Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

Семената и продуктите от семената на това растение не носят риск, обясни експертът

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки.
"Разрешени за влагане в храни и хранителни добавки са конопените семена, маслото от конопени семена, смлените конопени семена, т.е. брашна, а всички останали компоненти, които се получават от това растение, са забранени. Те могат да се използват в козметични продукти, в други продукти, като пасти за зъби, но не могат да се влагат храни и хранителни добавки". Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" д-р Камен Николов от Дирекция "Контрол на храните" към Агенцията по безопасност на храните. 

Той посъветва потребителите да гледат етикета. Там не трябва да присъства абревиатурата CBD (канабидиол). Също така не е разрешено търговците да слагат изображението на конопеното растение на етикетите. Всяка такава информация, поставена на етикета или на магазин води до заблуда на потребителя, обясни специалистът.

По думите му в българското законодателство все още няма ограничение за употребата на храни с конопени семена по отношение на възрастта, тъй като се смята, че семената и продуктите от семената на това растение не носят риск.

Контролът е двоен, увери д-р Николов и уточни - първо са самите бизнес оператори, а на второ място е Агенцията по храните. Той призова потребителите, ако забележат нещо нередно по етикета на даден продукт, да сигнализират Агенцията. 

Д-р Камен Николов обаче призна, че е много трудно да се проследи и контролира такава дейност в интернет пространството.

Интервюто на Виктория Петрова с д-р Камен Николов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Пеевски изпусна ДПС и ще се съпротивлява докрай

"Ако вътрешният министър е качествен и не допусне равномерно купуване на гласове, ще бъде ужасно трудно за г-н Пеевски да постави началото на сериозен политически проект . Той изпусна от ръцете си нещо много по-ценно – ДПС." Това мнение изрази пред БНР пиар експертът Арман Бабикян от движението "Ние идваме", бивш депутат. От ключовите..

публикувано на 22.08.24 в 11:04
Минчо Спасов

Минчо Спасов: Пеевски е като шофьор, който кара с 200 по "Струма", но идва Кресненското дефиле

През последните десетина години България се управлява от коалицията ГПС (ГЕРБ и ДПС).  Това заяви пред БНР Минчо Спасов, адвокат и бивш депутат. Според него тази коалиция е родила казуси като тези с Калин Стоянов и Димитър Главчев. По думите му, упоритостта на Калин Стоянов да запази поста си на вътрешен министър се дължи на амбиция "..

публикувано на 22.08.24 в 08:28

Безводие: Бедствено положение се очаква в още 5 села в Павликенско

Заради безводие се очаква да бъде обявено бедствено положение в още пет села от община Павликени , обяви пред БНР кметът инж. Емануил Манолов. "В половината от селата, а те са 19 в нашата община, положението е тежко, вече и невъзможно. В три от селата обявихме частично бедствено положение - Димча, Сломер и Лесичери. Ако засушаването..

публикувано на 21.08.24 в 15:36

Веселин Налбантов, хотелиер: Взех кредит, за да си платя тока!

Хотелиери и ресторантьори остават твърди в намерението си на 27 август да затворят пътя Бургас – Варна . Това потвърди пред БНР Веселин Налбантов – зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Те обаче не знаят в тази политическа обстановка към кого да се обърнат. Утре предстои среща на инициативния комитет, където ще..

публикувано на 21.08.24 в 15:05

Намалява силата на циклона в Гърция, жегите се завръщат

Днес намалява силата на циклона в Гърция, който вчера наводни райони. Според прогнозите отново се връщат високите температури. Силни дъждове и градушка нанесоха сериозни щети в няколко района на Гърция. В град Волос голяма част от улиците са наводнени, вятърът изкорени дървета, под вода са приземни етажи и магазини, съобщават местните..

публикувано на 21.08.24 в 11:29

Близо 50 млн. души в света са в някаква форма на експлоатация или трафик на хора

Приблизително 50 млн. души в света са в някаква форма на експлоатация или трафик на хора , обяви пред БНР Алекс Валенсуела от българския клон на Фондация "А21". Тя потвърди, че България продължава да бъде сред страните-основни донори на хора, жертви на трафик . По думите ѝ страната ни все още е в топ 6 в Европа по този показател . Според нея..

публикувано на 21.08.24 в 11:11
Горица Грънчарова - Кожарева предложи състав на служебен кабинет, в който Калин Стоянов остава вътрешен министър

Заложник ли е държавата на Пеевски?

"Не очаквах такова развитие. Няма такава държава. Новината е, че тази държава се управлява от Пеевски ." Това мнение изрази в интервю за БНР журналистът Веселин Стойнев. Според него вече трето правителство и цялата държава са заложници на един министър в лицето на Калин Стоянов. Заради Калин Стоянов няма да имаме правителство, няма..

публикувано на 19.08.24 в 11:42