Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френското Национално събрание отвори врати за новоизбраните депутати

Журналисти в Националното събрание на Франция очакват идването на новоизбраните членове на парламента, Париж, 8 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското Национално събрание вече отвори врати за новоизбраните депутати. Разпределението на политическите сили ще бъде съвсем различно след неочаквания резултат от балотажа.
Водачите на лявата коалиция, която победи, но далеч без пълно мнозинство, обещават през седмицата да предложат кандидат за премиер, избран с консенсус или чрез гласуване.

Още снощи крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон призова президента Макрон да даде властта на левицата.
"Сега трябва да стриктно да се спазва волята на народа. Президентът има задължението да призове "Народния фронт" да управлява".

Останалата на трето място крайна десница, постигнала все пак исторически успех със 143 депутати, настоява да бъде призната за първа парламентарна сила.

Според говорителя  на партията Лоран Жакобели разнородната лява коалиция ще се разпадне. "Победата ни е само отложена" -  казва съпартийката му Марин льо Пен. 
"Франция губи още една година - една година нерегулирана имиграция, още една година на загуба на покупателна способност, още една година на несигурност, но щом трябва да преминем през това, ще го направим", заяви ефект Льо Пен.
Президентът Еманюел Макрон отложи оставката на премиера Габриел Атал, за да осигури стабилността на страната заради липсата на ясно мнозинство и наближаващата лятна Олимпиада.

Премиерът бе обещал оставката си според републиканската традиция, след като президентската коалиция остана втора, като загуби стотина депутатски места.
Повечето съюзници на френския президент Еманюел Макрон в Европейския съюз реагираха позитивно на изхода от вчерашните парламентарни избори.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е изпитал облекчение, след като е станало ясно, че на Макрон поне засега няма да му се наложи да се съобразява с крайнодесните в управлението на държавата.

Шолц изрази надежда Макрон и новоизбраният парламент да съумеят да се споразумеят за "конструктивно правителство".

Победата на лявата коалиция "Нов Народен фронт" беше посрещната радушно от европейските лидери от левия политически спектър.

От десницата обаче реагираха критично. "Сбогом на европейския лимит за бюджетния дефицит", реагираха от италианската "Лига".

"Икономическо бедствие, имиграционна трагедия", декларираха от португалската крайна десница.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че Русия нито се надява, нито храни илюзии за подобряване на отношенията с Франция.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва. Евън Гершкович..

публикувано на 19.07.24 в 19:35