Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доугасяват пожара край граничните села Преколница и Коприва

Пожар. Снимката е илюстративна.
Снимка: БТА

Противопожарните екипи, два екипа с леки автомобили с 11 служители, и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" и днес ще са на терена да доугасят пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на граничните села Коприва, с. Цървен дол и с. Преколница, казаха от Югозападното държавно стопанство. Все още има тлеещи огнища, които трябва да се потушат.

Вчера усилията бяха съсредоточени огънят да се овладее и в североизточна посока и да не се позволи разрастване. Но екипите се натъкнали на сериозни трудности, разказа кметицата на Преколница Христина Илиева.

Опожарени са около 500 декара площи - 250 декара частна, десетки декари смесена гора, голи площи, сипеи. Пожарът е непосредствено до границата със Северна Македония - на около половин километър, но не беше допуснато и няма да се прехвърли оттатък граничната бразда, уверяват от противопожарните екипи.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зрелостниците пишат по вариант 2 на матурата по профилиращ предмет

По вариант 2 пишат днес зрелостниците, които се явяват на задължителна матура по профилиращ предмет. По тема №16 е изпитът за придобиване на професионална квалификация - част по теория. Темата ще бъде различна за всяка професия.   2079 гимназисти полагат втора задължителна матура по профилиращ предмет, а 2906 - държавен изпит за придобиване на..

публикувано на 23.08.24 в 10:19

Воден режим има в 12 селища в Кюстендилско

12 селища в Кюстендилско са с режим на водата, това стана ясно след срещата с кметовете на общини и експерти при областния управител инж. Александър Пандурски. Има напълно пресъхнали водоизточници, ситуацията и с язовирите не е добра. Септември и октомври също се очаква да са критични. Режимът остава в селата Лиляч, Мали Върбовник, Мурсалево,..

публикувано на 23.08.24 в 10:12

Гръцките полицаи могат да конфискуват колата ви, ако в нея има туби с бензин

Екипи на полицията проверяват след преминаване на границата за евентуален нелегален внос на бензин в туби. В зависимост от количеството нелегално внесено гориво се налага глоба, конфискация на горивото, но и конфискация на автомобила. Тълкуването е, че колата се използва за нелегален внос на акцизна стока. Особено строги са гръцките..

публикувано на 23.08.24 в 09:33
младши експерт Недялко Димитров и младши инспектор Иван Иванов

Зачестяват посегателствата срещу полицаи в Добричко

В рамките на седмица полицаи от Областната дирекция на МВР Добрич се сблъскаха с два идентични случая, при които жители отказват да се подчинят на техните разпореждания. И при двата инцидента се е стигнало до критична ситуация и полицаите са използвали сила . Арестуваните са четирима, срещу тях Районната прокуратура в Добрич е завела..

публикувано на 23.08.24 в 09:27

Лодка с мигранти се преобърна в река Дрина между Сърбия и Босна и Херцеговина

Десет души, сред които и бебе, загинаха след като лодка с мигранти се преобърна в ранните часове вчера при прекосяване на река Дрина от Сърбия към Босна и Херцеговина. Предполага се, че в лодката е имало 25 души. 18 от тях, 10 от които са малолетни и непълнолетни, са успели да влязат в Босна.

публикувано на 23.08.24 в 09:00
Лъчезар Тошев

Лъчезар Тошев: Необходим ни е институт за национална памет

Европейският ден в памет на жертвите на тоталитарните режими за първи път беше отбелязан у нас през 2010 г. Оттогава досега всяка година отбелязваме този ден, за да се помнят събитията . Това каза пред БНР Лъчезар Тошев, инициатор за отбелязването на деня, бивш депутат, представител на България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа..

публикувано на 23.08.24 в 08:53

Вход свободен за рок феста "Хоталич" край Севлиево

Седмият рок фест "Хоталич" започва тази вечер край Севлиево. Девет групи ще свирят за публиката в двете вечери край руините на средновековния град –крепост, дал името на фестивала. Фестивалът "Хоталич“ е в подкрепа на българската рок музика и от първото издание досега се провежда с вход свободен за публиката. Тази вечер, още в 7 часа, на..

публикувано на 23.08.24 в 08:41