Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Треньор от школата на Реал: Меси можеше да е в Мадрид (ВИДЕО)

Александър Дюлгеров
Снимка: Христо Денев

Лионел Меси - голмайстор номер 1 в историята на Барселона и носител на 7 “Златни топки” е бил в радара на Реал (Мадрид). Това разкри Александър Дюлгеров, който вече 22 години работи в Реал. Дюлгеров гостува в Campio Podcast на Христо Денев и разкри много интересни подробности за случващото се в академията на “Кралския клуб”.

“Вече 22 години работя за Реал (Мадрид). Аз съм към фондацията. Там има много повече социална работа, отколкото спортна. Но служи и за пресяване. Бях скаут, треньор, занимавах се и с пробите на избраните футболисти. Отборите в школата за запълнени и ако има някаква тежка контузия или каквото и да е, тогава се търси замяна. И винаги са подготвени за нови футболисти. 

Не мога да говоря за това какви хора и какви футболисти са идвали на проби. Но наистина минали са много футболисти. Даже един от моите шефове, който почина преди години, го обвиняваха, че Реал не беше взел Лео Меси в школата. По различни стечения на обстоятелствата може би не беше възможно да се направи това нещо. Но и Меси можеше да заиграе в Реал Мадрид преди много години”, разкри Дюлгеров. 

“Излизат страшно много таланти, но обикновено можеш да разбереш дали един млад играч може да стане футболист е около 15-16 години. Според физиологията, мускулатурата. По-рано няма смисъл. Виждали сме много надарени деца, които стигат на тази възраст и не растат повече”, каза още той. 

“Проблемът в България? Трябва много работа, трябва търпение. Опитваме се да подражаваме на много известни клубове в Европа. Изучаваме ги, наблюдаваме ги и си мислим, че с някакво наблюдение 1-2 седмици ще научим футбола. Но това е невъзможно. Аз изочавам испанския футбол вече 33 години. Те за 20 години станаха европейски и световни шампиони. И при мъжете, и при жените. Но влагаха страшно много средства в спорта като цяло, не само във футбола. Ние също можем да направим това нещо, но ни трябва време. Може да си дадем 20 години, но трябва да влагаме в това нещо. Трябва да е държавна политика”, каза още Дюлгеров. 

Специалистът разкри на какво се дължи подема на испанския футбол в последните 20 години.

“Спортуват страшно много. Като отидох там - може би нашата инфраструктура беше много по-добра. Имахме стадиони, имахме много неща. Това беше лесно достъпно у нас, а там нямаха бази, терени, затревени игрища. Там беше само земя. И за 20 години израстнаха страшно много. Направиха много бази.

Истината е, че имаме таланти. Имаме много таланти. Все още сме навреме. Но ни трябва и време. За да се задвижи цялата машина, ни трябва много време. Но сега трябва да се започне. От обучението на учителите, на треньорите и след това вече да започнем да създаваме. Ние отдавна сме закъснели, но трябва да си кажем, че моментът да започнем е сега. Хубаво е да се огледа проблемът от всички страни и да се вземе най-доброто решение”, каза още българинът в Реал Мадрид. 

Алекс Дюлгеров, както го наричат в Испания, призна, че Стоичков е много уважаван в страната. Но допълни, че и Любослав Пенев е идол на много. 

“Стоичков, разбира се, всеки говори за него. Но Любо Пенев в Испания беше нещо невероятно. Като гледам в България как го третират, просто се учудвам. Казвам си: “Вие не знаете какъв идол е той в Испания”. Като играч в толкова отбори, печелил е шампионата, бил е голмайстор в испанското първенство. За мен той е истински идол и си мисля, че България понякога се губи уважението към него”, каза допълни Александър Дюлгеров. 

В епизода ще чуете още: 

✔️Подробности за работата в школата на Реал Мадрид.

✔️Какво представлява “Спортният град” на клуба?

✔️Шовинисти ли са испанците и докъде могат да стигнат чужденците в школата? 

✔️Как Винисиус стъпи на следващото ниво? И фаворит ли е за “Златната топка”? 

✔️Още за Белингам, Ендрик и други звезди на Реал? 

✔️Кой е бил един от най-големите таланти в школата? 

✔️За Кристиано Роналдо и Дейвид Бекъм

✔️За Христо Стоичков и Любослав Пенев 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ина Ананиева: Не знам дали ще остана треньор на ансамбъла след Игрите в Рио

Ина Ананиева: На Олимпиадата пожелавам късмет на момичетата ни, но той идва при подготвените

Тя е  един от най-успешните треньори в съвременната история на българската художествена гимнастика, извела българския ансамбъл до абсолютна световна титла след 18-годишна пауза, както и до бронзовия медал на олимпиадата в Рио де Жанейро. Знае какво е целият ти свят да рухне - преживяла го е не веднъж, а два пъти. Знае какво е да преминеш през целия път..

публикувано на 30.06.24 в 17:15

Стилияна Николова с четири златни отличия на турнир по художествена гимнастика в Кайро

Абсолютната европейска шампионка по художествена гимнастика от Будапеща 2024 Стилияна Николова спечели златните медали на финалите на всичките четири уреда на международния турнир "Pharaohs Cup" 2024 в Кайро (Египет). Възпитаничката на Валентина Иванова извоюва титлите на обръч с резултат от 36.350 точки, на топка с 34.800, на бухалки с 34.700 и на..

публикувано на 30.06.24 в 16:58
България - национален отбоп по естетическа гимнастика (жени)

Злато за състезателките ни по естетическа гимнастика на СК в Испания

Националният отбор на България спечели златните медали на Световна купа по естетическа групова гимнастика в Тарагона (Испания). Възпитаничките на Кристина Ташева в състав Сияна Табакова, Карина Нейкова, Катрин Тасева, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева събраха 57.100 точки от двете изигравания, след..

публикувано на 30.06.24 в 16:16
Никола Цолов

Никола Цолов е шести в Австрия

Българският пилот в автомобилната Формула 3 Никола Цолов за първи път в кариерата си завърши състезателен уикенд с две класирания в точките, след като днес той остана на 6 място в дългото състезание на пистата "Ред Бул Ринг". Вчера триумфира в спринтовия старт. Цолов стартира десети днес и се ориентира перфектно в хаотичните първи завой, за..

публикувано на 30.06.24 в 11:53
Мария Николова

Мария Николова със 7-а победа и рекорд в Обиколката на Витоша

Мария Николова направи голямото си завръщане с уникален рекорд и пореден  триумф в Обиколката на Витоша. След като два сезона тя пропусна емблематичната надпревара заради стартове в чужбина, днес тя записа седмата си победа в 100-километровото свръх изпитание и стана първата обиколила планината с бягане под 9 часа. За феноменалното постижение..

публикувано на 30.06.24 в 11:24
Георги Аспарухов и Никола Котков

Левски отбеляза 53 години от загубата на великите Георги Аспарухов и Никола Котков

Футболният Левски отбеляза 53 години от трагедията на Витиня, при която загинаха легендите на клуба Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Българският футбол скърби за двама от най-добрите футболисти в историята. "Днес се навършват 53 години след трагедията на Витиня. Ден, в който се покланяме пред двама велики спортисти и личности – пример..

публикувано на 30.06.24 в 11:19
Таня Богомилова

Таня Богомилова - една легенда празнува юбилей

Таня Богомилова – една от най-великите спортистки в българската олимпийска история, навършва днес 60 години. Тя е първата и единствена българка с олимпийско злато в плуването бе определена за "Спортист на годината" в най-успешния сезон за родния спорт. Олимпийска шампионка на 100 м бруст от Сеул 1988, с четвърто и шесто място на същите..

публикувано на 30.06.24 в 09:38