Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Главчев: В позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо

Димитър Главчев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света. 

Командна структура на НАТО в Германия ще поеме обучението и екипирането на украинските войски. Алиансът ще назначи и свой висш служител в Киев за укрепване на сътрудничеството с Украйна, съобщи Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, при откриването на сръщата на върха във Вашингтон.

България е представлявана от служебния премиер Димитър Главчев.  

След пристигането си той заяви, че в позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо. 

България няма да излиза от рамките на решенията на Народното събрание и няма да пращаме войски в Украйна, уточни премиерът Главчев преди началото на срещата на НАТО. По повод съдържащото се в позицията предложение, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна, премиерът заяви, че това може да стане само с решение на Народното събрание. Ето какво каза още той:

"Да може да бъде отпусната преди всичко, не само да бъде променена, може да не бъде отпусната. Отделен въпрос е, че е проблем дали да бъде в рамките на 2-та процента, които са в БВП за отбрана, може да бъде и извън него. Всяка страна може да реши дали 2-та процента да са само за национална сигурност отпуснати и извън тези 2 процента да бъдат отпуснати средства, които да са помощ за Украйна, което не е казано, че са в пари. Това може да бъде във военно оборудване, може да бъде в обучение. Още веднъж повтарям - това е политически ангажимент, който да показва какво е отношението на държавите членки към това, което се случва в Украйна, много слабо се изразявам "това, което се случва" - агресията на Русия в Украйна".

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ще се бори за решения на Вашингтонската конференция, които ще засилят противовъздушната отбрана на страната му. Броят на жертвите от вчерашните бомбардировки над Киев и Днипро надхвърли 40. Близо 200 души бяха ранени.

На въпрос дали допуска създаването на правителство в България с втория и третия мандат Главчев отговори:

"Това е изцяло в рамките на политически представените партии в парламента на България, това е в техни ръце. Иначе знаете, че аз от самото начало казвам - няма нищо по-хубаво от редовно правителство. Даже казах, че най-добре е с първия мандат, тъй като най-малко време ще отнеме. За мен е добре да положат усилия, да се опитат с втория или с третия, защото задължително е да има редовно правителство, проевропейски и проатлантически насочено".



По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тиери Бретон и  Урсула фон дер Лайен

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен прие оставката на европейския комисар Тиери Бретон

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прие оставката на европейския комисар по вътрешния пазар на Франция Тиери Бретон и му благодари за работата. Оставката, която влезе в сила незабавно, беше потвърдена от говорител на Европейската комисия. "Председателят на ЕК взе под внимание и прие оставката на Тиери Бретон и му..

публикувано на 16.09.24 в 15:37
 Документалния филм

На 18 септември в Плевен ще се излъчи документалния филм "ОТ ДРУГАТА СТРАНА"

На 18 септември от 17.00 часа плевенчани ще могат да видят в зала “Катя Попова“ документалния филм "ОТ ДРУГАТА СТРАНА"  - един различен разказ за войната в Украйна, сниман в Русия, Донецк и новозавладените територии .  Публиката ще има и среща с творческия екип – журналиста Мартин Георгиев и режисьора Николай Русакиев . Действието във..

публикувано на 16.09.24 в 15:18

ВАС ще се произнесе в срок по три дела, образувани по жалби на ДПС

Пет дни преди да стане ясно окончателния вариант, под който партии и коалиции ще участват на предстоящите предсрочни избори, двете фракции в Движението за права и свободи продължават съдебната битка за марката "ДПС".  ВАС отхвърли жалбата на "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за изборите ЦИК остави без..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Не сме доволни от решението за линията на бедност

Не сме доволни от решението за линията на бедност и не заради числото , а заради това, че се промени принципът. Това каза пред БНР Пламен Димитров, президент на КНСБ : "Продължаваме да настояваме методиката за определяне на линията на бедност да се прецизира, като се дефинират минималните потребности, които да гарантират минимум на..

публикувано на 16.09.24 в 15:01
В Средно училище

860 ученици започват новата учебна година в училищата на територията на затворите в България

860 ученици започват новата учебна година в училищата на територията на затворите в България. 58 от тях са първокласниците. Шест средни училища със седем филиала към тях има та територията на затворите в България, съобщи директорът на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" главен комисар Ивайло Йорданов, който откри новата учебна..

публикувано на 16.09.24 в 14:58

Проф. Цоков предлага в няколко училища да се тества пилотно забрана за ползване на телефони

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков предложи в няколко училища до края на 2024 г. да се тества пилотно забрана за ползване на телефони и след това  да се вземе решение дали мярката да бъде въведена във всички останали. Пред БНТ той обясни: "Може би трябва да се изпробва в определен брой училища как ще се отрази една..

публикувано на 16.09.24 в 14:51

Училището със 120-годишна история в Кардам опустя, днес там не се чу звънец

Училище със 120-годишна история днес посрещна първия учебен ден с празен двор и без биенето на първия звънец.  Основното училище "Христо Ботев" в граничното село Кардам, община генерал Тошево, e закрито с решение на Общинския съвет на 25 април тази година.  Около 720 000 ученици прекрачват училищния праг, 58 хил. са първокласниците..

публикувано на 16.09.24 в 14:43