Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куриози от видеонаблюдението на вота: Флиртове, пожар, фенерчета...

| Репортаж
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Изборната нощ премина с много търпение от страна на членовете на секционните комисии и мълчание при попълване на протоколите. Не липсваха и свалки. По-интересните моменти, запечатани от камерите на ЦИК, прегледа репортерът на БНР Добромир Видев.

Изборът на видеоматериали от секциите е напълно случаен, а записите са подготвени така, че да не е скучно. Избрани са само най-интересните моменти или онези, които съдбата е избрала да се случат точно в изборната нощ.

"Запазете тишина, защото всичко се записва". 

Макар и да не е нова за изборите, техниката за снимане все още създава проблеми.

"Да го спра и да го пусна отново освен?"

Дали заради това, или заради друго, част от видеоизлъчването от секциите беше обърнато с главата надолу или настрани. Онези, които не се бяха постарали да си направят пробата, останаха така за постояннно.

"Аз виждам в момента, че камерата е настрани, трябва да се обърне по някакъв начин. Не го пипайте, така трябва да е. Точно така. Съвсем нормално ви виждам. Леко надолу". 

Въпреки инструкциите, ако от СИК са ги потърсили, доста от камерите снимаха празните бюра при броенето на бюлетините и попълването на протоколите. Част от видеоматериалите разкриваха, че някои от действията стават "зад кадър" и с почти телепатична комуникация между пишещите изборните документи. На места записите бяха хванали и разговори, които не са на български.

Други видеоматериали показваха, че дори и да се снима цялостната процедура, в кадър се виждаха къси летни поли, голи гърбове, части от бирени коремчета, ръце, торсове. И то винаги в онази момент на свещенодейственото отчитане на народния вот в протоколите. Част от видеата бяха снимани като за "Тик-Ток"- кратко, по секунди.

Токът обаче създаде на места доста сериозни притеснения.

А в секция в Петрич гръмна лампата. И запали нещо в стаята с протоколите.

"Спокойно! Събирай багажа и отиваме в другата стая". 

В Петрич се оправиха бързо, но в секция във Враца дълго смятаха гласовете на фенерчета.

"Това не ми се беше случвало", "Българска работа!", "Няма невъзможни неща". "Сега да ни обещетят".  

"Как ви се вижда, господин редакторе, това средство с изгасване на свещите, а? Не е лошо в някои случаи“, както беше попитал Алеко Константинов преди стотина и няколко години.

"Да, ама как ще печатим?"

Е, токът в секцията във Враца дойде.

"Не се радвайте! Идва, спира".

Токът дойде, но машините си тръгнаха. Същата секция беше забравила да си вземе флашките от машините, за да си напише протоколите. А докато се усетят, машините вече пътували към София.

"Флашките са отзад. Те са в машината. Не са извадени". 

Няма статистика на ЦИК колко от членовете на СИК са нови хора. Как врачанската секция се е справила без флашките? Това ще си е обица за постоянно действащата ЦИК, която явно ще трябва да прави по-адекватни обученията. Но факт – дори и опитните СИК-аджии срещаха проблеми, като тези от друга врачанска секция, които си бяха загубили листче от машинното гласуване. Други – от Асеновград, се чудеха къде да опишат независимите кандидати за евродепутати, като Кузман Илиев.

"Имаме пуснати електронни бюлетини за Кузман, нямаме гарафа 5 в листата за партии и коалиции в протокола. Тези два броя къде ги слагаме?"

Освен трудностите, камерите са хванали и тук-там някой цветист коментар.

"Тия кои беха, бе? ИТН - особено па ей тия много са направили. Смешки ми приказват". 

Както и флиртове между по-младите членове на комисиите в юнската жега на девети срещу десети. Но, както се казва: "По-добре работата да върви задружно".

"9 ,10", както си помагаха в тази секция, отколкото да се карат в друга една - софийска.

"Защо не оставиш този телефон? Да му диктуваш и да върви работата? Недейте се правете на интересни". 

Работата трябва да върви. Защото изборите се правят заради хората и бъдещето на държавата. А не заради политиците, които трябва да са наясно, че както държава без пенсионери е държава без корени – по надпис от един сопотски пенсинерски клуб, превърнат в секционна комисия – така и политици без избирателите са държавници без държава. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента след ракетното нападение на Иран срещу Израел тази вечер. Инвеститорите бяха притеснени от вероятността за широкомащабна война в Близкия изток, в близост до основните находища на черното злато. Високопоставен ирански служител, пожелал анонимност, сподели за Ройтерс, че Русия и Съединените..

публикувано на 01.10.24 в 22:21
Рустем Умеров

Руската армия е окупирала град Вугледар в Донецка област

Руската армия е окупирала украинския град Вугледар в Донецка област, съобщи блогът Deep State, който следи хода на бойните действия.  Депутатът от Върховната рада Алексей Гончаренко потвърди информацията за превземането на града от руснаците и поиска оставката на министъра на отбраната Рустем Умеров.  "Загубихме града, който удържахме повече от две..

публикувано на 01.10.24 в 22:11

Случайни минувачи са застреляли двамата нападатели, които извършиха терористично нападение в Тел Авив

Случайни минувачи са застреляли с личните си оръжия двамата нападатели, които извършиха тази вечер терористично нападение в Тел Авив, твърди агенция Ройтерс. Нападателите са стреляли и намушквали хората на трамвайна спирка, преди да бъдат неутрализирани. Най-малко шест са жертвите, а ранените - девет. До момента никой не е поел отговорност за..

публикувано на 01.10.24 в 22:04

Румен Радев: ЦЕРН е вдъхновение за нашите млади учени и модел за развитие на науката

България остава посветена на споделената мисия да развива потенциала на науката в подкрепа на мира в свят на ожесточена конкуренция и за позитивното развитие на нашите общества. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията в Женева по случай отбелязването на 70-ата годишнина от основаването на Европейската организация за ядрени изследвания -..

публикувано на 01.10.24 в 21:50

Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, няма данни за поражения и жертви

За втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел. Въздушната тревога над Израел продължи по-малко от час.  Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, твърди армейското радио.  Част от тях, по непотвърдена информация, са били прехванати в небето над съседните Сирия и Йордания. Няма данни за поражения и..

публикувано на 01.10.24 в 21:15

Ожесточени престрелки в Бейрут

За ожесточени престрелки в Бейрут съобщават тази вечер очевидци, цитирани от Ройтерс. Израелската армия предприе сухопътна операция в южните покрайнини на Ливан като декларира, че иска да унищожи тунелите и други инфраструктурни обекти на групировката "Хизбула", за да предотврати нейни атаки през границата. Израелски военен говорител бе категоричен, че..

публикувано на 01.10.24 в 20:46

Втора група от наши сънародници се завърна от Ливан

Още 80 наши сънародници от Ливан кацнаха благополучно на летище София с правителствения самолет. С тях броят на евакуираните вчера и днес българи достигна 169. С вчерашния първи полет бяха прибрани 89 български граждани и членове на техните семейства.  На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан По-рано днес:..

публикувано на 01.10.24 в 19:46