Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представителите на близо 100 СИК в област Благоевград не са се явили за изборните материали

Снимка: БНР

Представителите на близо 100 секционни комисии в област Благоевград не са се явили за получаване на изборните материали. Спешни смени за попълване на състава на секциите са поискани от осем общини.

Само в последните няколко часа на електронната поща на Районната избирателна комисия са получени писма с искане за спешни смени в състава на секционни комисии от осем общини - Благоевград, Сандански, Петрич, Банско, Гоце Делчев, Якоруда, Симитли и  Струмяни.  

Причината е, че представители на тези комисии изобщо не са се явили в рамките на графика за получаване на изборните книжа и консумативи.  

Партиите са внесли списъци с нови имена за попълване на съставите на СИК, на които вече са издадени удостоверения. 

Проблемът с огромното текучество в секционните комисии през последните няколко дни със сигурност ще се отрази на самия изборен процес и особено при обработката на резултатите от двата вота, които са преференциални, заявиха от Районната избирателна комисия в Благоевград.

Повече от половината ангажирани с провеждането на изборите не са преминали обученията. Очакват се масово сгрешени протоколи.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кевин Кюнерт (вляво) заедно с канцлера Олаф Шолц на конференция на партията през декември 2023 г.

Генералният секретар на управляващите в Германия социалдемократи подаде оставка

Германската Социалдемократическа партия преживява сериозни трусове, след като днес изненадващо оставка подаде генералният ѝ секретар Кевин Кюнерт. Той също така няма да се кандидатира повече за депутат.  Година преди парламентарните избори в Германия германските социалдемократи изпаднаха в  дълбока криза. След исторически лошите резултати на..

публикувано на 07.10.24 в 17:41
Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов: Нищо важно не може да реши министърът на финансите за проектобюджета

Ако има редовно правителство, бюджетът ще се гледа февруари, март, а ако се разпадне НС, вероятно ще се гласува в този порядък с допълнителни програми и конкретните политики с тематично мнозинство ще бъдат пришити към проекта на бюджет на министъра на финансите. Това прогнозира главният икономист на Института по пазарна икономика Лъчезар..

публикувано на 07.10.24 в 17:28
Еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони и министърът на финансите и вицепремиер на България Людмила Петкова

Людмила Петкова увери Джентилони: Бюджетният дефицит ще бъде 3%

Проектобюджетът за 2025 г. ще бъде с дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт. Това е уверила вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова на среща с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони преди заседанието на Еврогрупата, съобщиха от Министерството на финансите.  На срещата двамата са обсъдили изпълнението на Плана за възстановяване,..

публикувано на 07.10.24 в 17:04

Прокуратурата в Габрово се самосезира по сигнали за купувачи на гласове

Районната прокуратура в Габрово се е самосезирала по повод сигналите на български политик и кандидат за депутат, който сочи лица с прякори за купувачи на гласове за определена политическа сила в различни райони на страната. Във връзка с твърденията е възложена проверка.  Габрово фигурира в списъка с две лица с прякори, които, както други от различни..

публикувано на 07.10.24 в 16:55
ОД МВР във Велико Търново.

От началото на годината 54 души са пострадали при домашно насилие във Великотърновско

500 процента увеличение на телесните повреди в условията на домашно насилие отчита за деветте месеца на тази година полицията във Велико Търново. Ръст има и при жените, извършители на домашно насилие.  Пострадалите при домашно насилие във Великотърновско са 54 души, което е пет пъти повече от миналата година. Повече от два пъти са се увеличили..

публикувано на 07.10.24 в 16:40

Русия удари украински кораб с царевица

Руски ракетен удар порази на 6 октомври в украинското пристанище Южне граждански кораб, плаващ под флага на Сейнт Китс и Невис и натоварен с царевица, съобщи днес украинското Министерство на общините и териториалното развитие, цитирано от "Ройтерс". Министерството заяви във "Фейсбук", че 15-те членове на екипажа не са пострадали. "За щастие..

публикувано на 07.10.24 в 16:35
Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Няма да издържат в съда доказателствата, събрани срещу Джейхан Ибрямов

Не са законни доказателствата, събрани   по случая с Джейхан Ибрямов , защото не може да се води наказателно производство срещу депутат и кандидат за такъв, без да му е свален имунитетът и от ЦИК, и от НС , а първите действия срещу него са извършени преди това. Това каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев,  основател на Асоциацията за европейска..

публикувано на 07.10.24 в 16:33