Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евън Гершкович бе осъден в Русия на 16 години затвор за шпионаж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович бе осъден в Русия на 16 години затвор по обвинения за шпионаж, съобщава Франс прес. 

Гершкович бе арестуван в град Екатеринбург през март миналата година, при което властите го обвиниха, че издирвал информация за руската оръжейна индустрия в услуга на Централното разузнавателно управление на Съединените щати. 

Официален Вашингтон и работодателят на Гершкович опровергаха категорично обвиненията и осъдиха днешната присъда. 

"Журналистиката не е престъпление," заявиха от Wall Street Journal. 

Същото заявиха премиерът на Великобритания Киър Стармър и министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок. 

Решението на руския съд е "антитеза на правосъдието", написа в "Х" председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мигранти, прекосяващи Ламанша на малка лодка, архив, март 2024 г.

Най-малко 12 загинаха след инцидент с лодка с мигранти в Ламанша

Най-малко 12 души загинаха - сред тях бременна жена и 6 деца - след инцидент с лодка с десетки мигранти в Ламанша. Британските медии цитират Оливие Барбарен, кмет на Льо Портел, френски крайбрежен град, където е била спусната лодката, участвал в спасителна операция, който информира, че "дъното на лодката се е разкъсало". По данни на..

публикувано на 04.09.24 в 08:15

Осем екипа огнеборци в борба с пожара край Асеновград

Осем екипа пожарникари са гасили огъня край Асеновград, където пламъците обхванаха терен над стадиона на Аграрно промишления комплекс и до гробищата в града.  Горят сухи треви, няма опасност за населението. Направени са просеки, които да попречат на огъня да навлезе към промишлената зона на града. Снощи кметът Христо Грудев..

публикувано на 04.09.24 в 08:02

Подписват договора за доставката на нови 20 електрически влака

В Министерския съвет днес се очаква да бъде подписан договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака, финансирани със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. По данни на пресцентъра на кабинета - стойността на подвижния състав е над половин милиард лева, а срокът за доставка - две години.  По-късно кабинетът ще..

публикувано на 04.09.24 в 07:57

Изслушват представители на МВнР за неизпълнението на договора за добросъседство с РСМ

Парламентарната комисия по политиките за българите извън страната ще изслуша представители на Министерството на външните работи във връзка с неизпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. През юли служебният министър на външните работи Иван Кондов - тогава в..

публикувано на 04.09.24 в 07:48

Ново руско нападение срещу Украйна

Украйна преживява ново руско ракетно нападение след поредицата смъртоносни удари през последните дни. Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, който е в Украйна, обеща на украинския президент Володимир Зеленски помощ при закупването от България на оборудването за неосъществената ядрена централа "Белене"...

публикувано на 04.09.24 в 07:34

Натоварен първи работен ден на депутатите след лятната им ваканция

С натоварен дневен ред ще започне есенната сесия на Народното събрание. Сред темите за обсъждане е и оборудването за АЕЦ "Белене", предвидено за Украйна. Очаква се всички парламентарно представени партии да обявят своите приоритети - независимо, че 50-тото Народно събрание ще прекъсне работа на 27 септември заради предизборната кампания...

публикувано на 04.09.24 в 07:10

Недоволство в Добричко заради намерението за изграждане на ветроенергийни паркове

Общинският съвет на Община Добрич ще заседава извънредно. Поводът е внесената от кмета на общината Соня Георгиева докладна записка за свикването на местен референдум във връзка с инвестиционните намерения за изграждането на ветроенергийни паркове. На проведеното обществено обсъждане миналата седмица на доклада по Оценка на въздействието..

публикувано на 04.09.24 в 07:05