Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът на българите в чужбина

Снимка: БТА

Изборите в чужбина за членове на Европейския парламент от Република България и за 50-ото Народно събрание започнаха още вчера в 22.00 ч. българско време и ще приключат сутринта на 10-ти юни 2024 г.

Заради 9-часовата времева разлика първи своя вот ще дадат сънародниците ни в Окланд, Нова Зеландия. Там изборните секции отвориха в 22.00 ч., българско време. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден се очаква да приключи в  6 ч., българско време, в понеделник, 10 юни.

Най-много секции има в Турция - 166, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия - 118.

Всички 245 машини за вота са доставени навреме в секциите с машинно гласуване по въздушен път до далечните дестинации и със собствен транспорт до близките до България държави. В Германия те са 36, във Великобритания и Северна Ирландия - 31, а най- много са в Турция - 109.

Най-много изборни секции в чужбина днес ще има в три европейски държави, като една от тях е Германия - 103 секции са отворени. Разрешение за отварянето им страната ни е получила от германската държава навсякъде, където е било гласувано и на миналите европейски избори. За първи път българите в Германия ще могат да гласуват с преференция, но само за избраниците си за ЕП. За българските парламентарни избори глас може да се дава само за партия. Не се очакват трудности в районите, пострадали от наводненията в южна Германия. За разлика от предходни избори не се очаква и много висока активност. Един от най-големите проблеми този път беше да се намерят достатъчно хора за екипи в избирателните секции, тъй като умората от честото гласуване си проличава и сред диаспората в Германия

Българите в Белгия ще могат да гласуват в 16 секции, а в Люксембург - в 2. В Белгия е разкрита нова секция в град Генк. В Брюксел те са 6 , от които по две в постоянното ни представителство и в българското посолство. Секционните комисии са сформирани, има готовност техници да отстранят повреди в машините за гласуване до 30 минути, ако се появят.

118 избирателни секции посрещат днес българите в Обединеното кралство за гласуване за национален и европейски парламент. Тъй като Обединеното кралство е извън ЕС, право за гласуване за евродепутати ще имат само онези гласоподаватели, които живеят на територията на страни от ЕС.

Българските избори в Обединеното кралство винаги са предизвиквали интерес, поради голямата активност на българската общност. Броят на секциите и тяхното местоположение се определя на демографски и географски принцип. На днешните избори 2 в 1 право на глас може да бъде упражнено в 118 секции на цялата територия на Обединеното кралство, като една трета от тях са в столицата Лондон. Гласуването ще бъде с машини и с хартиени бюлетини. Обединеното кралство вече не е страна-членка на ЕС и по тази причина гласуването за депутати в европарламента може да се провежда само в посолството на Република България и гласоподавателите трябва да отговарят на изискването за уседналост, което, според ЦИК, означава "да са живели през последните три месеца в България или друга страна-членка на ЕС". В българското посолство има четири секции – в три от тях ще се гласува с машини, които са програмирани за гласуване и в двата вида избори, и една секция за гласуване с хартиени бюлетини. В шотландския град Единбург е наето помещение за консулство, но то все още не функционира, така че там няма да има гласуване за евродепутати.

В Италия, българите  гласуват за народни представители и за членове на Европейския парламент в 27 избирателни секции в 24 населени места. Новост е секцията в Чезена – област Емилия-Романя, където традиционно се гласува в Римини и в почетното ни консулство в Болоня. Най-много секции – 3 има в българското училища в  Милано.  Две са в посолството ни в Рим. Изборни секции с отделни урни за съответния вот, има по цялото протежение на Апенинския полуостров без островите ,сформирани за удобство в редица областни центрове още като Торино, Генуа, Анкона, както  и в други големи градове и селища. Българка, която от дете живее в Болоня, не пропуска от както има право да гласува за Народното събрание и за Европейски парламент. За очакванията си сега, за БНР, тя каза: “В Народното събрание трябва повече да изпълняват отколкото да обещават. Няма значение каква партия е, защото много се говори, а не се изпълнява. Що се отнася до Европейския съюз, се надявам все повече да наблегнат най-вече на обединението на държавите-членки и  да държат повече на националните традиции, които всяка държава има“.

Българското посолство в Рим, акредитирано за Република Малта, е образувало на острова две секции - в Буджиба и Сейнт Джулианс.

В САЩ избирателните секции са с готовност, но до началото на изборния ден има още време.

55 избирателни секции са с готовност да отворят след няколко часа. В сравнение с миналите избори сега имаме с една по-малко. Без избирателна секция са в Сан Антонио, щата Тексас. Един от главните координатори за изборите Даниел Дженев уточни още:

"Посрещнахме бюлетините и хората от България. Доста хора са командировани  в САЩ този път, защото на 4 места ще се гласува 2 в 1 - ЕС и НС в Консулствата и Посолството и там са пратили по трима души на секция допълнително от България".

Както обичайно най-много са местата за  гласуване  са в района на Чикаго - 8 . В 3 от секциите тук ще се гласува с машини, а общо за САЩ на 10 места ще има машинно гласуване. Очакванията са, че отново ще гласува твърдият електорат - това са между 10-13 000 души.

На източния бряг изборите започват най-напред - в 14 часа българско време и последни ще завършат на Западния бряг в понеделник сутринта в 6 ч. в българско време.

В 28 секции гласуват българските граждани в Гърция. Част от секциите са на островите. Най-много избирателни секции - пет има в Атина, където живеят и повечето българи. Секциите са на удобни места и лесен достъп с транспорт. На остров Крит, където също пребивават много български граждани има 4 секции на различни места на острова.

За нашите сънародници, които почиват тези дни тук или работят в туристическия сектор имат възможност да гласуват и на островите: Родос, Лефкада, Лимнос, Миконос, Корфу, Кос и Тасос.

На много места още преди да отворят секциите вече чакаха избиратели, които бързат да гласуват и да отидат на работа.

В Северна Гърция минаващите днес през граничния пункт "Промахон" могат да упражнят правото си на глас в Генералното консулство в Солун. А пътуващите през Маказа имат възможност да гласуват в Комотини.

Очаква се днес да гласуват и много българи в трите секции на Халкидики, където има много наши туристи.

Гръцките медии вече информираха, че в България днес се избира и парламент.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16