-годишен работник. Горяха сухи треви и храсти, но и блокове с пшеница. При последния пожар в неделния ден в землището между селата Рибен и Бръшляница при опит да гаси огъня е пострадал 41-годишен..

публикувано на 24.06.24 в 13:26