Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър регистрира повече пристигнали туристи в сравнение с миналата година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Туристическите пристигания в Кипър са се увеличили през първите шест месеца на годината, което показва, че поставената за този сезон цел за развитие на сектора се изпълнява, казаха от правителството. Допълнителни 10 млн. евро ще бъдат предоставени с бюджета за догодина за популяризиране на страната в чужбина. 

Над 1,65 млн. са посещенията на туристи в Кипър от януари до юни, което е с 2,4% повече в сравнение с миналогодишния им брой, а само през юни скокът им достига 5,5%, съобщи Статистическата служба. 

Това увеличение надгражда рекордния ръст от над 20%, поставен през миналата година, отбеляза заместник-министърът на туризма Костас Кумис. Той посочи, че постиженията се дължат и на обявените от правителството насърчителни програми със стимули за подобряване на туристическия продукт. 

Същевременно президентът на Кипърската асоциация на хотелиерите Танос Михайлидис прогнозира, че заради кризата в Близкия изток и продължаващата война на Русия в Украйна туристическата индустрия на Кипър ще загуби тази година близо 30 000 потенциални посетители и около 25 млн. евро.

10 млн. евро ще бъдат насочени целево догодина за засилване на присъствието на страната на международните туристически пазари, укрепване на въздушните ѝ връзки и насърчаване на алтернативни форми на туризъм, съобщи още заместник-министърът.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Повишена сеизмична активност в района на Кипър

Повишена сеизмична активност се наблюдава в района на Кипър, съобщиха от Отдела за геоложки проучвания. Само през последната една седмица са станали 30 земетресения, три от които бяха усетени на острова и предизвикаха тревога сред жителите му...

публикувано на 16.07.24 в 10:16

Проект на Еразъм събра в Разлог деца от Кипър, Гърция и България

По проект на програма „Еразъм плюс“, в партньорство с Местната агенция за икономическо развитие – Разлог, се осъществи едноседмичен престой на деца със специални потребности от Кипър и Гърция, които гостуваха на своите приятели в Разлог. Едноседмичният..

публикувано на 12.07.24 в 12:45
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Кипър отбелязва 50 г. от военния преврат срещу правителството на Макариос III

Кипър отбелязва днес 50 години от едно от най-трагичните събития в историята си – военния преврат срещу правителството на архиепископ Макариос III. Сирени със сигнал за тревога ще звучат днес в 8:20 ч. – часът на неговото начало на 15 юли 1974 г...

публикувано на 15.07.24 в 08:35

Дигитална платформа осигурява на младите в Кипър възможност за непрекъснат диалог с правителството

От днес в Кипър действа нова дигитална платформа, чрез която за първи път младите хора ще имат възможност за директна връзка и непрекъснат диалог с правителството, съобщи президентът Никос Христодулидис. Целта е да се чуе по-силно техният глас за..

публикувано на 17.07.24 в 08:18
Плаж в Кипър

И българите, работещи в Кипър, могат да кандидатстват за субсидирана почивка

В Кипър започва изпълнението на правителствена програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. В продължение на 2,5 месеца, до 27 септември, 15..

публикувано на 17.07.24 в 08:47

Българите, работещи в Кипър, могат да почиват на планина с държавна субсидия

В Кипър започва държавна програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. До 27 септември 15 хотела в планинските курорти приемат почиващи по програмата...

публикувано на 17.07.24 в 09:50

Кипър ще получи 30 млн. евро от ЕК за наблюдение на морските си граници

Кипър ще получи 30 млн. евро допълнително финансиране от Европейската комисия за засилване на наблюдението на морските си граници, съобщиха днес от вътрешното министерство. Подкрепата е част от усилията за борба с незаконната миграция по море...

публикувано на 18.07.24 в 16:37

Кипър отпуска спешно средства за преодоляване на водната криза

Над 6 млн. евро отпуска правителството на Кипър за допълнителни спешни мерки за справяне с водната криза и подкрепа на земеделците заради неблагоприятните климатични условия. В резултат на продължаващата суша язовирите в страната са пълни едва до 37% от..

публикувано на 19.07.24 в 03:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бури в Австралия, 150 000 души са без ток

Един човек загина, училищата бяха затворени, а десетки хиляди хора останаха без ток, след като силни бури връхлетяха Австралия. Полицията съобщи, че 63-годишна жена е загинала, след като дърво е паднало върху колиба в югоизточната част на страната...

публикувано на 02.09.24 в 09:04
Сградата на Върховния съд на Бразилия

Бразилският върховен съд ще заседава по казуса "Екс"

Петчленен състав на бразилския Върховен съд ще заседава утре във връзка с решението на върховния съдия Алешандри ди Мораеш да нареди блокиране на социалната мрежа "Екс" в Бразилия, предаде "Ройтерс". Мораеш, когото собственикът на "Екс" Илон Мъск..

публикувано на 02.09.24 в 08:36
Явор Дачков

Явор Дачков: Проблемът на ДПС – Доган е, че отгледаха бухалка и я нарекоха "феномен"

Въобще не е ясно като какви ще се явят на изборите някои от основните играчи – БСП, ДПС, ПП-ДБ, и кои нови играчи ще прескочат четирипроцентовата бариера. Това каза пред БНР журналистът и създател на сайта "Гласове" Явор Дачков. По-вероятно е..

публикувано на 02.09.24 в 08:28
Народният представител Валентин Тончев с привърженици на Ахмед Доган пред сградата на ЦИК в София - 2 септември 2024

Двете ДПС-та в напрегнато очакване пред ЦИК

Напрегнато е очакването пред вратите на Народното събрание, водещи към мястото, на което членове на ЦИК ще приемат документи на партиите, искащи да се регистрират за участие в поредните предсрочни парламентарни избори. Двете крила на привърженици..

публикувано на 02.09.24 в 08:26
Димитър Главчев

Премиерът проведе разговор с министъра на вътрешните работи във връзка с изборите

Министър-председателят Димитър Главчев проведе разговор с министъра на вътрешните работи Атанас Илков във връзка със започналия процес по подготовка на изборите, които предстои да се проведат на 27 октомври, съобщи пресцентърът на МС.  Премиерът беше..

публикувано на 02.09.24 в 08:19

ВиК холдингът готви единна методология за анализ на загубите на вода

ВиК холдингът подготвя единна методология за анализ на загубите на вода . Целта е да се идентифицират критичните участъци с големи загуби. Това съобщи в интервю за БНР Атанас Бояджиев, който е член на холдинга. Тома Белев: Половината от..

публикувано на 02.09.24 в 07:56

Украйна отблъсна руско нападение срещу столицата Киев

Рано тази сутрин в украинската столица Киев са се чули няколко силни експлозии. При вчерашните удари на Русия срещу североизточния град Харков бяха ранени над 40 души. Части на противовъздушната отбрана на Украйна са участвали в отблъскването на руска..

публикувано на 02.09.24 в 07:52