Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци в готовност за подкрепа при борбата с пожарите

Снимка: БГНЕС

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявява пълна готовност за подкрепа при борбата с огъня във връзка със зачестилите пожари на територията на страната. 

Излъчени са 21 координатори от различни региони, които да окажат съдействие на службите за пожарна безопасност при необходимост и да изпратят доброволци с машини.

Земеделските производители разполагат със селскостопанска техника, която може да бъде от полза при тегленето на водоноски и прокарването на просеки в необходимите местности, за да се предотврати разпространението на огъня и да се защитят земеделските земи, горите и домовете на хората. 

Изпратен е списък до Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" с контакти на координаторите на НАЗ от всички регионални сдружения. При необходима помощ в определен регион, пожарните екипи могат да се свържат с контактното лице, намиращо се в близост до локализирания огън, за да изпрати доброволци с машини. 

На места вече тази организация работи успешно и няколко пожара са потушени благодарение на общите усилия на РДПБЗН и доброволците. 

При възникнал огън и нужда от навременна подкрепа, гражданите също ще могат да се свързват с НАЗ на телефони 088 9 632 320/088 4 765 656. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тапите на "Дунав мост" - Русе. Кои са възможните решения

Премиерът Димитър Главчев възложи на министрите на вътрешните работи, транспорта и регионалното развитие да договорят с румънските си колеги спешни мерки за ускоряване на трафика на тежкотоварни автомобили на "Дунав мост" при Русе. Премиерът възложи спешни разговори с Румъния заради проблема с опашките на "Дунав мост" Увеличеният поток от..

публикувано на 28.08.24 в 17:51
Дмитрий Песков

Кремъл предупреди, че от догодина руският газ за Европа ще поскъпне

Европейците ще трябва да плащат повече за природния газ от догодина, предупреди говорителят на Кремъл. Дмитрий Песков обвини за това Украйна и отказа й да удължи договора за транзит на руско синьо гориво през своя територия, чийто 5-годишен срок изтича на 31 декември:  "Алтернативни маршрути има, но няма съмнение, че тези действия на Украйна ще ощетят..

публикувано на 28.08.24 в 17:44

Юлия Георгиева: Тази реклама в мрежите е пропагандиране на употребата на наркотици

Свидетели сме на един урок, как се употребяват наркотици. На практика тази реклама е пропагандиране на употребата на наркотици. Това предупреди в интервю пред БНР Юлия Георгиева от Центъра за подкрепа на зависими от наркотици и алкохол. Тя е сигнализирала за бруталната реклама в социалните мрежи, в която инфлуенсърка, хваната за..

публикувано на 28.08.24 в 17:42

КЗП ще санкционира с до 30 000 лева фирмата, разпространяваща енергийния прах, рекламиран от Диона

Комисията за защита на потребителите ще санкционира с до 30 000 лева фирмата, разпространяваща енергийния прах, рекламиран от певицата Диона в Instagram. Рекламата на енергийния продукт предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Причина за санкцията, че липсва информация за адреса на търговеца и форма за отказ от поръчката.  От КЗП са..

публикувано на 28.08.24 в 17:17
Руслан Трад

Руслан Трад: Китай има интереси в Афганистан заради ценни суровини

Компании започват да работят на терен в Афганистан. Най-силно присъствие, след изтеглянето на западната коалиция, е на Китай и Руската федерация, която има пълен достъп до Афганистан и директни контакти с талибаните. Това коментира в интервю пред БНР Руслан Трад. Той каза, че талибаните изпращали делегации в Русия, въпреки че са признати..

публикувано на 28.08.24 в 17:03

Още едно населено място в община Чипровци мина на воден режим

Още едно населено място в община Чипровци мина на воден режим. Заради сушата до сега в 12 села на територията на област Монтана има нарушено водоподаване. Железна е четвъртото село в община Чипровци, което е засегнато от липсата на вода. Чешмите остават сухи от 17 до 7 часа сутринта.  За общинския център ще се решава какъв ще бъде..

публикувано на 28.08.24 в 16:54

НЗОК ще уведомява за протоколите за скъпи лекарства и помощни средства по телефона или онлайн

От 2 септември Здравната каса ще уведомява пациентите за протоколите им за скъпи лекарства, които се заплащат от НЗОК, както и за помощните средства на хора с увреждания за издадените ЛЛК протоколи и заявления със съобщение по телефона или чрез онлайн платформата "Вайбър". SMS и "Вайбър" известяването е пилотен проек на НЗОК, който ще бъде разширен..

публикувано на 28.08.24 в 16:42