Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

| обновено на 20.07.24 в 09:50
Марин Георгиев
Снимка: Личен архив

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите". Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и сред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици. Марин Георгиев има много литературни приятелства и наблюдава българската литература и онези, които я създават около четири десетилетия. Този огромен отрязък от време е обследван в новата му книга.

"Няма по-откровен и затова интересен поглед към писателите от онова време и атмосферата, в която са търсили повече кислород или са се задоволявали с отровата на пушещите комини на соца", пише за книгата Палми Ранчев
А според Георги Николов - "Амплоато си на мемоарист, но тук вече и като тънък психолог, като профайлър на литературни характери. В случая - един портрет на Радичков, твърде различен от общоприетите и клиширани. Самият Марин Георгиев е умел разказвач на случки и събития от литературните зали и най вече от кулоарите им".

Ето какво сподели за книгата "Заговорът на мъртвите" Георгиев:

"Описал съм 60 години от нашия живот, започвам от 1967 година, когато стартирам като литератор на стихове и продължава до 2020 с Яна Левиева...Това е моята истина и аз като човек, който смята, че демокрацията е настъпила пиша и действам като свободен човек и в тази своя книга..., сега нямам нито цензура, нито самоцензура, каза Георгиев. И още пише за книгата:

"Изкарал вече няколко години в София, поопознал писатели и литературни нрави, помислих си, че Далчев с живото си, авторитетно присъствие, освен че беше упование на обичащите истината и изкуството, като че ли по някакъв невидим начин възпираше страстите, партизанщината в нашия литературен живот. В него и чрез него като че ли съществуваше и един по-висш литературен съд, който волю или неволю те кара да се съобразяваш, да отдалечаваш постъпките от намеренията, самият да бъ-деш чист и извисен; той беше своеобразен морален коректив. С неговата смърт като че ли умря и тази последна задръжка, която ни кара да се владеем, и всеки някак си остана сам на себе си, по-беззащитен от себе си и от останалите."

"Писането като акт (някои го наричат и творчество) не е следствие само на впечатлителност, но и на по-малка от обикновеното вместимост - и поносимост - на впечатления, те задушават като тайната, като греха, за да дишаш, трябва да се освободиш от тях. Как? Изразявайки ги в думи, звук, цвят и прочие според повелението Божие…"

"Дори тази книга е може би и плод на разочарованието ми, защото всеки начинаещ има една представа за единство на личност и творчество, но се оказва, че в повечето случаи творчеството е един компенсаторен механизъм за онова, което не съществува, а мечтаеш да стане, сподели още Марин Георгиев.



Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осем екипа огнеборци в борба с пожара край Асеновград

Осем екипа пожарникари са гасили огъня край Асеновград, където пламъците обхванаха терен над стадиона на Аграрно промишления комплекс и до гробищата в града.  Горят сухи треви, няма опасност за населението. Направени са просеки, които да попречат на огъня да навлезе към промишлената зона на града. Снощи кметът Христо Грудев..

публикувано на 04.09.24 в 08:02

Подписват договора за доставката на нови 20 електрически влака

В Министерския съвет днес се очаква да бъде подписан договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака, финансирани със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. По данни на пресцентъра на кабинета - стойността на подвижния състав е над половин милиард лева, а срокът за доставка - две години.  По-късно кабинетът ще..

публикувано на 04.09.24 в 07:57

Изслушват представители на МВнР за неизпълнението на договора за добросъседство с РСМ

Парламентарната комисия по политиките за българите извън страната ще изслуша представители на Министерството на външните работи във връзка с неизпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. През юли служебният министър на външните работи Иван Кондов - тогава в..

публикувано на 04.09.24 в 07:48

Ново руско нападение срещу Украйна

Украйна преживява ново руско ракетно нападение след поредицата смъртоносни удари през последните дни. Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, който е в Украйна, обеща на украинския президент Володимир Зеленски помощ при закупването от България на оборудването за неосъществената ядрена централа "Белене"...

публикувано на 04.09.24 в 07:34

Натоварен първи работен ден на депутатите след лятната им ваканция

С натоварен дневен ред ще започне есенната сесия на Народното събрание. Сред темите за обсъждане е и оборудването за АЕЦ "Белене", предвидено за Украйна. Очаква се всички парламентарно представени партии да обявят своите приоритети - независимо, че 50-тото Народно събрание ще прекъсне работа на 27 септември заради предизборната кампания...

публикувано на 04.09.24 в 07:10

Недоволство в Добричко заради намерението за изграждане на ветроенергийни паркове

Общинският съвет на Община Добрич ще заседава извънредно. Поводът е внесената от кмета на общината Соня Георгиева докладна записка за свикването на местен референдум във връзка с инвестиционните намерения за изграждането на ветроенергийни паркове. На проведеното обществено обсъждане миналата седмица на доклада по Оценка на въздействието..

публикувано на 04.09.24 в 07:05

Над 6000 мигранти са пристигнали на Канарските острови през юли и август

Над 6 хиляди мигранти са пристигнали на Канарските острови през юли и август. Испанските власти отбелязват, че това е рекорд за летния период, откакто се води подробна статистика на пристигащите нелегално. 6 267 души са дошли незаконно на архипелага за последните два месеца.    Почти половината от тях - 3220 нови случая са регистрирани през втората..

публикувано на 04.09.24 в 03:25