Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Снимка: pixabay.com

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл Сейгън.

Още в 60 - те години на миналия век американският астроном Карл Сейгън основава нова научна дисциплина – астробиология. Негова е и идеята за създаването на програмата СЕТИ за търсене на извънземен разум. Сейгън е известен със своите предположение за това, че на Титан – спътник на Сатурн и на Европа, една от луните на Юпитер под повърхността може да има океани или езера, а в тях разбира се, живот. 

Предстои науката да провери или да потвърди тези негови хипотези, въпреки че самият Сейгън си тръгна от този свят твърде рано и няма да стане свидетел на тези открития. Трябва да отбележим обаче, заслугите на този учен в популяризацията на знанията за Космоса, а през ноември тази година ще се навършат и 90 години от неговото рождение.


С днешна дата, къде в Космоса може да има живот – отговор на този въпрос продължава да търси астробиологията. Нейна е и задачата да отговори на въпроса как се е появил животът на Земята. Близо ли са учените до тези отговорите или трябва някой по-напреднала цивилизация да ни разкаже кои сме и че не сме сами.

Разчитаме и на нощния гост да разпали нашето въображение и да попълни знанията ни с най-новото, до което е достигнала науката. 

Това е Петър Ефтимов, главен асистент в Биологическия факултет на Софийския университет и съ-ръководител на новата МП Астробиология към СУ "Св.Климент Охридски"

Петър Евтимов

"Човек винаги е бил любопитен - още преди 2500 години, гледайки към необятното и към небето - това, което ни превъзхожда, към това, което ни кара да се чувстваме едновременно малки и незначителни, но и много важни, сподели за "Нощен Хоризонт" Петър Ефтимов.

днес хубавото е, че вече можем да правим неща, за които в миналото само сме мечтали. След 1957 година светът вече не е същият, ние сме космически вид. Единственият, който засега познаваме и затова е съвсем естествено да се опитваме да си намерим може би нов дом, друго слънце, ако щете, но то да може да грее и да приютява и нас, и тези, които обичаме, каза още Евтимов.


По думите му ние не случайно търсим точно интелигентен живот, това е естесвен импулс, защото това е страх от изолация и за един разумен вид е добре да не бъде изолиран сам във Вселената, затова и полагаме толкова усилия да търсим друг живот.

Евтимов посочи, че самият термин астробиология е въведен от руски учен - Гаврил Адрианович Тихов, който е астроботаник, той за първи път употребява това съчетание от астрология и биология, а за да се отбележи този негов значим принос, и с работата му по Съветската космическа програма, свързана с ботаниката, на негово име има наречени кратер на Луната, кратер на Марс, и един астерод "Тихов".


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фондация "Предай нататък" създава радост за възрастни хора от общински домове

Фондация "Предай нататък" започва два проекта в полза на възрастни хора, живеещи в общински домове. Те са насочени към подобряването на емоционалното, физическото и психическото здраве на обитателите на тези домове. "Ментално здраве" и "Отново на 20 с песни и танци" се осъществяват с подкрепата на друга организация - фондация "BeCause"...

публикувано на 11.10.24 в 11:08

Затягат мерките срещу тротинетките и във Враца

Местната управа във Враца затяга мерките срещу колоездачите и управляващите тротинетки в пешеходния градски център . Това е поредният град у нас, в който зачестяват инцидентите с този тип возила и общинските власти предприемат ответни действия. Борислав Зарев: От началото на 2024 са станали 31 ПТП-та с тротинетки, има и загинал..

публикувано на 10.10.24 в 08:50
Ваня Василева

Ролята на физическата активност в борбата с рака на гърдата и пътят към възстановяване

Ваня Василева - дългогодишен треньор, рехабилитатор и управител на столичен дамски фитнес клуб разказва за движението, здравето и физическата активност като път към възстановяване за жени с рак на гърдата.  Темата коментира и Гергана Богданова - управител на Фондация "Нана Гладуиш - Една от осем" , която даде и актуална информация за проекти и..

публикувано на 08.10.24 в 10:51
Жечка Гешовска

Жечка Гешовска - една от най-активните доброволки в българската общност в Чикаго

Жечка Гешовска е една от най-активните доброволки в българската общност в Чикаго . Казва, че като дете мечтаела да стане детектив, после хирург,  в крайна сметка става инженер и икономист, а след 13 години в Америка създават заедно със съпруга си малка транспортна фирма. Всъщност  има ли  значение  с какво се занимава човек, ако умее най-важното -..

публикувано на 07.10.24 в 15:38

Руската ПВО е унищожила 21 украински дрона

Руските части за противовъздушна отбрана са унищожили 21 украински дрона през нощта, съобщи руското министерство на отбраната. 12 от безпилотните летателни апарати са унищожени над Кримския полуостров, шест над района на Курск, а останалите над регионите Белгород, Брянск и Воронеж. Властите съобщават още за пожар, който е избухнал в склад за..

публикувано на 07.10.24 в 08:57
 Гергана Дилова в Африка

Гергана Дилова за третото си пътешествие в Африка

Плевенчанката Гергана Дилова се завърна от третото си пътешествие в Африка.  Нейният фото - разказ в социалните мрежи предизвиква интерес и пренася любопитните в различни страни от този  континент, който пленява с природна красота, диви животни и удивителни хора. Гергана Дилова преподава италиански език, танцува балет, а не на..

публикувано на 06.10.24 в 16:24
Професор Радка Аргирова

Влязохме в сезона на вирусите

Ние сме непрекъснато в сезона на вирусите, казва проф. Радка Аргирова. В настъпващия сезон ще бъдат смес от няколко вируса. На първо място са заболяванията с Covid, които може да наречем инфекции и се откриват при тестване.Протичат много леко. "Ако се самоизолирате в течение на пет дни, ще допринесете много за общественото..

публикувано на 06.10.24 в 09:39