Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.
Снимка: Любомир Андреев

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК).
"Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното министерството не са съгласуван с фармацевтите", каза Кристина Джурджова, управител на аптека в Монтана.

На вратата на протестиращите аптеки бяха залепени афиши и от 14:00 до 16:00 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса.
"Тези промени ощетяват аптеките, малкият бизнес и държавата се опитва да прави социалната си политика именно на нашия гръб". 

Изменението на Наредба 4 предвижда 5 лева, които се получаваха от аптеката за една рецепта, в която са включени три безплатни лекарства, вече да стане една рецепта с до 11 медикамента.

Лекарствата могат да се вземат от пациента в повече от една аптека. Понякога става въпрос за лекарства, струващи няколко хиляди лева, допълни Джурджова:

"Аптеката вади парите от своя джоб, с които заплаща към склада на едро лекарството, отпуска го, минава отчетният период към Здравната каса и след 45 дена аптеката си получава своите 5 000 лева, с които е заплатила това лекарство.

Като, ако по някаква причина има грешка, Касата може да свали тази рецепта и за да ни напише и глоба за това, че аз сме отпуснали неправилно лекарството - за техническа грешка, примерно от лекар, протокол". 

От тези промени ще бъдат потърпевши и пациентите: ащото аптеките няма да могат да осигуряват лекарствата. И фармацевтичната грижа, за която сме обучени, остава изключително на заден план."
В София аптечните вериги се присъединиха към недоволството от новата методика, с която се намаляват плащанията за изпълнение на рецепти за лекарства по Здравна каса, но не спряха работа. 

В по-малките обекти заявиха, че спирането на работа, макар и само за два часа, няма да е етично към пациентите, но и бяха скептични към успеха на протеста:

"Тона не е никакъв протест, това не е нищо, никой няма да ти обърне внимание. Те ще си направят, каквото си искат. Това, което на нас ни казват - никой не ви задължава да работите със Здравната каса".

Последният срок за становища по проекта за промяна на Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по Здравна каса, изтича утре.

Дейността по Здравна каса е трудна и не трябва да бъде за сметка на аптеките, посочиха магистър фармацевтите:

"Бюджетът за Здравната каса беше делегиран и приет в началото на годината, а промените за безплатните рецепти, за напълно безплатни, са в средата на годината. На всичкото отгоре искат да променят всичките безплатни да са на една рецепта.

На нас какво - както ги купим, така ни ги реимбурсират - на рецепта, която рецепта е 5 лева, а като се махне ДДС-то е 3,60 лв. Значи, нека да ни възстановят даже минималните надценки, които има.  Иначе ние наистина субсидираме държавата", коментира фармацевт.

Утре собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите с Националната здравноосигурителна каса - от 9:00 до 9:30 часа, но ще се обслужват спешните изпълнения. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Намеренатастатуя в Хераклея Синтика

Гръцките медии за откритието в Хераклея Синтика: Голям успех на българската археология

Гръцките медии отделят централно място на откритието на българските археолози при разкопки в Хераклея Синтика край Рупите. Преди два дни екипът на проф. д-р Людмил Вагалински откри мраморна скулптура, чиято височина е над човешки ръст. Тя е разкрита в големия канал на античния град и е не само най-добре запазената сред откритите там, а..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

МВнР с препоръка: Не пътувайте към Сицилия и околните острови

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани да се въздържат от пътуване до Сицилия и околните острови следващите дни заради активизиране на вулканите Етна и Стромболи.  Управата на летището в италианския град Катания, разреши частичното му отваряне, след като то бе затворено заради активната дейност на Етна. Отвориха..

публикувано на 06.07.24 в 07:59
Масуд Пезешкян (в средата) е новият президент на Иран

Масуд Пезешкян е новият президент на Иран

Иранският реформаторски кандидат Масуд Пезешкян спечели втория тур на президентските избори срещу ултраконсерватора Саид Джалили, съобщиха държавните медии. От над 30 милиона гласа, Пезешкиан е събрал близо 17 милиона, а Джалили - малко над 13 милиона, съобщи Министерството на вътрешните работи, предаде АФП. До предсрочните президентски..

публикувано на 06.07.24 в 07:52

Руски въздушни удари в Украйна, Суми остана без питейна вода

Украинският град Суми остана без питейна вода тази нощ, след като при руски въздушни удари бе повредено електрозахранването на водоснабдителната система. Украинската обществена медия "Суспилне" съобщи за поредица от експлозии тази нощ в областния център, разположен североизточно от столицата Киев. Сумска област е обект на постоянни атаки..

публикувано на 06.07.24 в 07:45

Близо 2 800 безработни започват работа по регионални програми по заетост

Близо 2 800 безработни ще започнат работа по регионални програми за заетост, които се финансират от социалното министерство тази година, съобщиха от ведомството. Програмите са разработени по предложения на областни и общински администрации и са утвърдени от министъра на труда и социалната политика.  Предвидените за тях средства в бюджета..

публикувано на 06.07.24 в 07:32
Делян Георгиев

Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов

Три фестивала – музикален, кулинарен и филмов  организира за празника систоличният район „Изгрев“. Събитието „Изгрев фест“ ще продължи три дни – от 6 до 8 юли в парк „Тинтява“ ( градинката на КАТ ). „Само за четири години празникът на район „Изгрев“ се превърна в традиция. Всяка година събитието се разраства – сега ще продължи три дни. За..

публикувано на 06.07.24 в 06:00
Джо Байдън

Байдън определи представянето си на дебата с Тръмп като "лош момент"

Американският президент Джо Байдън даде за "Ей Би Си" първото си телевизионно интервю след предизборния дебат с предшественика си Доналд Тръмп на 27 юни. Байдън определи представянето си тогава като "лош момент" и увери, че то не е признак за някакво по-сериозно състояние: "Бях изтощен. Не се вслушах в инстинктите си по отношение на подготовката и беше..

публикувано на 06.07.24 в 04:06