Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевградското село Изгрев излиза на протест заради сметище

"С жива сила ще затворим входовете и изходите на селото", заканиха се протестиращи

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

В благоевградското село Изгрев сметището за строителни отпадъци, на което се изхвърля всичко, проблемът е с височината на седеметажна сграда, която граничи с дере. Придойдат ли водите от планината, помитат всичко към селото. От години сметището е незаконно, но поради липса на друго, институциите си затварят очите пред собствените си предписания за затварянето му.

За пореден път жителите на село Изгрев решиха да излязат на протест и да блокират достъпа до сметището и до селото. Кметът на община Благоевград Методи Байкушев разреши протеста, обявен за днес, като междувременно издаде заповед за затваряне на сметището.
Снимка: Кети Тренчева
Само един булевард разделя Благоевград от новите и богати къщи на село Изгрев. От там обаче сметището за строителни и всякакви други отпадъци не се вижда. То е над селото. Проблемът наедря застрашително през последните 20-ина години. Местните хора се молят да не се повторят наводненията, които помнят, и от време на време надигат протестен глас:

"Трябва да се изнесе този боклук от тук".

"Проблемът си остава, то е планина горе".

"Ако дойде реката... Преди 44 години беше ужасно, къщите се бяха напълнили. Сега се застроиха нови къщи. Боклукът ще им отнесе и къщите".

Кметът на село Изгрев Йордан Китанов се бори с незаконното сметище от 10 години, но без резултат. Той уточни, че то е в землището на съседно село.

Преди близо три години РИОСВ издаде императивно предписание на община Благоевград да затвори незаконното депо за строителни отпадъци. Само за месец пътищата между града и селата се превърнаха в сметища. Общинската власт тогава реши, че е по-добре да си плаща глобите и депото да си работи. Преди няколко дни обаче самата община го затвори и намери временно решение. Кметът Методи Байкушев обясни:

"Ние не можем да отлагаме повече това. Тази планина от строителен отпадък, която сме изградили там, която застрашава живота и здравето на хората, трябва да спре да се трупа. Нямаме никакъв друг вариант, освен да я затворим и да пренасочим гражданите към другите възможности за депониране на строителни отпадъци. Доста близо до Благоевград има площадка за преработка на строителни отпадъци - в Бобошево. Разстоянието е 24 км, но по магистрала. Няма да е кой знае колко по-скъпо да се кара до тази площадка, която е лицензирана. Действаме в тази посока. Вече спряхме да издаваме разрешения за депониране на строителни отпадъци на строителните фирми и насочваме всички натам. Ще увеличим и контрола. Призовавам всички граждани и фирми да спазват правилата. Нека да си пазим града. Наясно съм с цената, която ще трябва да платя, защото ще има недоволство за това". 
Снимка: Кети Тренчева
Въпреки решението на общинската управа да затвори сметището, протест ще има, но не за целия ден, както поискаха жителите на село Изгрев, а от 14 до 18 часа:

"С жива сила ще затворим входовете и изходите на селото".

Големият въпрос - какво ще се случи със седеметажната сграда от боклуци обаче остава, признава кметът на Благоевград.

Кметът на село Изгрев Йордан Китанов има и по-смела идея за сметището:

"Каквото и да си говорим, става въпрос за пари. /.../ Идвало ми е идеята - така и така стана там тази планина, да има как да го разработи проектант - там става много добре за писта за мотокрос и ендуро. На тази височина може да се направи и стадион".

На фона на тази планина от боклуци, колкото и странно да изглежда, село Изгрев се разраства. Новите и богати къщи са над 50. Разрастват се обаче и другите проблеми. Улиците и пътищата в селото се оказаха върнати на собствениците на земеделски земи.

Целия репортаж на Кети Тренчева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първи фолклорен събор

В Плевен започва първия фолклорен събор "Кайлъшка шевица"

В Плевен е организиран първият фолклорен събор "Кайлъшка шевица" . Събитието събира в парк "Кайлъка" радетели на българските традиции и фолклор от цялата страна. Единственото изискване е всички да са  в народна носия. Официалното откриване на първия събор "Кайлъшка шевица" е в 12:30 часа на Мечата поляна. Преди това обаче може да се включите в..

публикувано на 29.06.24 в 10:22

Върховният съд на САЩ: Бивш полицай е обвинен неправилно за щурма на Капитолия

Върховният съд на САЩ излезе с решение, с което отхвърля една от основните тези на прокуратурата срещу участниците в бунта в американския Конгрес на 6 януари 2020 година. С 6 на 3 гласа Върховните магистрати се произнесоха по иска на бивш полицай, участвал в събитията пред Капитолия, който поиска обвинението срещу него, базирано на Закона..

публикувано на 29.06.24 в 10:16
Центъра за работа с деца - Плевен

Летни ваканционни дни в Центъра за работа с деца в Плевен

В Плевен започват летните ваканционни дни в Центъра за работа с деца. Намира се в една от най-красивите сгради на града в потъналата в зеленина Градска градина. Желаещите деца са много, преподавателите ги очакват на 1 юли с много любов и предизвикателства. Лятото е любим сезон за малки и големи. Училището приключи и сега е време за..

публикувано на 29.06.24 в 10:10
Пожар в маслинова гора край град Аргос в Гърция.

Опасно време в Гърция, има висок риск от пожари в част от страната

"Оранжев" код за силен вятър и риск от пожари е обявен от  властите в Гърция. Те  предупреждават за  повишено внимание при влизане в морето. В извънредно съобщение министърът по защита от природни бедствия Кикиляс отправи днес предупреждение, че половината страна се намира във висок риск от пожари поради много силен вятър. За изключително..

публикувано на 29.06.24 в 10:02

В навечерието на вота: Разделение, неяснота и безкомпромисност във Франция

Преди 3 седмици президентът на Франция Еманюел Макрон загуби катастрофално изборите за Европейския парламент.  Центристката му либерална формация "Ренесанс" и партньорите й получиха едва 15 % от гласовете - над два пъти по-малко от "Националния сбор" на Марин льо Пен. Макрон изненада всички като моментално свика предсрочни парламентарни..

публикувано на 29.06.24 в 09:54

Ню Йорк Таймс с призив – Байдън да се оттегли от президентстката надпревара в САЩ

Редакционната колегия на вестник "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара в САЩ след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп. Изданието, което по принцип го подкрепя, пише, че той е изглеждал като "сянката на велик държавен служител" и би се впуснал в "безразсъдна авантюра", ако продължи.  Вестникът..

публикувано на 29.06.24 в 09:49

Празникът на киселото мляко започва в Трънско

Как се приготвя прясно сирене ще покажат фермери от Трънско. С майсторската демонстрация ще започне празникът на киселото мляко, който по традиция се провежда в село Студен извор. То е родното място на д-р Стамен Григоров - откривателя на пръчковидната млечнокисела бактерия "лакто бацилус булгарикус".  Пред гостите на празника ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:06