Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на детето, в Благоевград ще има пътешествие "По пътя на героите"

Снимка: Кети Тренчева

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето. Празникът води своето начало от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева преди близо век. През 1950 години 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

У нас през целия ден са организирани различни културни прояви, образователни инициативи и много забавления за децата.

В Княжевската градина кметът на София Васил Терзиев ще открие празника на децата на София по наслов "Мечтаем заедно", с който ще бъде поставено и началото на месеца на детето. Столицата ще предостави на децата различни спортни, културни и благотворителни събития под мотото "За децата на София". Ще има безплатни театрални представления, а известни актьори ще четат откъси от любими книги.

Пътешествие "По пътя на героите", куклен театър на открито, спортни игри и концерти са предвидени за децата в Благоевград за днешния им празник.

Празникът ще стартира в 11:00 часа в Градската градина на Благоевград, където актьори от Общински куклен театър ще забавляват най-малките с приказки, песни и игри.

Голяма шахматна дъска и къщичка, преобразена в своеобразна библиотека очакват най-любознателните малчугани.

Пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски ще започне приключението "По пътя на героите", в което всички желаещи да се включат в забавната игра деца, ще имат възможност да обиколят предварително очертан маршрут с 18 исторически обекти и да научат повече за българските герои. За най- добрите има и големи награди.

От 11:00 часа на площад "Македония" ще влязат пожарен и полицейски автомобил, а малчуганите ще могат макар и за малко да се преобразят като пожарникари и да се докоснат до работата на полицаите като разгледат оборудването им.  На сцената на площада талантливите деца на Благоевград ще представят  специално подготвена за празника програма.

Безплатно е ползването на лифтовете "Витошко лале" днес за деца до 14 години.

1 юни децата в Габрово празнуват с патилански поход, игри и творчески работилници.

В Пазарджик празникът на детето преминава под мотото "Магията на детските усмивки" - с поредица от забавни игри, музикални и творчески занимания.  Вечерта  ще бъдат избрани „Мини мис и мистър Пазарджик“.

Децата на Плевен ги очакват днес празнични концерти от деца за деца, ателиета на открито и баскетболен фестивал.

На 1 юни Русенският музей отправя покана за поредното издание на "Детска нощ" в музея.

"Детска нощ" в музея е инициатива на Регионалния исторически музей в Русе и е единствената в страната. За 16-ти пореден път децата ще имат образователни и занимателни ателиета. В 17 ч е началото и любопитните за живота на водните обитатели ще научат повече за тях в Лапидариума, където ще е и ателието за изработка на отливки от глина  на мамут, пещерна мечка, мида и изчезналия вид мекотело - амонит. Пак в откритото пространство на Лапидариума ще има работилничка "Да изработим съкровище" от домашен пластилин.

Състезанието за водоплаващи птици с плавници ще започне също в 17 ч., а в сградата на музея желаещите ще сглобяват пъзели на историческа тематика. За сръчните мъници е ателието "Герданът на Калиопа", където ще могат сами да си направят бижута, ще строят кули, ще се обличат в дрехи от различни епохи и ще се запознаят с настолните игри от Античността.

Ателието за рисуване на икона на Св. Георги, закрилникът на Русе, ще е в една от залите на музея, а на специално подготвени декори деца и родители ще могат да си направят селфи от времето на Митхад паша.

От 19 ч започна концертът на китаристите от музикална школа "Къщата" и той ще е в зала "Княз Александър I" на историческия музей. Финалът ще е за представлението "Грешен дявол" на театралната трупа "Камила тийн" с главен художествен ръководител Илия Деведжиев.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 филма ще бъдат показани на Sofia DocuMental

30 филма ще бъдат показани в петото издание на международния фестивал за документални филми, посветени на човешките права, Sofia DocuMental. За втори път ще има и онлайн издание, достъпно в една от най-големите български платформи за видеосъдържание. Голяма част от лентите са носители на престижни международни награди, разказа за БНР фестивалният..

обновено на 30.09.24 в 18:11
Хора, разселени заради израелските военни удари в Ливан, се събират в Бейрут, 30 септември 2024 г.

Евакуираха част от българите от Ливан

 Евакуираха част от българите от Ливан с правителствения "Еърбъс". Самолетът излетя от София след 13:00 часа и кацна в Бейрут  малко преди 15:00 часа. Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан Майки с деца и възрастни хора са в първата група сънародници, евакуирани от ливанската столица. Очаква се самолетът да кацне в..

публикувано на 30.09.24 в 17:59
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Столтенберг: Руските ядрени заплахи не трябва да спират подкрепата за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт, който се оттегля утре от поста, заяви, че руските ядрени заплахи не бива да възпират съюзниците от алианса да продължат да подкрепят Украйна. Тази нощ Русия изстреля бараж от дронове срещу Украйна. Заплахите на руския президент Владимир Путин за използване на ядрени оръжия не трябва да възпират членовете на..

публикувано на 30.09.24 в 17:47
Горна баня, теренът за Национална детска болница

Надежда Цекулова: До края на 2024 се надяваме да има обществена поръчка за проектиране на детската болница

Теренът на Националната детска болница в Горна баня продължава да се разчиства и не е разчистен както обяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на септември . Това показва проверка на място на репортер на БНР. "Всичко е съборено, но не всичко е разчистено. До преди час там имаше 2 багера и събарят подземните нива на една от..

публикувано на 30.09.24 в 17:47
Военнослужещ от израелската армия.

Израел нанася удари в Бейрут, от "Хизбула" заявиха, че са готови за бой

Израел продължи и днес да бомбардира позиции на "Хизбула" в Ливан, като за първи път нанесе въздушен удар срещу район в Бейрут, който не е под контрола на шиитската групировка. Поразена е била жилищна сграда в сунитски квартал - мишените са били трима членове на Народния фронт за освобождение на Палестина  (НФОП) . Израел разшири обхвата на..

публикувано на 30.09.24 в 17:38
Сградата на австрийския парламент във Виена

След изборите в Австрия: Големите въпросителни остават

Напълно неясно остава ден след парламентарните избори в Австрия кой ще управлява във Виена. Вчера крайнодясната "Партия на свободата“ за първи път в следвоенната история на алпийската република спечели парламентарните избори. Предстоят преговори между петте партии, които влизат в парламента в търсене на мнозинство за кабинет. Напълно..

публикувано на 30.09.24 в 17:24

Антон Иванов: Въглищните централи не могат да се справят при пазарни условия

Въглищните ни централи не могат да се справят при пазарни условия и се нуждаят от държавно подпомагане . Това каза пред БНР енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум и коментира: "Вече се случва затваряне на централи, които работят на въглища. Първата частна ТЕЦ, която имаше дългосрочен договор, вече затвори. Много е..

публикувано на 30.09.24 в 17:22