Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еднократната помощ за пострадалите от градушката на 12 юни във Великотърновско още не е изплатена

Снимка: Здравка Маслянкова

Близо месец след унищожителната градушка във Великотърновско все още не е започнало изплащането на еднократната държавна помощ на пострадалите домакинства.

Хората в село Шереметя са обезверени, че ще получат нещо от държавата, за да покрият частично разходите си по възстановяване на щетите.
Шереметя беше едно от най-засегнатите великотърновски села от градушката с големина на юмрук, която падна на 12 юни вечерта и унищожи покриви, градини и потроши стотици автомобили. В селото са засегнати 103 къщи:

"Нямаме хора на пътя, нямаме хора, оставени от нищо. Дори помагаме при даренията за хора, които в момента не могат да отреагират", посочи кметът на Шереметя Георги Горчев.
От дарения в селото дойдоха 5000 цигли и керемиди, които са раздадени на хората. Домакинствата се оправят сами и чакат еднократната държавна помощ, но няма да я получат всички.

"Няма покриви, няма прозорци, навесите още са очукани, колите. Още се оправяме. Сега ще подаваме молбите и тогава, ще чакаме държавната помощ"; "Възстанових покрива, стъкла, но трябват пари, но нямаме фактури"; "Кой ще ни възстанови – никой няма да ни възстанови, само обещават", разказаха местните хора.

Няма решение дали може да бъдат подпомогнати пострадалите 15 автокъщи в Шереметя, където градушката унищожи автомобили за стотици хиляди лева.

Над 4 милиона лева са щетите, които нанесе градушката от преди месец във Великотърновско.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: Определянето на МРЗ трябва да е в консенсус между синдикати и работодатели

Най-добрият вариант за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) е да има консенсус между синдикати и работодатели.  Те за съжаление са на диаметрално противоположни мнения. Има и директива на ЕС за транспониране, за да може МРЗ да е адекватна, но не върви процесът по най-добрия начин. Това каза в интервю пред БНР министърът на МТСП..

публикувано на 06.10.24 в 12:27
Андрей Янкулов

Андрей Янкулов: Противозаконно е оставянето в ареста на Джейхан Ибрямов

Противозаконно е оставянето в ареста на Джейхан Ибрямов .  Това мнение изказа пред БНР Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд (АКФ), като обясни, че въпросът дали лицето да бъде с имунитет се решава от парламента или неговия председател , а съдът се произнася при вече свален имунитет , тъй като няма никакво отношение по..

публикувано на 06.10.24 в 12:14

Задържана е жена, спукала гумите на 17 коли в София

Тази сутрин в полицията е получен сигнал за надрани с твърд предмет леки автомобили, на които са били спукани и гумите. Незабавно на място в столичния квартал "Надежда" са били изпратени полицейски служители, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пред жилищен блок..

публикувано на 06.10.24 в 11:45
проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова: Агенцията за медицински надзор да е независима

Агенцията за медицински надзор да е независима от Министерството на здравеопазването . Това каза пред БНР проф. Асена Сербезова, бивш министър на здравеопазването, като посочи: "Добре е тази агенция да не зависи от министъра на здравеопазването , да не е към министъра и да не получава указания от него, а да бъде независима държавна агенция "...

публикувано на 06.10.24 в 11:16

Пореден сигнал за замърсяване на река Струма

Пореден сигнал за замърсяване на река Струма в района на Перник е получен днес в РИОСВ - София, съобщават от екоинспекцията. На място незабавно е изпратен екип, изискано е и съдействие от Изпълнителната агенция по околна среда за извършването на полеви измервания и вземането на водни проби за физико- химичен анализ.  Сигналът е бил за кафяви води..

публикувано на 06.10.24 в 10:58
Николай Младенов

Николай Младенов: Ще следим за инициатива на международната общност за омиротворяване в Близкия Изток

Трябва да се следи дали международната общност в рамките на следващите дни ще излезе с цялостна инициатива за омиротворяване на региона в Близкия Изток. Такава засега липсва и остава военната опция. Това коментира за напрежението в Близкия Изток бившият външен министър на България Николай Младенов, бивш специален пратеник на ООН за..

публикувано на 06.10.24 в 10:52

В Петрич продължават проявите за почит на цар Самуил

В Петрич продължават честванията на 1010 години от управлението на цар Самуил.   От 9 часа в историческия музей на града започва Международна научна конференция "Самуилова България - история и култура“. Научна конференция, посветена на Самуилова България, ще се проведе в Петрич От националния парк-музей тръгва и походът "По стъпките на..

публикувано на 06.10.24 в 10:33