Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местни избори в Сърбия - Белград, Нови Сад и Ниш

Президентът на Сърбия Александър Вучич гласува в избирателна секция в Белград в присъствието на съпругата си Тамара
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Избирателите в Сърбия гласуват на местни избори в десетки градове, включително в столицата Белград, където при предишния вот през декември опозицията обвини управляващите в изборни измами, съобщават световните агенции.

Избирателните секции отвориха  в 7 часа местно време (8 часа българско) и ще затворят в 20 часа.

Избирателната активност в 13 часа местно време (14 часа бълг. време) в Белград е била 22,5 на сто, докато на изборите през декември по същото време е била 26,1 на сто, съобщиха от неправителствената организация ЦРТА, информира белградската агенция "Бета". 

Изборите се следят от стотици местни и чуждестранни наблюдатели.

Досега наблюдателите са внесли шест сигнала за нарушения на изборния процес, най-често за купуване на гласове.

Изборите се провеждат днес в тези населени места, в които не бяха проведени избори на 17 декември, когато бяха и парламентарните избори. Тогава управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич спечели както парламентарния, така и местния вот. 

Вучич официално води страната си към членство в ЕС, но постоянно се отдалечава от проевропейските демократични ценности, поддържайки близки връзки с Русия и Китай, отбелязва "Асошиейтед прес". 

СПП спечели през декември 49 от 110-те места в градския парламент на Белград, следвана от разпадналата вече се опозиционната коалиция “Сърбия срещу насилието” с 43 места. Тъй като СПП не успя да събере мнозинство, бяха насрочени нови местни избори в сръбската столица.

След вота през декември в представителите на „Сърбия срещу насилието“, която стоеше зад антиправителствените протести миналата година, обвини управляващите в редица изборни нарушения, включително докарване на босненски сърби, които да гласуват в Белград. Международни и местни наблюдатели отчетоха нарушения на изборния процес. Службата за демократични институции и човешки права (ODIHR) на ОССЕ издаде препоръки за подобряване на условията за провеждане на изборите в Сърбия. Според местни неправителствени организации и опозиционни представители обаче условията не са се променили значително за днешните избори въпреки препоръките.

„Това, което се е случило през декември, се случило през декември“, каза Ламберто Дзаниер, който ръководи мисия на Службата за демократични институции и човешки права (ODIHR) на ОССЕ, цитиран от "Франс прес".

"Днес имаме 120 наблюдатели, разположени в цялата страна и ще следим изборите през целия ден", допълни той.  

Попитан за слухове в социалните мрежи за масово идване на гласоподаватели в определени избирателни секции по инициатива на СПП, Дзаниер отговори, че знае само това, което е видял на местата, които е посетил.

 "Ако получим информация, ще я вземем предвид. Но за нас е важно какво виждаме ние самите", добави той.

Изборите в Белград имат не само символично, но и икономическо значение, тъй като столицата генерира около 40 процента от брутния вътрешен продукт на Сърбия, отбелязва "Франс прес".

Според преброяването от 2022 г. една четвърт от населението на Сърбия живее в столицата, където са регистрирани около 1,6 милиона избиратели.

Общо 14 листи се конкурират за гласовете на жителите на Белград. Социологическите проучвания сочат като победител коалицията около управляващата СПП, второ е гражданската екологична листата „Доктор Саво Манойлович – Аз съм Белград – Крени-промени“, а на трето място се нареждат няколко партии от "Сърбия срещу насилието" обединени под името „Избираме Белград“. Най-голямата партия от „Сърбия срещу насилието“ обаче, Партията на свободата и справедливостта на Драган Джилас, не участва в изборите в Белград и на някои от другите места.

Местни избори днес се провеждат също в Нови Сад и Ниш - съответно втория и третия по големина градове в Сърбия.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена на тържествена церемония тази вечер в Ловеч. Наградата на община Ловеч и Съюза на българските..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Протестиращите проведоха дълъг разговор с министъра на..

публикувано на 25.06.24 в 20:35

Община Дупница забрани питейната вода за поливане на градини и зелени площи

И Община Дупница, както това вече стана и в Кюстендил, забрани ползването на питейна вода в населените места за напояване на земеделски земи и поливане на зелените площи, дворове, паркове и градини, коли, според заповед, подписана от кмета Първан Дангов. Същевременно от ПП "Възраждане" внасят в деловодството на Общината подписка с над..

публикувано на 25.06.24 в 20:15

Протест пред Съдебната палата в София под мотото "Нито една повече"

Под мотото "Нито една повече" пред Съдебната палата се провежда протест срещу поредното убийство на жена, извършено в условията на домашно насилие. Става дума за случая от 20 юни, при който бившият охранител Орлин Гигов уби приятелката си Силвия Киркова. Искаме да повдигнем осведомеността за случаи като този и да подтикнем институциите да..

публикувано на 25.06.24 в 19:49

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран. Екипи от огнеборци ще останат на дежурство, за да следят за евентуално ново подпалване. 16 хиляди декара е общата площ, която засегна пламъците. Предстоят огледи за оценка на нанесените щети. Вероятната причина за подпалването е човешка грешка или..

публикувано на 25.06.24 в 19:34
Кирил Петков

ПП-ДБ ще поиска изслушване на вътрешния министър в НС как Брендо е влязъл в страната

ПП-ДБ ще поиска изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в НС, за да даде обяснение как е влязъл в страната Евелин Банев-Брендо. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група: "Абсолютно безобразие международни престъпници да влизат и излизат от страната без нито службите..

публикувано на 25.06.24 в 19:29

Евакуират туристи в Гърция заради нови пожари, няма пострадали

Горски пожар до град Навпактос наложи по спешност евакуирането на жители и туристи от три села. Градът е разположен на северния бряг на Коринтския залив и дим от огъня се вижда от град Патра. Властите информират туристите със съобщения по мобилните телефони да са в готовност да се отдалечат от района на пожара. Пожарникарите се опитват да..

публикувано на 25.06.24 в 19:13